Verstappen heerst op de Verstappen-ring, Norris tipt niet aan zijn snelheid Formule 1
Formule 1

Verstappen heerst op de Verstappen-ring, Norris tipt niet aan zijn snelheid

Verstappen heerst op de Verstappen-ring, Norris tipt niet aan zijn snelheid

Max Verstappen pakt de poleposition voor de Grand Prix van Oostenrijk 2024 en deed dat met overmacht. De Nederlander voelde zich uitstekende in zijn bolide op het thuiscircuit van Red Bull Racing en versloeg tegenstander McLaren ditmaal met een groter verschil. Lando Norris kon het tempo van Verstappen niet bijbenen en pakte de tweede startplek voor de race op zondag. Sergio Pérez stelde teleur, hij mag wederom buiten de top vijf starten.

Zodra de lampen op groen gingen aan het einde van de pitstraat was Red Bull Racing al vroeg op de baan te zien. Verstappen was de eerste die een snelle ronde liet noteren, waarna Verstappen volgde. De Mexicaan kwam iets meer dan een tiende tekort op de drievoudig wereldkampioen. Ferrari was op hetzelfde moment echter ook bezig, McLaren ook. Ferrari wist wel sneller te zijn dan Red Bull, Norris verloor tijd. Daarbij was het gat echter slechts negen duizendsten. Yuki Tsunoda wist zich op de vierde plek tussen Piastri en Sainz te nestelen. De top vijf stond op dat moment binnen vier honderdsten van elkaar. Verstappen was alweer naar binnen.

Allard Kalff van Viaplay meldde dat er wat doorgevoerd is aan de set-up van de RB20, en dat er wat meer is veranderd dan ze hadden gedacht. Of dat nadelig is, was op dat punt in de kwalificatie nog niet duidelijk. Ook Aston Martin had gesleuteld aan de auto, de Britse renstal koos om met minder downforce de kwalificatie in te gaan. Fernando Alonso en Lance Stroll stonden op dat moment op P16 en P18. Met nog elf minuten op de klok besloten Verstappen en Pérez opnieuw naar buiten te gaan, maar zij waren niet de enigen. Ook Ferrari ging het opnieuw proberen. Verstappen ging naar de voorlopige pole op gebruikte banden, maar Sainz loste Verstappen af, hij was 73 honderdsten sneller.

Pérez kwam op dat moment echter niet verder dan P5, waarna hij door Leclerc en Russell naar P7 zakte. Lichtpuntjes voor Alonso en Visa Cash App RB: Alonso schoot naar de top tien, Ricciardo klokte de vijfde tijd. Ook Alexander Albon voegde zich bij de top tien, net als Kevin Magnussen. Logan Sargeant deed een poging, maar kwam niet verder dan P18. Met nog drie minuten op de klok bestond de top drie uit Sainz, Piastri en Verstappen. Norris pakte P4, maar werd nog een keer naar buiten gestuurd. De rest van de top leek het voorlopig gezien te hebben. Hamilton had één heel goede ronde nodig, en die leverde hij. Hij sloot Q1 sneller dan zijn teamgenoot af.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Verstappen vliegt erover

De Alpines waren er vroeg bij toen het tijd was voor Q2, maar ook Ferrari besloot vroeg op pad te gaan. Leclerc pakte de voorlopig snelste tijd, dat was een ronde van 1:05,532. Sainz, die op gebruikte banden reed, stond er twee tienden achter. Verstappen ging daarna naar buiten. De Nederlander heeft echter nog vier hagelnieuwe sets over om in te zetten. De eerste daarvan gebruikt hij in Q2. In de eerste sector pakte hij twee tienden op Leclerc, en de tweede sector ging ook erg goed. Hij pakte uiteindelijk de eerste tijd met drie paarse sectoren: 1:04,577. Op nieuwe banden was hij bijna een seconde sneller dan Leclerc. Hamilton maakte een sprong naar de derde tijd, maar kwam een halve seconde tekort.

Ook Norris en Piastri konden niet aan de snelheid van Verstappen tippen. Beide McLarens stonden ook een halve seconde achter Verstappen. Sainz en Leclerc hoopten die stap wel te kunnen maken, maar ook de Ferrari-coureurs konden niet onder de 1:05,000 komen. Leclerc reed met zes minuten op de klok nog op een gebruikte set en schoot naar de zevende tijd. Pérez was nog lang niet safe, net als Hamilton, Ocon en Ricciardo. Die coureurs moesten nog een ronde klokken. Verstappen ging ook nog een keer op pad met een set nieuwe banden om de limiet eens op te zoeken. Hij verbeterde zijn tijd naar een 1:04,469.

De tekst gaat verder onder het X-bericht.

Verstappen laat McLaren vier tienden achter zich

Verstappen zette het veld op een halve seconde in Q2 en hoopte dat in Q3 ongetwijfeld te herhalen. Het was duidelijk wat de RB20 in de handen van de Nederlander kon op de Red Bull Ring, en nu was het zaak om nog twee van die rondes te leveren in de slotfase van de kwalificatie. Zodra de tijd begon af te tellen gingen Ferrari, Red Bull en McLaren de baan op. Verstappen was als een van de eersten op het asfalt, met een nieuwe set banden. Pérez had echter geen nieuwe set banden meer over. Met een tow van Hülkenberg begon Verstappen aan zijn eerste run. Hij had een paarse sector, maar die pakte Norris af. De paarse middensector en derde sector pakte Norris echter niet af.

Verstappen zette een 1:04,426 neer, en daar zat Norris drie tienden boven. Ook Leclerc kon dat tempo niet bijbenen, al reed hij op gebruikte banden. Hetzelfde gold voor de heren van Mercedes. Met nog vijf minuten op de klok besloot iedereen even naar binnen te gaan. Verstappen ging vanzelfsprekend zijn laatste nieuwe set rode banden ophalen. Verstappen was de eerste die opnieuw weer de baan opging. Hij ging een rondje opwarmen om daarna aan zijn laatste run te beginnen. Aangemoedigd door de vele fans op de tribunes zette hij aan.

In de eerste sector verbeterde hij zijn eerste tijd al. Piastri en Sainz waren in de eerste sector niet zo snel als Verstappen, en ook in de middensector kwamen ze tekort. Verstappen verbeterde naar een 1:04,314 en stond op de voorlopige pole. Norris moest nog komen, maar het was duidelijk dat de Brit niet aan de tijd van Verstappen kon komen. Beide McLaren-rijders stonden zeker vier tienden achter de Nederlander. Leclerc deed nog een poging, maar ging door het grind en ging wijd, waardoor hij het definitief niet meer redde. Hamilton pakte de zesde tijd, Russell ging naar P4.

Uitslag kwalificatie voor de GP van Oostenrijk 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws