Longrun-analyse | Verstappen heerst op zachte band, McLaren mag op nieuw succes hopen Analyse
Analyse

Longrun-analyse | Verstappen heerst op zachte band, McLaren mag op nieuw succes hopen

Longrun-analyse | Verstappen heerst op zachte band, McLaren mag op nieuw succes hopen

In een traditioneel Grand Prix-weekend staat het laatste deel van de tweede vrije training doorgaan in het teken van de racesimulaties. Dat was op de vrijdag in Hongarije niet anders, maar in tegenstelling tot de meeste andere weekenden hadden de teams weinig banden tot hun beschikking. Dat heeft ervoor gezorgd dat alle coureurs slechts op één bandencompound een long run reden, waar de coureurs dat normaal gesproken in twee stints verdelen.

De meeste coureurs deden hun racesimulatie op de mediumbanden, een bandensoort die op zondag zeker veel gebruikt zal worden. Max Verstappen en de beide Ferrari-coureurs kozen er als enigen van de zes sterkste teams voor om hun long run op de zachte banden te rijden. In het geval van Verstappen waren deze banden de gehele tweede vrije training al ingezet, aangezien de Nederlander de enige coureur was die in VT2 geen moment op de mediumbanden reed.

Charles Leclerc en Carlos Sainz gebruikten twee sets banden, en konden hun racesimulaties dus met verser rubber rijden dan de wereldkampioen. Desalniettemin was Verstappen de snelste coureur van het trio, zoals in de onderstaande tabel te zien is. Verstappen was in zijn vijf ronden gemiddeld een kleine drie tienden van een seconde sneller dan Leclerc, terwijl Sainz tegen een achterstand van zes tienden aankeek.

Daarnaast valt op dat Verstappen constante rondetijden wist aan te houden, terwijl vooral Leclerc met goede rondetijden begon aan zijn stint, maar later in zijn long run leverde hij tot wel een seconde per ronde in op de Red Bull-coureur. De verwachting voor het weekend was dat de zachte C5-banden enkel in de kwalificatie nuttig gaan zijn, dus dat Verstappen dit zachte rubber zo goed in leven weet te houden, is veelbelovend voor de zondag.

Longruns op de zachte band

Coureur Team Gemiddelde tijd Aantal ronden
Max Verstappen Red Bull Racing 1:23,335 5
Charles Leclerc Ferrari 1:23,593 6
Carlos Sainz Ferrari 1:23,946 6

De meeste andere coureurs reden een stint op de mediumbanden. De enige coureur van de zes snelste teams die helemaal geen langere stint wist te rijden op een band was Sergio Pérez. Van de coureurs die dat wel voor elkaar kregen, waren maakte McLaren-coureur Lando Norris de beste indruk. De jonge Brit was net wat minder dan een tiende langzamer dan Oscar Piastri, en ook Alpine-coureur Pierre Gasly was enkele duizendsten sneller, maar Norris reed wel een lange stint van veertien ronden. Het lijkt er dus sterk op dat McLaren ook dit weekend competitief zal zijn.

Hierbij moet dus wel aangegeven worden dat de beide Ferrari- en Red Bull-coureurs geen long run op de mediumbanden reden. De beide Mercedes-coureurs reden de gehele sessie op dezelfde set banden, wat kan hebben gezorgd voor zwakkere rondetijden, maar datzelfde gold voor Piastri, die wel goede tijden liet zien, ook al was het in een kortere stint. De tijden van George Russell zijn daarnaast niet geheel representatief, omdat de 25-jarige coureur meerdere malen zijn banden een ronde liet afkoelen.

Longruns op de mediumbanden

Coureur Team Gemiddelde tijd Aantal ronden
Oscar Piastri McLaren 1:23,640 4
Pierre Gasly Alpine 1:23,723 11
Lando Norris McLaren 1:23,739 14
Fernando Alonso Aston Martin 1:23,781 11
George Russell Mercedes 1:23,863 8
Lance Stroll Aston Martin 1:23,909 11
Esteban Ocon Alpine 1:23,913 14
Lewis Hamilton Mercedes 1:24,192 14

Beschikbare banden voor zaterdag en zondag

Slechts vier coureurs reden de gehele tweede vrije training op één set banden: Verstappen, Hamilton, Russell, en Piastri. In het onderstaande overzicht is te zien dat het viertal zichzelf daarmee van een voordeel heeft verzekerd voor de zaterdag. Al deze vier coureurs hebben nog drie nieuwe sets van elke bandensoort beschikbaar. Dat zal nuttig zijn, omdat in Q1 twee sets harde banden ingezet mogen worden, in Q2 twee sets mediumbanden, en in Q3 maximaal twee sets zachte banden. Zo zullen de coureurs ook nog relatief verse banden naar de race van zondag kunnen meenemen.

Pérez gooide deze luxepositie weg door zijn setje zachte banden te vernielen met een blokkeermomentje, waarna hij een set mediumbanden liet monteren. De meeste coureurs hebben nog drie nieuwe sets harde banden beschikbaar. Ferrari neemt een setje gebruikte mediumbanden mee naar de zaterdag, terwijl onder meer Aston Martin, Alpine en Norris een set gebruikte zachte banden in de garage hebben liggen.

Geen stream? Bekijk de Grand Prix van Hongarije live via F1TV of Viaplay!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws