Red Bull komt als favoriet uit analyse van de data: 'Red Bull een klasse apart' Analyse
Analyse

Red Bull komt als favoriet uit analyse van de data: 'Red Bull een klasse apart'

Red Bull komt als favoriet uit analyse van de data: 'Red Bull een klasse apart'

Autosportjournalist Lawrence Barretto heeft namens het team van F1TV de data van de testdagen onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat Max Verstappen met zijn RB20 als favoriet voor de seizoensopener geldt in Bahrein, zowel op vrijdag in de kwalificatie, als tijdens de Grand Prix, die op zaterdag verreden wordt.

Barretto opende met een korte terugblik op de drie testdagen vanuit zijn eigen beleving. 'Zoals de meeste teams, heeft Red Bull Racing zich vooral gericht op de langere stints, om de RB20 - een sterk gewijzigde auto ten opzichte van de RB19 - beter te begrijpen', opent Barretto, die toevoegt dat zowel Verstappen als Sergio Pérez optimistisch lijken. 'Natuurlijk probeerde Red Bull de favorietenrol een beetje van zich af te duwen, maar het overheersende gevoel in de paddock is dat ze een klasse apart zijn.'

'De data bevestigen dat gevoel ook', vervolgt Barretto. 'Onze cijfers suggereren dat ze een voordeel van twee tienden hebben in de langere stints op Mercedes en Ferrari, en op basis van de cijfers van de laatste testdag lijken ze ook een soortgelijk voordeel op Ferrari te hebben over één ronde.' De volledige lijst met data over één ronde is in onderstaande tabel terug te vinden.

Team Verschil over een ronde
Red Bull Racing +0,00 seconden
Ferrari +0,22 seconden
McLaren +0,38 seconden
Mercedes +0,56 seconden
Visa Cash App RB +0,72 seconden
Aston Martin +0,84 seconden
Alpine +1,03 seconden
Stake +1,03 seconden
Williams +1,11 seconden
Haas +1,30 seconden

Barretto geeft bij de data van de long runs speciale aandacht aan Mercedes. 'Mercedes loopt nog niet op de feiten vooruit, maar hun 2024-auto, de W15, zorgt duidelijk voor een betere sfeer in het team dan vorig jaar rond deze tijd. Aan het einde van de derde testdag hadden George Russell en Lewis Hamilton allebei het idee dat ze er goed voorstaan voor de seizoensopener. Hamilton reed het op een na hoogste aantal dagtotaal, met 123 ronden', voegt Barretto toe. Alleen Verstappen reed meer ronden, met 143 ronden op de openingsdag al.

'De data suggereren dat ze in een spannend gevecht verwikkeld zijn met Ferrari over de race-afstand, op basis van hun werk van zondag, maar Mercedes ligt over één ronde wel achter', weet Barretto te melden. Bij Ferrari was er ook reden tot optimisme. 'De long runs op vrijdag waren wederom competitief. Ze staan tweede in de pikorde qua kwalificatiesnelheid, en lijken de banden langer in leven te kunnen houden dan vorig jaar. Ze komen wel nog tekort ten opzichte van Red Bull, maar dit is een goed startpunt voor de rest van het jaar, als ze goede upgrades introduceren.'

Team Verschil op race pace
Red Bull Racing +0,00 seconden
Mercedes +0,20 seconden
Ferrari +0,22 seconden
McLaren +0,43 seconden
Aston Martin +0,62 seconden
Visa Cash App RB +0,73 seconden
Stake +1,09 seconden
Alpine +1,09 seconden
Williams +1,25 seconden
Haas +1,49 seconden

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws