Voormalig Red Bull-coureur: 'Ik kreeg veel vragen van Marko over Horner' Formule 1
Formule 1

Voormalig Red Bull-coureur: 'Ik kreeg veel vragen van Marko over Horner'

Voormalig Red Bull-coureur: 'Ik kreeg veel vragen van Marko over Horner'

Inmiddels is Christian Horner de langzittende teambaas in de Formule 1, maar toen hij begin 2005 werd aangekondigd als teambaas van het destijds nog nieuwe Red Bull Racing-team, was dat wel een opvallende keuze. Sindsdien heeft de nu 49-jarige Brit zich ruimschoots bewezen, en dus blikken een aantal van de eerste Red Bull-coureurs terug op Horner in zijn jongere jaren.

Horner racete zelf voordat hij teambaas werd, waarbij hij zelfs de Formule 3000, nu bekend als de Formule 2, wist te halen. Daar trok hij de conclusie dat hij de absolute top niet zou halen, en zo investeerde hij op slechts 25-jarige leeftijd in Arden. Zes jaar later werd hij met zijn 31 jaar de jongste teambaas in de Formule 1, waarbij hij in de persoon van David Coulthard te maken kreeg met een coureur die ouder was dan hemzelf.

De Schot geeft het belang van Horner bij Red Bull aan: 'Christian is een sleutelfiguur geweest. Ontwerpers, ingenieurs, monteurs en coureurs komen en gaan, maar Christian is altijd de constante geweest bij het team. Hij had echt die pure passie voor het racen. Red Bull kende hem en steunde hem. Het leeuwendeel van de eer zou naar Christian moeten gaan', vindt Coulthard, die van 2005 tot en met 2008 voor het team reed.

Robert Doornbos reed in de Formule 3000 voor het team van Arden, en mocht later ook korte tijd voor Red Bull uitkomen in de Formule 1, en geeft bij Formula1.com aan dat Horner altijd al oog voor details had. 'Ik denk dat dit Red Bull aantrok, of in ieder geval Helmut Marko. In die eerste jaren zag je echt de vastberadenheid van Christian om er een succes van te maken', herinnert de Rotterdammer zich. 'Hij had iets speciaals als leider, zelfs op die jonge leeftijd.'

Marko vroeg naar mening van Liuzzi

Vitantonio Liuzzi was de teamgenoot van Doornbos in het F3000-kampioenschap in 2004 bij het team van Horner, en werd op zeer dominante wijze kampioen. De Italiaan werd destijds al gesponsord door Red Bull, en dus vroeg Red Bull-teamadviseur Marko ook naar zijn mening voordat Horner werd aangesteld. 'Christian was een heel erg speciale persoon in mijn carrière. Ik won de Formule 3000-titel met hem als teambaas, dus ik had een geweldige relatie met hem. Toen Red Bull begon, kreeg ik veel vragen van Marko over Christian, en ik kon alleen maar goede dingen zeggen. Christian liet vanaf het begin zien dat hij de juiste instelling had, en de juiste mentaliteit om een team te leiden en de structuur aan te brengen', vond Liuzzi.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws