F1TV-analisten kijken met open mond naar Verstappen: 'Norris onderschatte hem' Opinie
Opinie

F1TV-analisten kijken met open mond naar Verstappen: 'Norris onderschatte hem'

F1TV-analisten kijken met open mond naar Verstappen: 'Norris onderschatte hem'

Jolyon Palmer, Davide Valsecchi, en Will Buxton hebben genoten van het gevecht tussen Max Verstappen en Lando Norris in de vijfde ronde van de Oostenrijkse sprintrace. Het leek erop dat de Brit Verstappen eindelijk schaak had gezet, maar de wereldkampioen bleek tóch weer een antwoord te hebben op de uitremactie van zijn voornaamste uitdager.

Palmer merkt bij F1TV op dat er sprake is van een terugkerend patroon: Verstappen en Norris strijden regelmatig met elkaar, maar tot nu toe is het telkens dezelfde coureur die aan het langste eind trekt. 'Lando moet een manier vinden om duels te winnen als ze met elkaar de strijd aangaan. Tot nu toe lukte dat alleen in Miami, en daar had hij wel de snelheid, maar hadden ze geen duel', zo stipt de voormalige Formule 1-coureur aan.

'Hier hadden ze wel een wiel-aan-wiel-gevecht. Het was een briljant gevecht', vindt Palmer. 'Norris gaf alles, en Verstappen reed heel slim. Op dat ene moment maakte Max het verschil. Doordat Oscar Piastri erlangs kon komen, werd de race eigenlijk geneutraliseerd.' Piastri had niet hetzelfde tempo als Verstappen en Norris, waardoor het gevecht tussen beide kemphanen ten einde kwam.

Verstappen onderschat?

Verstappen won in 2023 negentien Grands Prix, jaagt dit weekend alweer op zijn tiende van het seizoen, en heeft in totaal 61 Grand Prix-zeges en tien sprintoverwinningen. Toch denkt Palmer dat Norris zijn concurrent in the heat of the moment onderschat. 'Verstappen rijdt zó sterk op het moment. Dit zijn maar kleine momentjes waarop Norris Verstappen onderschat. In dit gevecht pakt hij de plek, en zijn actie in bocht drie was geniaal', weet Palmer. 'Hij kwam van ver, en wist de auto af te remmen. Hij had zowaar een degelijke exit, en had daarna dus ook nog DRS.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lando norris mclaren oostenrijk vrijdag 2024
McLaren heeft een zeer snelle auto, maar wint nog niet al te veel.

Norris zag zijn concurrent toch weer langszij komen, en die fout had Norris volgens Palmer niet mogen maken op dit niveau. 'Hij verwachtte niet dat Max meteen in de tegenaanval zou gaan, en dat hij zou wachten op de volgende DRS-kans, in de volgende ronde. Hij onderschatte hem een beetje', meent de 33-jarige. 'Hoe vaak heeft Max de binnenkant van de bocht, en komt hij de bocht niet als eerste uit? Nooit. Als je hem de binnenkant geeft, duikt hij in het gat, en misschien drukt hij je van de baan, maar hij zal altijd als eerste uit de bocht komen. Dat gebeurt al jaren.'

Buxton in shock

Ook Davide Valsecchi en Will Buxton genoten van het gevecht in de vijfde ronde. 'Toen ik de actie van Norris zag, dacht ik: dit moet de inhaalactie van het jaar zijn. Hij kwam van zo ver, en hij remde zo diep in, dat hij mij verraste, en dat hij Verstappen ook verraste', deelt Valsecchi. 'Verstappen reageerde echter zeer dapper. Er was heel weinig ruimte. Hij zat aan de buitenkant, en schoot toen naar de binnenkant. Het is zo makkelijk om daar je rempunt te missen en door de grindbak te gaan, maar hij schatte het perfect in.'

Buxton reageert haast met open mond. 'De reactie van Verstappen, om op deze manier, zonder DRS te reageren... Hij pakte die positie terug. Hij werd verguisd omdat hij zoveel tijd op zijn simulator doorbrengt - thuis en ook tijdens de races - maar die natuurlijke reactie en gave om dat moment te zien, het is zo instinctief. Hij is een geweldige racer in wiel-aan-wiel-gevechten', weet de Brit. 'Ik was in shock dat Lando aan de binnenkant de deur wagenwijd open liet staan. Je laat hem toch zeker buitenom rijden? Wat een geweldig gevecht', concludeert hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws