Preview Porsche Mobil 1 Supercup | Dreigt de Porsche Supercup een Nederlandse show te worden? Porsche Supercup
Porsche Supercup

Preview Porsche Mobil 1 Supercup | Dreigt de Porsche Supercup een Nederlandse show te worden?

Preview Porsche Mobil 1 Supercup | Dreigt de Porsche Supercup een Nederlandse show te worden?

In het weekend van 19 - 21 mei begint niet alleen het Europese seizoen van de Formule 1, maar ook het 2023-seizoen van de Porsche Mobil 1 Supercup. Op het Italiaanse Imola gaat het weer los voor de koningsklasse van de Porsches en zullen veel Nederlanders op de startgrid verschijnen in de strijd om de troonopvolging van 2022-kampioen Dylan Pereira. Ook Larry ten Voorde gaat alles op alles zetten om dit jaar te grootste beker weer binnen te slepen. F1Maximaal blikt alvast vooruit op het seizoen.

De Porsche Mobil 1 Supercup heeft het contract met de Formule 1 verlengd tot 2030, wat grandioos nieuws was voorafgaand aan het begin van het 31ste seizoen van de Porsche-klasse. Het iconische Porsche-kampioenschap staat sinds 1993 op de planning van een Formule 1-weekend en staat bekend om races met iconische motorsportmomenten. De kalender van 2023 bevat maar liefst acht races, waarvan ook één ronde in Zandvoort wordt verreden. De Nederlandse coureurs krijgen dus wederom een thuisrace.

De sterren van de Nederlandse Porsche-show

Bij het denken aan de Porsche Supercup wordt er in Nederland redelijk snel een link gelegd met GP Elite. Het team uit De Rijp is erg succesvol en is in bezit van de titels van 2020 en 2021. In 2022 vielen dingen niet hun kant op. Ten Voorde en GP Elite grepen net naast de titel, en daarom gaan ze in 2023 opnieuw de strijd aan. Het team om de Tukker heen is wat veranderd, maar Ten Voorde is nog altijd een vast gezicht bij het Porsche-team.

Tekst gaat verder onder de foto

In 2023 verschijnt Larry ten Voorde weer op de Porsche Mobil 1 Supercup-grid met GP Elite (foto: GP Elite)
In 2023 verschijnt Larry ten Voorde weer op de Porsche Mobil 1 Supercup-grid met GP Elite (foto: GP Elite)

De 26-jarige krijgt versterking van Loek Hartog, de talentvolle twintiger die zich dit jaar wil bewijzen in de Porsche Supercup en in de Porsche Carrera Cup Duitsland. Naast Hartog zal ook Huub van Eijndhoven zich bij het team uit De Rijp voegen, net als de Belg Ghislain Cordeel. Als laatste sluit Lucas Groeneveld zich aan bij GP Elite. Het team bestaat dus bijna uit alleen maar Nederlanders die het de coureurs van andere nationaliteiten moeilijk willen gaan maken.

De andere Nederlanders in het Porsche-kampioenschap zijn verdeeld over meerdere teams. Morris Schuring, de 18-jarige uit Den Dolder, zal rijden voor het Zwitserse Fach Auto Tech. Michael Verhagen komt in actie bij het Franse CLRT, en Jaap van Lagen, die ook deelnam aan de 24 uur van Dubai, zal rijden voor het Italiaanse Dinamic GT.

De Porsche Mobil 1 Supercup en Nederland zijn al een lange tijd nauw met elkaar verbonden. Van 1997 tot en met 2000 won Patrick Huisman vier keer de rijderstitel en is met 24 overwinningen nog steeds recordhouder in de geschiedenis van de Porsche-klasse, zo informeerde Porsche Nederland. Ook Jeroen Bleekemolen was succesvol in de Supercup in 2008 en 2009, waarna Ten Voorde de laatste Nederlandse kampioen was in 2020 en 2021.

Ten Voorde aast op zijn derde titel, King wil volgende stap zetten

In 2022 verliep het kampioenschap niet helemaal volgens het plan van Ten Voorde. Hij sloot het kampioenschap af als tweede, de titel ging naar Pereira. In 2023 zal Pereira niet deelnemen aan de Porsche Supercup. ‘Dit jaar is Larry’s grootste rivaal er niet’, gaf GP Elite-manager Michel Schaap aan in een persbericht. ‘Maar er zullen ook nieuwe gezichten en oude bekenden op een hoog niveau mee doen. Zelfs binnen ons team hebben we nieuwe gezichten, zoals Hartog. Hopelijk zal de meeste competitie vanuit het team zelf komen, maar ik denk dat Lechner en Huber ook goede coureurs hebben.’

De Tukker zal tegelijkertijd deelnemen aan de Porsche Carrera Cup Duitsland, en heeft zijn eerste race in de Duitse klasse al voltooid. De agenda van Ten Voorde zit bomvol, tussendoor racet de 26-jarige namelijk ook mee in de Porsche Carrera Cup Italië. Daar heeft hij onlangs twee races in één weekend gewonnen.

‘Vorig jaar zijn we twee keer tweede geworden, nu doen we ons best om terug aan de top te komen’, vertelde Ten Voorde in een interview met F1Maximaal. Gezien zijn CV behoort de meervoudig wereldkampioen zeker tot de titelfavorieten van 2023. Wie daar ook tot behoort, is de Britse Harry King. King pakte in 2022 de titel van de Porsche Carrera Cup Benelux en is al een tijdje bekend bij BWT Lechner Racing. Daar zal hij in 2023 ook zijn seizoen gaan verrijden.

Van wie gaat GP Elite nog meer competitie ervaren?

Het Duitse Huber Racing debuteerde met een knaller in het 2021 seizoen en is sindsdien gretig op jacht naar meer. Huber Racing heeft in 2023 een speciaal kwartet aan rijders, waarvan één een meervoudig MotoGP-kampioen is: Jorge Lorenzo. Lorenzo wordt versterkt met de Duitser Leon Köhler, die tijdens de testdagen de derde tijd neer wist te zetten. Tevens zullen Simone Laquinta en Porsche-junior Laurin Heinrich, de Porsche Carrera Cup Duitsland-kampioen van 2022, zich bij het team voegen. Met deze line-up azen ze op meer dan een rookie classification.

Ook het Franse CLRT zal dit jaar de strijd aangaan. CLRT gaat beginnen aan haar vierde Supercup-seizoen en neemt veel ervaring mee uit de voorgaande seizoenen. Echter heeft het team haar line-up compleet omgegooid. Het Franse equipe gaat aan de slag met voormalig Formule 3- en Formule 2-coureur Dorian Boccolacci, de Belg Benjamin Paque, en de Nederlander Verhagen. BWT Lechner Racing wordt naast King nog aangevuld met Bastian Buus, de rookie champion van 2022, en de Australiër Harri Jones.

Porsche Supercup rijdt acht keer mee met de Formule 1

Het seizoen van de Porsche Supercup begint in Imola en gaat daarna met de Formule 1 mee naar Monaco. Nadat de Supercup zijn racegeweld heeft laten zien in de dwergstaat, reist het veld door naar Oostenrijk. De Porsche-klasse zal ook in het voorprogramma van de Formule 1 staan in Silverstone, Hongarije, en België. Na de zomerstop zet het seizoen zich voort in Zandvoort, met daarna de seizoensfinale op het Italiaanse Monza.

In Zandvoort zullen Ten Voorde en Max Verstappen allebei voor de zege gaan (foto: Porsche Newsroom)
In Zandvoort zullen Ten Voorde en Max Verstappen allebei voor de zege gaan (foto: Porsche Newsroom)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws