Albers denkt dat Red Bull-Ford 'resultaat was van de besluiteloosheid van Honda' Opinie
Opinie

Albers denkt dat Red Bull-Ford 'resultaat was van de besluiteloosheid van Honda'

Albers denkt dat Red Bull-Ford 'resultaat was van de besluiteloosheid van Honda'

Volgens oud-coureur en Viaplay-analist Christijan Albers is de samenwerking tussen Red Bull Racing en Ford voortgevloeid uit de besluiteloosheid van Honda. Albers denkt dat de Oostenrijkse renstal moe werd van de wisselvallige besluiten van het Japanse bedrijf. In 2020 kondigde Honda aan de Formule 1 te verlaten, maar uiteindelijk werkte Honda nog steeds met Red Bull aan de Red Bull Powertrains. Vanaf 2026 scheiden de wegen echter wel, dan gaat Red Bull in zee met Ford.

Dat Red Bull in 2022 zo succesvol was, kwam onder andere door Honda. De Japanners werken samen met Red Bull aan de Red Bull Powertrains. Vanaf 2026 slaat de Oostenrijkse formatie echter een nieuwe weg in, ze gaan dan in zee met Ford. 'Red Bull heeft gigantisch gelobbyd. Ze hebben mensen van Mercedes weggekaapt om die Honda-motor beter te maken', benoemt Albers in de eerste Telegraaf Formule 1-podcast van 2023. 'Red Bull gaat dan wel voor het eerst een motor bouwen, maar die mensen die aan de Honda-motor werkten, die zijn daar dan ook bij betrokken. Het is een sticker erop plakken.'

Honda heeft zich wel aangemeld als motorleverancier vanaf 2026. Dan gaat het nieuwe tijdperk van de krachtbronnen in, en worden de motoren met meer elektrische kracht aangedreven. Albers denkt dat er wel een reden is waarom Red Bull en Honda aan het einde van 2025 de wegen scheiden. 'Ik denk dat ze gewoon moe werden van die onderhandelingen en dat Honda zo besluiteloos was. Honda besloot de stekker er uit te trekken, en toch kwamen ze weer. Ik denk dat Red Bull daar gewoon moe van was', aldus Albers.

Volgens Albers kan Red Bull 'nog wel rommelen'

De aankondiging van de samenwerking met Ford maakte deel uit van de aanloop van Red Bull naar het 2023-seizoen. Tijdens de aanloop kampt de Oostenrijkse renstal met de sportieve sanctie die het team in 2022 heeft ontvangen vanwege het overschrijden van de budgetlimiet. Het team van Max Verstappen en Sergio Pérez kreeg daarnaast ook nog eens een geldboete. 'Maar Red Bull is een rijk team', zegt Albers. 'Er is genoeg budget. Er is wel een budgetcap, maar er zijn nog steeds best wel veel uitzonderingen', gaat de Nederlander verder.

'Er kan links- of rechtsom nog aardig wat gedaan worden. Ze kunnen net als Mercedes een beetje schuiven met de motorafdeling. Ze kunnen wel een beetje rommelen', denkt de oud-coureur. Albers wijst ook naar de situatie van Haas en Ferrari, in vergelijking met die van AlphaTauri en Red Bull. 'Als ik naar Haas kijk, dan wordt Haas de windtunnel in geduwd en Ferrari kijkt mee welke kant zij opgaan. Dan weten zij daarna ook welke kant ze op moeten gaan. Red Bull en AlphaTauri doen dit niet, merk ik van mijn bronnen. Daar is veel minder contact uit angst dat ze misschien betrapt worden.'

Albers: 'Maar Mercedes laat zich niet zomaar verslaan'

Terwijl de oud-coureur denkt dat Verstappen zeker nog de favorietenrol heeft, vermoedt hij dat Mercedes niet zomaar de handdoek in de ring gaat gooien. Vooral niet na het 2022-seizoen van de Duitse renstal. 'Verstappen is in principe de favoriet, maar ik denk ook niet dat Mercedes zich zomaar laat verslaan. Ze zitten er bovenop en werken hard', stelt Albers. Mercedes had richting het einde van het 2022-seizoen wel de stijgende lijn te pakken. Daarnaast hebben ze gedurende het seizoen heel veel data kunnen verzamelen.

'Ferrari is ook teruggekomen na een aantal mindere jaren', gaat Albers verder. 'En dat is te danken aan Binotto (Mattia, red.). Maar Red Bull blijft de favoriet.' Albers denkt dat omdat Red Bull de beste auto had in 2022. De RB18 won zeventien van de 22 races op de kalender. 'In de praktijk hadden ze de beste auto', zegt de Viaplay-analist. 'Dus die voorsprong heb je. Je kunt voortborduren op die data. De vraag is, hoeveel achterstand kunnen de andere teams inhalen? Het is moeilijk te zeggen.' Volgens de oud-coureur maakt de chemie tussen de afdelingen van een team de auto, en dan moet er iets geniaals ontstaan.

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws