Doornbos fileert Russell: 'Ik zie hem niet als teamleider van het grote Mercedes' Opinie
Opinie

Doornbos fileert Russell: 'Ik zie hem niet als teamleider van het grote Mercedes'

Doornbos fileert Russell: 'Ik zie hem niet als teamleider van het grote Mercedes'

Volgens oud-coureur Robert Doornbos is het duidelijk dat Mercedes heel wat werk te wachten staat na een teleurstellend begint van het 2024-seizoen. De resultaten van de Grand Prix van Australië waren nogal troosteloos en de crash van George Russell aan het einde doet Doornbos afvragen of hij wel geschikt is om de rol als teamleider van Mercedes op zich te nemen.

De resultaten van de Duitse renstal gingen alleen maar bergafwaarts in Melbourne. Lewis Hamilton kwam opgewekt naar Australië, maar zijn positiviteit verdween als sneeuw voor de zon toen hij kwalificeerde op P11. Russell deed het iets beter, hij kwalificeerde op P7. De race van Hamilton werd op zondag echter vroeg beëindigd omdat zijn motor het begaf. Na afloop zei de zevenvoudig wereldkampioen dat er niet veel positieve dingen meer lagen om mee te nemen naar Japan, en het lijkt erop dat hij mentaal al bij Ferrari zit, die een één-tweetje pakte. Russell crashte in de laatste ronde nadat hij in de vuile lucht van Fernando Alonso terechtkwam.

'Mercedes gaat naar huis met de staart tussen de benen', zegt Doornbos in het Ziggo-programma Crashen in de Keuken. 'Het is al even geleden dat ze twee DNFs hebben gehad.' In 2018 ging het voor het laatst dusdanig mis bij Mercedes, toen vielen Hamilton en toenmalig Mercedes-coureur Valtteri Bottas tijdens de Grand Prix van Oostenrijk uit vanwege technische problemen. 'De pace was ver te zoeken, ook in de kwalificatie. Je had Hamilton op een troosteloze P11 en dan die crash van Russell op het einde. Hij is een goede racer, maar ik zie hem niet als teamleider met slechts één zege. Het grote Mercedes moet wel iemand hebben die wat meer races heeft gewonnen', aldus Doornbos.

Tekst gaat verder onder de foto.

george russell mercedes australie 2
Doornbos twijfelt aan Russells kwaliteiten als teamleider. (Foto: Mercedes AMG F1)

Verstappen alsnog een tien ondanks DNF

Naast Hamilton viel ook Max Verstappen uit vanwege problemen, maar volgens de oud-coureur verdient Verstappen alsnog een tien met een griffel voor het kwalificatierondje dat hij heeft gereden. Red Bull Racing had moeite met de balans op zaterdag, maar toch wist de Nederlander de poleposition te pakken. 'Dat met een auto waarvan je niet had verwacht dat hij pole zou pakken, dus duidelijk een tien', aldus Doornbos. Carlos Sainz verdiende ook een tien voor zijn foutloze race naar de streep.

'Die mentale veerkracht van hem ook. Hij krijgt voor de presentatie van de auto te horen dat zijn contract niet verlengd wordt, dan moet je daar gaan staan en een beetje lachen. Dan pakte hij in de eerste race een podium, dan zijn blindedarm eruit en dan terugkomen door de race te pakken. Dikke tien', zegt Doornbos, die teamgenoot Charles Leclerc een negen geeft. 'Hij was niet zo goed in de kwalificatie en kwam ook onzekerder over in zijn communicatie naar het team. Hij heeft die langdurige deal wel gekregen. Sainz heeft nu brandstof om te laten zien dat ze het verkeerde hebben besloten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws