F2 in Abu Dhabi | Pourchaire gekroond tot F2-kampioen, Vesti veroorzaakt nog botsing in allerlaatste ronde F2 & F3
F2 & F3

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Abu Dhabi ook de Formule 2-coureurs aanwezig. Ook voor de F2 is het de laatste Grand Prix van het seizoen 2023. De titel staat in tegenstelling tot in de Formule 1 nog op het spel. Theo Pourchaire heeft de beste papieren in handen, maar ook Frederik Vesti maakt nog kans. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklasse in Abu Dhabi.

Leider in het kampioenschap Théo Pourchaire begon de race met zestien punten voorsprong op naaste rivaal Frederik Vesti. Vesti had wel op de zaterdag de sprintrace gewonnen, terwijl Pourchaire niet hoger kwam dan P7, en begon daarnaast ook nog de race vijf plekken voor Pourchaire. De beide titelkandidaten kwamen goed door de eerste bochten heen, maar polesitter Jack Doohan gaf zijn poleposition niet uit handen en nam al gauw een flinke voorsprong. Zowel Pourchaire, van P14 naar P11, en Vesti, van P9 naar P8, begonnen plekken goed te maken tijdens de eerste rondes. Ayumu Iwasa zorgde nog even voor een momentje door buiten de baan om in te halen.

Pourchaire kwam daarna klem te zitten achter Oliver Bearman, waardoor zijn team hem binnenriep voor een vroege eerste pitstop in ronde 7. Een ronde later, door een even eens vroege pitstop van Bearman, kwamen de twee elkaar weer tegen, maar dat gevecht werd uiteindelijk door Pourchaire gewonnen. Halverwege de race reed Pourchaire nog altijd dertig seconden achter Vesti, en leek het er niet op dat Pourchaire nog op de Deen kon inlopen. Bearman was de eerste uitvaller van de race, en kon niet verder rijden dan ronde 19.

In ronde 25 kwamen de twee titelkandidaten elkaar ook op de baan tegen, en barstte een gevecht tussen Pourchaire en Vesti los. Pourchaire kwam als winnaar uit de bus, en wist naar P5 te rijden. Echter deden de twee coureurs aan stuivertje wisselen, en wist Vesti vijf rondes voor het einde weer op P5 te rijden. Pourchaire leek zich echter verzekerd van de F2-titel, want een virtual safety car drie ronden voor het einde stuitte de opmars van Vesti naar P1. In de allerlaatste bocht tijdens een inhaalactie van Vesti kwam de Deen Zane Maloney nog tegen, en een botsing zorgde ervoor dat Maloney terugviel door het veld. Vesti eindigde alsnog wel als derde, maar wist daardoor niet genoeg punten binnen te halen voor het kampioenschap. Pourchaire won met zijn vijfde plek de titelstrijd, en werd gekroond tot F2-kampioen. Doohan mocht met de beker voor de Abu Dhabi-race zelf naar huis.

Indrukwekkende Vesti verhoogt titeldruk op Pourchaire met sprintzege

Kampioenschapsleider Théo Pourchaire moest als veertiende van start gaan in de Formule 2-sprintrace in Abu Dhabi, en maakt in de openingsronde meteen veel plekken goed. Na de eerste ronde zorgde een spin van Juan Manuel Correa voor een Safety Car, waarbij Pourchaire dus negende lag. Vooraan zorgde de openingsronde voor veel spektakel en inhaalacties, waarbij Richard Verschoor vanaf P4 de leiding pakte, en in die eerste ronde nog terugviel naar de derde stek. Polesitter Enzo Fittipaldi heroverde de leiding, terwijl de titeluitdager van Pourchaire, Frederik Vesti, van de tweede naar de vierde positie terugviel.

Na de herstart nam Vesti Verschoor meteen te grazen voor P3. De Deen had bij aanvang van de race 25 punten achterstand op Pourchaire, en wist dus dat hij in de sprintrace al terrein goed moest maken. In de ronden na de herstart bleven de camera's gericht op de beide titelkandidaten, die zich een weg naar voren baanden. In de tiende ronde nam Vesti de tweede plek over van Red Bull-juniortalent Isack Hadjar, terwijl Pourchaire inmiddels zevende lag.

Halverwege de race zag Hadjar ook Verschoor langszij komen. De Nederlander had op dat moment al een flinke achterstand op leiders Fittipaldi en Vesti, waarbij het Mercedes-talent ronde per ronde het gat op Fittipaldi verkleinde. In de zeventiende van 23 ronden had Vesti het gat gedicht van 2,5 seconde tot een halve seconde. Drie ronden lang hield Fittipaldi stand, maar daarna moest hij toch zijn meerdere erkennen in Vesti, die een cruciale zege pakte, voor Fittipaldi en Verschoor. De Deen had het geluk dat concurrent Pourchaire op P7 bleef hangen in een DRS-trein. Voor de hoofdrace is het verschil tussen Pourchaire en Vesti nu zestien punten.

Pole voor Doohan, Pourchaire maakt het zichzelf lastig

De titelstrijd gaat na de kwalificatie nog enkel tussen Pourchaire en Vesti. Ayumu Iwasa maakte aanvankelijk nog een kleine kans, maar om die levend te houden, moest de Red Bull-junior de poleposition pakken. Dat lukte hem niet, die eer ging naar Jack Doohan. De overgebleven titelkandidaten kenden een mindere dag. Vesti, die tegen een achterstand van 25 punten op Pourchaire aankijkt, kwalificeerde zich slechts als negende, terwijl zijn Franse concurrent zijn snelste tijd moest inleveren en terugzakte naar P14.

De negende plek is overigens wel prima voor de sprintrace. Daar start de top tien immers in de omgekeerde volgorde en dus mag Vesti de sprintrace op zaterdag vanaf de eerste startrij aanvangen. Richard Verschoor kende een prima kwalificatie, de coureur van Van Amersfoort Racing stuurde zijn bolide naar de zevende tijd en dus zijn er zowel in sprint- als in hoofdrace kansen op een goed resultaat voor de Nederlander.

Martins begint sterk, kampioenschapsleider Pourchaire op P3

Pourchaire is goed begonnen aan het weekend in Abu Dhabi. De kampioenschapsleider opende na een pauze van bijna drie maanden met een keurige derde tijd. De Fransman hoefde enkel zijn landgenoot Victor Martins en Zane Maloney voor zich te dulden. Zijn grote concurrent in de strijd om de F2-titel, Vesti, eindigde pas op de negende plaats. Ook Richard Verschoor, die vorig weekend nog zesde werd in de F3-race in Macau, is prima begonnen aan het laatste weekend. De Nederlander van Van Amersfoort Racing sloot de eerste sessie namelijk als vijfde af.