Nalatenschap van Mateschitz houdt Marko bij Red Bull: 'Ik dacht vorig jaar al aan een vertrek' Formule 1
Formule 1

Nalatenschap van Mateschitz houdt Marko bij Red Bull: 'Ik dacht vorig jaar al aan een vertrek'

Nalatenschap van Mateschitz houdt Marko bij Red Bull: 'Ik dacht vorig jaar al aan een vertrek'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko laat weten dat hij vorig jaar al nadacht over een vertrek, maar hij vindt dat Red Bull nog moet denken aan de nalatenschap van de overleden Dietrich Mateschitz. Volgens de Oostenrijker zijn ze dat aan hem verplicht. De huidige interne chaos bij Red Bull is niet met een paar gesprekjes opgelost, aldus Marko.

Afgelopen weekend in Jeddah was de paddock in de ban van de mogelijke schorsing van Marko. Toen Christian Horner door Viaplay werd gevraagd wat die geruchten inhielden, gaf hij aan dat hij het op dat moment voor het eerst hoorde. Max Verstappen had een duidelijker antwoord: als Marko vertrekt, heeft dat ook invloed op zijn toekomst. Een dag later verscheen de 80-jarige Oostenrijker in de paddock met Red Bull-CEO Oliver Mintzlaff, en leek het verhaal rondom zijn schorsing inderdaad slechts een gerucht te zijn. Wat er nu wel gaande is, is niet duidelijk. Dat het dondert en bliksemt achter de schermen, dat is wel duidelijk.

Het doorgaans betrouwbare F1-insider wist op zondag 10 maart al te melden dat Horner diegene is die binnenkort zijn spullen mag pakken. De relaties zijn veranderd binnen Red Bull. Zo vloog Marko volgens De Telegraaf niet terug met de Britse teambaas, maar met Verstappen. 'Ik hoop dat het zo snel mogelijk achter de rug is', zegt Marko tegenover De Telegraaf. 'De afgelopen paar weken zijn niet de mooiste tijd geweest. Ik dacht er eind vorig jaar al over na om te vertrekken, maar ik vind ook dat we moeten denken aan de nalatenschap van Dietrich, aan wat zijn ideeën waren en waar het ons gebracht heeft. Dat zijn we aan hem verplicht.'

Wat als Verstappen gaat? 'Dan opent er overal een deur voor hem'

Marko ziet het als respect voor een ongelooflijk geweldige persoonlijkheid om aan de Red Bull-oprichter te blijven denken. Zoals hij loyaal is aan Mateschitz, is Verstappen loyaal aan Marko. 'Wat er gebeurt als Max gaat? Dat wordt intern besproken. Maar ik weet zeker dat er overal een deur opent voor hem', zegt de Oostenrijker. Wat er intern allemaal gebeurt lijkt de prestaties op de baan in ieder geval niet te beïnvloeden. Red Bull pakte in Jeddah wederom een één-twee, net als in Bahrein.

'Max sluit zich overal van af, en dat is knap', looft Marko. 'Maar ik was nog het meest onder de indruk dat hij niet eens vroeg naar de snelste rondetijd in de slotfase. Hij wilde gewoon rustig naar de finish rijden. Hij is zo ontspannen op dit moment.' De drievoudig wereldkampioen benadrukt na de Grand Prix van Saoedi-Arabië dat het team blijft samenwerken en dat ze zich willen focussen op het racen. Dat de vrede weer terugkeert, dat is erg belangrijk voor hem. 'In een carrière zijn er niet altijd alleen maar leuke momenten, en van kleins af aan heb ik geleerd dat ik, zodra mijn help op gaat en mijn vizier dicht, ik me kan afsluiten en focus op mijn eigen prestaties.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws