Binotto gelooft dat Red Bull titelstrijd 2021 heeft kunnen winnen door budgetoverschrijding Formule 1
Formule 1

Binotto gelooft dat Red Bull titelstrijd 2021 heeft kunnen winnen door budgetoverschrijding

Binotto gelooft dat Red Bull titelstrijd 2021 heeft kunnen winnen door budgetoverschrijding

Mattia Binotto denkt dat de budgetoverschrijding van Red Bull Racing in 2021 de titelstrijd dat jaar heeft kunnen beslissen. De teambaas van Ferrari betreurt dan ook dat de overtreding heeft kunnen gebeuren, nadat hij meermaals pleitte voor strenge controle op het naleven van het budgetplafond door de teams.

'Ik roep al maanden dat het van cruciaal belang is dat het budgetplafond goed gecontroleerd moet worden, omdat er wereldtitels beslist kunnen worden door het plafond', vertelt de Italiaan teleurgesteld in gesprek met de Italiaanse tak van Sky Sport. 'En dat is ook gebeurd. Het is duidelijk geworden dat één team, eentje, illegaal heeft gehandeld en aanzienlijk boven het budgetplafond is uitgekomen.'

Red Bull overschreed het budgetplafond met zo'n 1,8 miljoen dollar. Met een belastingteruggave zou dat bedrag echter uitkomen op zo'n 400.000 dollar. Binotto kijkt liever naar het eerstgenoemde bedrag. 'Twee miljoen maakt veel verschil. Dat zijn een paar tienden van een seconde per ronde en misschien hebben die vorig jaar wel het verschil gemaakt tijdens de titelstrijd.'

Binotto: 'Straf Red Bull te verwaarlozen

Binotto benadrukt dat dat de reden is waarom er streng gecontroleerd moet worden of teams zich aan de limiet houden. 'Maar de straf voor Red Bull is te verwaarlozen. Het compenseert het gekregen voordeel niet. Wat Christian Horner beweert, dat de windtunneltijd die Red Bull moet inleveren twee tot vijf tienden kost, klopt absoluut niet.' Red Bull moet volgens de straf tien procent van zijn windtunneltijd inleveren. Binotto gelooft niet dat dat veel effect heeft.

Daarnaast denkt de Ferrari-teambaas dat de boete van zeven miljoen dollar had moeten tellen in het plafond en niet erbuiten. 'Red Bull mag ondanks de boete niet minder geld uitgeven, dus kunnen ze de tijd die ze niet investeren in de windtunnel gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor gewichtsvermindering van de auto of een andere ophanging te ontwikkelen. Het nadeel is dus verwaarloosbaar', aldus Binotto.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws