Ontzag voor de precisie van Verstappen: 'Toen realiseerde ik me dat hij dit elke ronde deed' Max Verstappen
Max Verstappen

Ontzag voor de precisie van Verstappen: 'Toen realiseerde ik me dat hij dit elke ronde deed'

Ontzag voor de precisie van Verstappen: 'Toen realiseerde ik me dat hij dit elke ronde deed'

Vandaag viert regerend wereldkampioen Max Verstappen zijn 26e verjaardagen, en dus wordt er in de Formule 1-wereld volop aandacht besteed aan de Nederlander. Onder meer analist en voormalig Formule 1-coureur Karun Chandhok, blikt terug op de indruk die een jonge Verstappen al achterliet.

Chandhok reed zelf elf races in de achterhoede van de Formule 1, maar is inmiddels al jarenlang een vaste analist van Sky Sports F1, en zag een pas 17-jarige Verstappen aan het werk tijdens de wintertestdagen in Barcelona. 'Op een gegeven moment zagen we hem bocht 4 ingaan. Terwijl Max remde en instuurde, begon de achterkant te glijden. Ik dacht dat de banden oververhit raakten en hij de controle verloor, maar toen realiseerde ik me dat hij dit elke ronde deed', zegt Chandhok tegen Motorsport.com.

Verstappen bestuurde zijn STR10 als een kart, merkte Chandhok op: 'Hij heeft de ongelofelijke vaardigheid om de achterkant van de auto tijdens het aanremmen onder control te houden. Het leek veel op wat ze in de kartsport doen, en ik denk ook dat dit ermee te maken heeft dat hij zo'n sterke kartachtergrond heeft', meent Chandhok. Verstappen werd in 2013 gekroond tot wereldkampioen karting.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

max verstappen monaco 2015
Verstappen op 17-jarige leeftijd in actie in Monaco.

De Red Bull Racing-coureur verscheen al op zeer jonge leeftijd in de koningsklasse van de autosport, en hoewel zijn startniveau al behoorlijk hoog was, heeft zijn verder ontwikkeling dus veelal plaatsgevonden voor het oog van de wereld. 'Hij is gedurende de jaren volwassen geworden', vervolgt Chandhok. 'Hij heeft ingezien dat er een bepaalde mate van gecontroleerde agressie nodig is om het ultieme resultaat te bereiken.'

Verstappen had totale controle over zijn kart

Alan Dove, co-auteur van het boek The Science of the Racer's Brain, deelde het kartcircuit met een 13-jarige Verstappen in 2011. 'Wat me vooral opviel, was de nauwkeurigheid', weet Dove nog. 'De kart vloog de laatste bocht in, waarbij het binnenste achterwiel iets los kwam van de grond, maar dat gebeurde elke ronde opnieuw. De kart brak geen moment uit, het was gewoonweg perfect met totale controle op alle punten. Ik denk altijd dat die kwaliteit misschien wel de basis vormt voor zijn geweldige successen.'

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws