Ben Sulayem voorziet Andretti van advies: 'Er zijn teams die het lastig hebben met management' Formule 1
Formule 1

Ben Sulayem voorziet Andretti van advies: 'Er zijn teams die het lastig hebben met management'

Ben Sulayem voorziet Andretti van advies: 'Er zijn teams die het lastig hebben met management'

Mohammed Ben Sulayem, de president van bestuursorgaan FIA, ziet Andretti Global graag de koningsklasse van de autosport betreden, maar de Emirati raadt de Amerikanen aan om een poging te staken om het elfde team in de Formule 1 te worden. Hij wijst erop dat er andere kansen zijn om toch deel te nemen aan de sport.

Andretti hoopte in 2025 al met een team aan de start te staan, maar kreeg geen toestemming van de Formule 1. Daarbij kwam ook de stevige uitspraak in een statement langs dat Andretti geen meerwaarde voor de Formule 1 zou hebben, maar de Formule 1 wel voor Andretti. Ondanks de harde afwijzing, en de grote teleurstelling bij legende Mario Andretti, gaf de Andretti-familie het niet op. Ben Sulayem voorzag de Amerikaanse familie van advies.

Ander team overkopen

'Ik twijfel er niet aan dat de FOM (Formula One Management, red.) en Liberty Media graag andere teams zouden verwelkomen, als het maar autofabrikanten zijn', liet Ben Sulayem desgevraagd weten aan Reuters. Dat betekent dat Andretti Global nog twee opties overhoudt: ofwel de sport betreden met Cadillac, dat onderdeel vormt van General Motors, ofwel een van de huidige tien teams overnemen. De Emirati weet wel waar hij voor zou gaan: 'Ik zou Andretti aanraden om een ander team te kopen, en niet om te proberen het elfde team te worden.'

Ben Sulayem denkt dat er wel enkele potentiële prooien tussen de huidige tien teams zitten. 'Ik heb het gevoel dat sommige teams wel ververst mag worden. Wat is beter, om elf teams te hebben, of om tien sterke teams te hebben?' zo legt Ben Sulayem het vraagstuk bij de interviewer. 'Ik geloof nog steeds dat we meer teams zouden moeten hebben, maar niet zomaar willekeurige teams, het moeten de juiste teams zijn. Het draait niet om kwantiteit, maar om kwaliteit.'

Dure grap

De Formule 1-teams in de achterhoede zijn de laatste jaren onder het budgetplafond flink in waarde gestegen. Dat betekent dat er naar verwachting bijna een miljard euro op tafel gelegd moet worden om een van de mindere teams in zijn geheel over te nemen. Daar staat tegenover dat het bijna ondenkbaar lijkt dat Andretti als elfde team in de Formule 1 komt. Ten eerste wordt het inschrijfgeld voor nieuwe teams in het Concorde Agreement voor 2026 naar verwachting verhoogd tot 600 miljoen dollar, en ten tweede zouden de huidige teams erop aansturen om het aantal teams dan tot tien te beperken, met het gevolg dan hun teamwaardes verder stijgen en ze meer prijzengeld ontvangen.

Andetti Global wordt aangevoerd door voormalig Formule 1-coureur Michael Andretti en diens vader Mario Andretti, een van de weinige coureurs die wereldkampioen in de Formule 1 werd en ook de Indy 500 won. De Andretti's zijn al decennialang actief met een van de topteams in de IndyCar Series.

Welk team staat te koop?

Ben Sulayem is er zelf overigens niet verantwoordelijk voor dat de Andretti's voor een dichte deur staan. De FIA gaf juist groen licht, maar de FOM ging daar niet aan mee en keurde de aanvraag niet goed, al werd wel aangestipt dat een samenwerking met General Motors voor 2028 wel tot de mogelijkheden behoorde. Ben Sulayem denkt echter dat Andretti er goed aan zou doen om andere opties te verkennen. 'Zonder namen te noemen, zijn er wel teams die het lastig hebben; teams die het lastig hebben qua prestaties, en zelfs met het management.' Mogelijk wijst Ben Sulayem dan op Haas of Alpine, al zijn Aston Martin en Visa Cash App RB ook in verband gebracht met een mogelijke verkoop.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

esteban ocon alpine pierre gasly monaco
Hoeveel geduld heeft Renault nog met haar Formule 1-team?

'Het draait erom dat je het juiste team hebt, en dat we de kans niet missen als een bedrijf als GM met een eigen power unit naar de Formule 1 wil komen. Stel je eens voor wat dit zou doen: we hebben drie races in de Verenigde Staten, en een enorme schare fans daar, maar we hebben nog geen echt Amerikaans team', luidt de sneer naar Haas. 'Ik ben heel blij ermee dat we Ford krijgen, maar stel je voor dat we GM hebben, en stel je voor dat we Amerikaanse coureurs krijgen', luidt de sneer naar Logan Sargeant.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws