Kubica ziet Ferrari-droom alsnog uitkomen: 'Dat is heel speciaal' Formule 1
Formule 1

Kubica ziet Ferrari-droom alsnog uitkomen: 'Dat is heel speciaal'

Kubica ziet Ferrari-droom alsnog uitkomen: 'Dat is heel speciaal'

Robert Kubica stelt dat het feit dat zijn Ferrari-droom niet in vervulling ging een open wond heeft achtergelaten. De Pool zou in 2012 de kleuren van het Italiaanse team gaan verdedigen, maar een zware rallycrash een jaar eerder gooide roet in het eten. Komend jaar zal Kubica echter alsnog in een Ferrari stappen. Weliswaar niet in een F1-bolide, maar in één van de Hypercars van Ferrari in het WEC.

Kubica maakte veel indruk tijdens zijn periode bij BMW Sauber. De Pool scoorde meerdere podiumplaatsen voor het Duitse team, maar het absolute hoogtepunt beleefde hij in 2008. In dat jaar wist hij in Canada zijn eerste en enige zege in de koningsklasse van de autosport te boeken. Een mooie carrière lag in het verschiet en in 2012 zou zelfs zijn Ferrari-droom in vervulling gaan. Een zware rallycrash in 2011 maakte daar echter in één klap een einde aan.

Open wond

Na een lang revalidatieproces wist Kubica zich in 2019 uiteindelijk toch weer terug te knokken en een stoeltje bij het F1-team van Williams te veroveren. Hij scoorde in Duitsland, dankzij de diskwalificatie van Alfa Romeo-coureurs Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi, het enige punt van het Britse team in dat jaar. Een nieuwe kans bij het F1-team van Ferrari zat er echter niet meer in. Dat heeft volgens Kubica een 'open wond' achtergelaten.

'Ik denk dat het iets heel anders zou hebben betekend om voor Ferrari uit te komen dan voor welk ander merk dan ook', vertelt Kubica in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. 'Ik heb in het verleden vaak op die manier naar Ferrari gekeken. Als F1-coureur had ik twee doelen voor ogen: kampioen worden en racen in het rood. Dat is niet gelukt, want het leven had iets anders voor me in gedachten', doelt de voormalig F1-coureur op zijn zware ongeluk.

Kubica had in 2012 graag het gevecht met toenmalig Ferrari-coureur Fernando Alonso aan willen gaan. 'Het zou niet makkelijk zijn geweest om hem te verslaan, maar ik had graag deze kans gehad. Ik geef toe dat dat een open wond heeft achtergelaten. Maar nu ben ik net zo gelukkig als toen ik destijds bij Ferrari tekende', zegt de Pool over zijn nieuwe Ferrari-contract in het WEC.

WEC-kans verzacht pijn iets

In 2024 zal de Pool echter alsnog achter het stuur van een Ferrari kruipen, maar dan wel in een Hypercar van het Italiaanse team. Kubica kijkt enorm uit naar het nieuwe seizoen. 'Daarom is deze kans juist zo'n geweldige uitdaging. Dat ik de 24 uur van Le Mans mag rijden, voelt als het rijden van 15 Formule 1-wedstrijden achter elkaar. Om dat in het rood te kunnen doen, is heel speciaal', aldus de Pool.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws