Boordradio's zaterdag GP Oostenrijk | Verstappen met ongekend machtsvertoon: 'De auto was on fire' Formule 1
Formule 1

Boordradio's zaterdag GP Oostenrijk | Verstappen met ongekend machtsvertoon: 'De auto was on fire'

Boordradio's zaterdag GP Oostenrijk | Verstappen met ongekend machtsvertoon: 'De auto was on fire'

De zaterdag in een sprintweekend levert een dubbel menu op: de sprintrace, en de kwalificatie voor de Grand Prix. Max Verstappen voelde zich als een vis in het water op de Red Bull Ring, en won zijn achtste race op het circuit. De teller staat nu op vijf Grands Prix en drie sprintraces. Ook in de kwalificatie was Verstappen zeldzaam dominant terwijl de rest voor de kruimels vocht. F1Maximaal.nl zet de leukste boordradio's van de zaterdag Oostenrijk op een rijtje.

Verstappen houdt stand in sprintrace

De zaterdag werd geopend met de sprintrace. Daarin werd Verstappen in de sprintrace rondenlang aangevallen door de McLaren-coureurs, en hij had dan ook weinig ruimte om zijn banden en batterij te managen. 'Ik heb veel te veel last van clipping. Dit is shit', zei de Nederlander dan ook tegen zijn engineer in de zevende ronde. Clipping houdt in dat een coureur aan het einde van de rechte stukken snelheid verliest, doordat de elektrische componenten geen vermogen meer leveren. 'We gaan het oplossen', liet Gianpiero Lambiase aan zijn coureur weten.

Uiteindelijk wist Verstappen zijn achtervolgers van McLaren dan ook af te schudden. Met ruim vier seconden voorsprong kwam hij na 23 ronden over de streep als winnaar. 'Goed gedaan, maat', zei Lambiase. Verstappen was zelf uiteraard ook tevreden. 'Dit was leuk, en een goed resultaat.' Teambaas Christian Horner meldde zich ook nog even bij de boordradio van zijn coureur. 'Het ging er hard aan toe in de eerste paar ronden. Je had een hele goede snelheid te pakken, en je wist het goed te managen', concludeert de Brit.

Machtsvertoon in de kwalificatie

Waar het in de sprintrace nog enigszins spannend was vooraan, gebruikte Verstappen de kans om zijn afstelling voor de kwalificatie te mogen aanpassen, waarna hij nog veel sterker werd. Verstappen was in Q1 derde met oude bandjes, terwijl zijn Britse uitdagers het lastiger hadden. 'Lando, we moeten nog een ronde doen', kreeg Norris van engineer Will Joseph te horen. Lewis Hamilton stond zelfs nog in de gevarenzone bij het vallen van de vlag. 'Ah, ik ben gewoon traag, man.' De Brit bracht zichzelf wel in veiligheid.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

fernando alonso aston martin oostenrijk 2024 vrijdag 5
Het materiaal helpt Alonso niet bij zijn jacht op een goede startplek.

In Q2 hadden vooral de Spanjaarden spannende momenten. 'Ah shit, ik crashte bijna in bochten zeven en tien', meldde Fernando Alonso, die als vijftiende en laatste afviel in Q2, terwijl teamgenoot Lance Stroll in Q1 al afviel. 'Het was wel een goede poging om wat anders te proberen', vond Alonso. Carlos Sainz had het met een tweede tijd beter voor elkaar, maar was ook niet helemaal tevreden. 'Ik had veel last van een stuiterende auto in die ronde.'

Bij Daniel Ricciardo ging het redelijk, maar net niet goed genoeg. De Australiër eindigde als elfde. 'Hoeveel kwamen we tekort voor Q3?' vroeg de 34-jarige zich af. 'Het scheelde echt niks, je kwam tien milliseconden tekort', kreeg hij van het team te horen. Vooraan had Verstappen weinig zorgen. De Nederlander reed tweemaal drie paarse sectoren en was al sneller dan zijn sprintpoleposition van de vrijdag.

Q3: Verstappen een klasse apart

Tien coureurs mochten meedoen aan Q3: de coureurs van Red Bull Racing, McLaren, Mercedes, Ferrari, en vreemde eenden Nico Hülkenberg en Esteban Ocon. Verstappen liet wederom zijn spierballen op het circuit zien, en maakte in de eerste Q3-ronde al duidelijk dat de poleposition voor hem was. Op de boordradio's was het vrij stil: de coureurs hadden hun afstelling gevonden, het verkeer viel mee, en de focus lag nu puur op de rondetijden.

De reacties kwamen dan ook pas na het einde van de kwalificatie, met vreugde bij Red Bull en Verstappen. 'Dat was echt machtig, echt machtig', roept Lambiase uit. Ook Verstappen reageert blij: 'De auto was on fire. De auto was heel sterk. Goed om dit weer te voelen, dit was echt heel, heel goed', weet de Limburger, met de vier snelste ronden van de kwalificatie. Bij Leclerc zorgden fouten in zijn slotronden voor een teleurstellende zesde plek. Hij reed tweemaal door de grindbak: 'Ik denk dat ik alles onder de auto vernield heb', vreest de Monegask nadat zijn SF-24 door het gras stuiterde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws