Onderweg naar F1 | Pourchaire blaast titelstrijd nieuw leven in door Fittipaldi op afstand te houden F2 & F3
F2 & F3

Naast de Formule 1 kwamen in Hongarije ook de Formule 2 en 3 in actie. Op de Hungaroring zagen we hoe de opkomende talenten zowel in droge als natte baanomstandigheden stand moesten houden. Enkele coureurs vielen positief op en hoofdredacteuren Terrence Riepma en Mike van Weert praten je weer helemaal bij in een nieuwe editie van Onderweg naar F1.

Fittipaldi zet onopvallend goed seizoen voort

Terrence: 'Enzo Fittipaldi belichtte ik al eens na het weekend op Silverstone en dat doe ik nu weer. Ik zei destijds dat de Braziliaan een onopvallend goed seizoen reed en zijn sterke vorm zette hij voort in Budapest. De coureur van Charouz pakte namelijk twee podiums, een derde en tweede plaats in respectievelijk de sprint- en hoofdrace van de Formule 2.'

'Fittipaldi kwam goed van zijn plaats tijdens de sprintrace en nam de leiding over vanaf P2. Hierna verremde hij zich wel in bocht 2, waardoor hij Jack Doohan en Jüri Vips voorbij moest laten gaan. De 21-jarige hield vervolgens wel stand om de derde plaats te pakken, al zat er misschien wat meer in. Tijdens de hoofdrace kwam Fittipaldi opnieuw goed van zijn plek, waardoor hij na bocht 3 al op P6 lag nadat hij als negende begon. In ronde 4 moest Frederik Vesti eraan geloven, toen de Charouz-coureur hem aan de buitenkant van bocht 2 inhaalde.'

'Hierna ging het vooral om de strategie. Fittipaldi bleek uitstekend bandenmanagement te hebben, gezien hij in ronde 10 de softs inruilde voor de mediumbanden. Hij kwam achter uiteindelijke racewinnaar Théo Pourchaire terug op de baan, wat inhield dat de Braziliaan met zijn strategie van P6 naar een virtuele P2 steeg. Daar eindigde hij de race ook, wat des te meer laat zien hoe Fittipaldi dit seizoen is gegroeid als coureur. Hij staat op het moment vierde in het kampioenschap en slechts negentien punten achter Logan Sargeant. Daar mag Fittipaldi trots op zijn.'

Collet toont volwassenheid bij eerste Formule 3-zege

Terrence: 'Caio Collet won in Hongarije voor het eerst in de Formule 3. Dit deed hij tijdens de verregende sprintrace op zaterdagochtend. De Braziliaanse Alpine-junior startte vanaf P4 en won in de eerste ronde direct een plek ten opzichte van Oliver Goethe in bocht 2. Na een safety car-herstart in ronde 4 verschalkte hij op knappe wijze kampioenschapsleider Isack Hadjar aan de buitenkant van bocht 1, waarna de jacht op Franco Colapinto begon.'

'Collet was duidelijk sneller dan de Van Amersfoort Racing-coureur voor hem, maar was geduldig en sloeg toe op het juiste moment. Dat was in ronde 10, toen Colapinto in bocht 2 te wijd ging. Collet reed een krappere en kortere lijn en profiteerde zodoende van de fout van de Argentijn. De 21-jarige, rijdend voor MP Motorsport, reed vervolgens nog ruim acht seconden weg van Colapinto in acht ronden tijd. Een volwassen eerste zege van Collet in de Formule 3.'

Pourchaire nadert Drugovich na derde zege

Mike: 'Théo Pourchaire kent dit seizoen nog weinig geluk in de sprintraces. Door de omgekeerde top-tien start de coureur vaak verder achteraan het veld en heeft hij tot nu toe slechts vijftien punten weten te behalen in de verkorte races. In Boedapest leverde de sprintrace opnieuw nul punten op voor de Fransman. Pourchaire wist op de vrijdag de vierde tijd te rijden, waardoor hij vanaf de zevende plek mocht starten tijdens de sprintrace. Uiteindelijk kwam de ART-coureur als negende over de streep.

'Pourchaire moet het dit seizoen hebben van de feature races. Van de negen hoofdraces die er tot nu toe gereden zijn, stond de coureur van ART al vijf keer op de eerste of tweede plek. Afgelopen zondag was het opnieuw raak voor de jonge coureur, aangezien hij in de tiende ronde van het kampioenschap opnieuw als eerste over de streep kwam. Hierdoor pakte hij de volle 25 punten en nadert hij Felipe Drugovich, de leider in het klassement, tot 21 punten.

'Pourchaire moest de hoofdrace dus starten vanaf de vierde plek, maar na de eerste paar bochten vond de ART-coureur zichzelf al op de tweede positie. De inhaalmanoeuvre op Marcus Armstrong, die aan de leiding lag van de race, kwam uiteindelijk in de pitstraat. ART kende een snellere pitstop dan Hitech, waardoor Armstrong moest wachten op Pourchaire. Vanaf dat moment kwam de zege van de Fransman niet meer in gevaar, ondanks verschillende strategieën van de teams. Pourchaire wist Enzo Fittipaldi op afstand te houden en blies daardoor het kampioenschap nieuw leven in.'

Smolyar pakt onbedreigd zege in hoofdrace F3

Mike: 'Op vrijdag was er al een unicum voor Aleksandr Smolyar in de Formule 3. Toen behaalde de Russische coureur namelijk voor het eerst poleposition. De coureur van het Nederlandse MP Motorsport was ruim een tiende sneller dan Zane Maloney en mocht daardoor tijdens de hoofdrace van zondag vanaf de eerste plek starten. Dat deed de coureur met verve, want er was geen moment dat coureur moest vrezen om de leiding in de race te verliezen.'

'De coureur van MP Motorsports mocht op een vochtige Hungaroring dus starten vanaf de eerste plek. Maloney kende een goede start, maar Smolyar wist de leiding op knappe wijze te behouden. Ook nummer drie Oliver Bearman zag er namelijk dreigend uit bij de start, maar Smolyar wist beide coureurs af te schudden. Nadat de eerste ronde eenmaal voorbij was, hoefde de coureur niet meer achterom te kijken. De voorsprong van Smolyar werd gedurende de race alleen maar groter. Het gat was op een gegeven moment acht seconden, waardoor hij het rustig aan kon doen in de slotfase van de race. Smolyar kwam uiteindelijk met een voorsprong van bijna zes seconden voor het eerst als eerste over de streep.'