Van der Garde prijst 'slimmigheidje' Verstappen: 'Heeft wel een of twee tienden ingezeten' Opinie
Opinie

Van der Garde prijst 'slimmigheidje' Verstappen: 'Heeft wel een of twee tienden ingezeten'

Van der Garde prijst 'slimmigheidje' Verstappen: 'Heeft wel een of twee tienden ingezeten'

Giedo van der Garde was erg enthousiast over het 'slimmigheidje' dat Max Verstappen voor elkaar kreeg voorafgaand aan zijn poleronde. Volgens de coureur heeft Verstappen daardoor net het verschil gemaakt met Charles Leclerc, die genoegen moest nemen met P2. Wel heeft de Scuderia verder een stap vooruit gemaakt, en is het team nu competitief, denkt Christijan Albers. De analisten gaan er verder ook nog op in of ze denken dat Sergio Pérez naar voren kan rijden tijden de race op zaterdag.

Albers was vooral aangenaam verrast door Ferrari tijdens de kwalificatie, vertelt hij tijdens de Viaplay-nabeschouwing. 'Ferrari was echt competitief', viel de F1-analist op. 'Het was nou niet zo dat Max heel veel over had, zoals vorig jaar het geval was.' De oud-coureur denkt daarom dat het nu al goed zichtbaar is dat het F1-veld dichter op elkaar staat in 2024. 'Je ziet wel echt dat het veld dicht bij elkaar staat, en dat is wel indrukwekkend van de andere teams.'

Van der Garde is het met zijn Viaplay-collega eens dat Ferrari vooruit lijkt te zijn gegaan tijdens de winterstop. 'We zagen vorig week (tijdens de testdagen, red.) al dat ze een stap hebben gezet. Ik vind het wel mooi om te zien dat ze dicht bij elkaar lagen.' Ook Ferrari-coureur Leclerc krijgt lovende woorden van de analist. 'Vond het verder ook wel mooi om te zien dat Leclerc niet heel erg happy was, zelf teleurgesteld was.'

Van der Garde weet ook wel waarom Leclerc uiteindelijk de polepositie aan Verstappen moest laten. 'Want tegen die tijd (Q1, red.) reed hij op een gebruikt setje banden. Had hij die (een nieuw setje, red.) gehad, dan had ie wel pole kunnen pakken.' Leclerc had tijdens Q3 geen nieuw setje banden meer over, volgens Albers, waardoor hij net die paar tienden misten om polepositie te kunnen pakken.

Van der Garde enthousiast over 'slimmigheidje' Verstappen

Van der Garde ging ook in op het 'slimmigheidje' dat Verstappen deed, voorafgaand aan zijn laatste snelle ronde, door in de slipstream bij Oscar Piastri te duiken. 'Echt gruwelijk wat hij hier deed', is Van der Garde enthousiast over de actie van Verstappen. 'Max hoort over de boordradio: ga opzij, maar Max denkt: Nee, ik ga niet teveel opzij, ik ga er zo direct mogelijk achteraan. Hij gaat er zo dicht mogelijk op, om op het lange stuk de slipstream mee te pakken. Max gaat gewoon (met Piastri mee, red.) om het maximale uit de slipstream te halen. Ik denk dat er wel een of twee tienden in heeft gezeten, net het verschil met Leclerc.' Ook de vergelijkbare actie van Sainz die de slipstream pakt bij Nico Hülkenberg wordt geanalyseerd, en Van der Garde denkt ook dat de Spanjaard er een voordeel van heeft gehad.

'Pérez gaat makkelijk naar voren rijden'

Ook Verstappens teamgenoot Sergio Pérez komt nog even aan bod, en beide Viaplay-analisten zijn het er wel over eens dat de Mexicaan goed werk heeft geleverd tijdens de kwalificatie. 'We weten dat het gat twee, drie, vier, vijf tienden is, maar hij heeft gewoon een solide job gedaan, en een goed rondje eruit geknald', analyseert Van der Garde. De analist schat de kansen voor de Mexicaanse coureur tijdens de race ook wel goed in. 'We weten dat Pérez steady is in de race, en we weten dat de Red Bulls supergoed zijn, dus die gaat makkelijk naar voren rijden.'

Van der Garde prijst 'slimmigheidje' Verstappen: 'Heeft wel een of twee tienden ingezeten'
Pérez gaat wel naar voren rijden tijdens de hoofdrace in Bahrein, denken beide Viaplay-analisten (Foto: Red Bull Content Pool Getty Images)

Van der Garde herinnert ook nog dat Pérez al eerder zijn kunnen heeft laten zien op het Bahrain International Circuit, en daar in 2020 ook zijn eerste racewinst wist te pakken. 'Niet vergeten, hij heeft ook hier gewonnen, met Racing Point toentertijd, dus racen hier kan hij wel.' Albers is het eens met Van der Garde, en vindt de prestaties van Pérez tot nu toe 'netjes'.

'Het was geen goede dag voor Hamilton'

Als laatste wordt het gat tussen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell tijdens de kwalificatie nog besproken. Met Russell op P3 en Hamilton die nog net P9 kon pakken, is het gat best wel groot, denken beide analisten. 'In een keer maakte Russell een stap op de een of andere manier, in een keer stond hij er, en Hamilton kon er gewoon niet aan tippen', aldus Van der Garde. 'Het gat was twee tienden, dat is eigenlijk wel te groot. Het was geen goede dag voor Hamilton.' Ook Albers vond het teleurstellend voor Hamilton, en denkt ook niet dat de zevenvoudig wereldkampioen gauw het gat kan overbruggen tijdens de race. 'Ook al heeft hij (Hamilton, red.) een kanonstart, dan staat hij nog niet zomaar naast Russell.'

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Pakt Verstappen pole in Bahrein? Krijg twee keer je inzet terug bij Jacks. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws