Twijfel over Red Bulls strijdplan: 'Geheimzinnigheid is in 2021 totaal zinloos' Opinie
Opinie

Twijfel over Red Bulls strijdplan: 'Geheimzinnigheid is in 2021 totaal zinloos'

Twijfel over Red Bulls strijdplan: 'Geheimzinnigheid is in 2021 totaal zinloos'

Red Bull Racing heeft de RB16B in een dik pak mist gehuld. De Oostenrijkse renstal heeft de 2021-bolide wel gelanceerd, maar weigert tot nu toe, op twee digitale foto's na, de details van de wagen vrij te geven. Totale onzin, vindt Auto, Motor und Sport-redacteur Michael Schmidt, die met name voor aankomend seizoen geen enkele reden ziet om geen beeldmateriaal vrij te geven van de aangepaste wagen.

'Zo geheimzinnig doen zou in voorgaande jaren te begrijpen zijn, toen hadden de tegenstanders namelijk alle vrijheid om er met concepten van concurrenten mee vandoor te gaan. In 2021 is dit echter totaal zinloos, de teams hebben hun tokens toch al besteed', aldus de beargumentering van Schmidt, die niet begrijpt waar het team van Max Verstappen en Sergio Perez mee bezig is.

Hierbij telt hij nog meer variabelen op die moeten overtuigen dat geheimzinnigheid niet thuishoort in aankomend Formule 1-seizoen. De Formule 1-teams zullen immers al heel vroeg aan de ontwikkeling van de 2022-bolide beginnen, mogen minder tijd in de windtunnel doorbrengen (de directe concurrenten van Red Bull althans, red.) en het budgetplafond staat grootschalige kopieeroperaties niet echt toe.

Zodoende zouden gedetailleerde foto's weinig verschil maken voor de andere teams. Bovendien valt uit de foto's die wél vrijgegeven zijn ook het een en ander op te maken. Zo werd bijvoorbeeld een aangepaste achterwielophanging gespot. De vraag is dan ook hoe effectief het is om bijvoorbeeld van de RB16B-tests van afgelopen week geen beelden vrij te geven.

Wil Red Bull Mercedes dwarsbomen?

Een mogelijke beargumentering vanuit Milton Keynes die Schmidt benoemt is dat Red Bull Mercedes hoofdpijn wil bezorgen. Wanneer de nieuwe bolide niet geanalyseerd kan worden, zou dat tot vraagtekens kunnen leiden bij de Duitse concurrenten. Ook dit zou echter niet voldoende grond zijn om op te handelen, suggereert de Duitser: 'Zelfs die theorie is behoorlijk naïef.'

'Mercedes zal door onzekerheid de slaap niet ontnomen worden. Iedereen die gelooft dat er nu een leger aan Mercedes-ingenieurs aan het proberen is de Red Bull-geheimen te kraken, snapt er weinig van', concludeert Schmidt. Mercedes trekt gewoon haar eigen plan en zal van een foto meer of minder van de grootste concurrent weinig leren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws