Clear over Red Bulls Muhammad Ali-benadering: 'Oh mijn God, waar halen ze die performance vandaan?' Formule 1
Formule 1

Clear over Red Bulls Muhammad Ali-benadering: 'Oh mijn God, waar halen ze die performance vandaan?'

Clear over Red Bulls Muhammad Ali-benadering: 'Oh mijn God, waar halen ze die performance vandaan?'

Senior performance engineer bij Ferrari, Jock Clear, prijst Red Bull Racing. Volgens de Britse ingenieur heeft de concurrent goed werk geleverd wat betreft het doorontwikkelen van de auto, iets waar de Scuderia nog wel van zou kunnen leren. Red Bull leek begin 2022 namelijk minder sterk met bijvoorbeeld betrouwbaarheidsproblemen, maar het team krabbelde terug en won bij het constructeurskampioenschap met een voorsprong van 205 punten.

Red Bull heeft sinds de start van het seizoen grote stappen gezet. Zo is het gewicht van de RB18 bijvoorbeeld aanzienlijk lager geworden en zijn de betrouwbaarheidsproblemen opgelost. Ferrari kon daarentegen niet het hele jaar doorontwikkelen, omdat het tegen de beperkingen van het budgetplafond aanliep. 'Ik denk dat dat waarschijnlijk de kracht van Red Bull is dit jaar, aangezien ze flexibel zijn geweest', begint Clear, geciteerd door Motorsport.com.

De Brit vergelijkt Red Bull met een bokser. 'Er waren tijden dat het een beetje een Muhammad Ali-benadering was. Het leek alsof je ze aan de touwen had en ze kronkelden gewoon een beetje en kwamen naar buiten en knalden. En je hebt zoiets van: Oh mijn God, waar hebben ze dat gevonden?', benoemt de senior performance engineer. 'Ik denk dat dat gewoon de ervaring is die ze hebben opgedaan als wereldkampioen. En dat is waar we aan moeten wennen.'

Clear: 'Red Bull vindt de juiste balans'

Clear omschrijft dat je naarmate je aan het ontwikkelen bent, je erachter komt dat je eerder soms een verkeerde weg in bent geslagen. 'Red Bull heeft duidelijk goed gereageerd toen ze onder druk stonden, maar ze hebben niet uit het oog verloren dat ze zich moeten concentreren op het leveren van performance', prijst de 59-jarige de concurrent. 'En ik denk dat we vanuit ons oogpunt alles hebben gedaan wat we dit jaar van plan waren. Maar het is een relatieve sport.'

Clear is dan ook kritisch op Ferrari. 'We hebben in de tweede helft van het jaar ondermaats gepresteerd in vergelijking met Red Bull, maar je zou zeggen dat Mercedes er te laat mee is gekomen. Tussen de drie teams pushen wij misschien een beetje te vroeg, Mercedes pusht een beetje laat en Red Bull vindt de juiste balans. En daar moeten we van leren', eindigt de performance engineer van Ferrari.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws