Domenicali: 'Verstappen is zonder twijfel een van de beste coureurs ooit' Formule 1
Formule 1

Domenicali: 'Verstappen is zonder twijfel een van de beste coureurs ooit'

Domenicali: 'Verstappen is zonder twijfel een van de beste coureurs ooit'

Formule 1-CEO Stefano Domenicali is bij de Beyond the Grid-podcast ingegaan op de huidige financiële situatie van de Formule 1 en de tien deelnemende teams. Het is duidelijk dat de teams er financieel veel beter voor staan dan een jaar of tien geleden. Verder geeft de Italiaan nog complimenten aan Red Bull Racing en Max Verstappen, die het 2023-seizoen tot nu toe domineren.

Domenicali noemt de introductie van het budgetplafond als een belangrijke factor in de huidige gezonde financiële situatie van de sport. 'De sport kan alleen groeien als het meerendeel van de teams kan groeien', aldus Domenicali. 'Dat is een van de redenen voor de introductie van het budgetplafond, om de teams financiële stabiliteit te bieden. Twee jaar geleden, toen het nieuwe Concorde Agreement tot stand kwam, vroeg men zich af wat de waarde van een team was. Destijds hebben we 200 miljoen in het Concorde Agreement laten zetten als bedrag dat door een team betaald moet worden om de Formule 1 te betreden. Dat bedrag leek toen onhaalbaar, want in het verleden werden teams voor één pond verkocht.' Onder andere Red Bull Racing kocht het team van Jaguar in 2004 over voor slechts één pond.

Volgens de geruchten gaat dit bedrag flink stijgen in het nieuwe Concorde Agreement, wat ook logisch is gezien de opgelopen waarden van de teams. 'Nu worden er haast miljarden geboden voor teams, en die teams wijzen dat zelfs af' vertelt Domenicali. Zo zou er eerder dit zo'n 800 miljoen dollar geboden zijn op AlphaTauri. 'Dit geeft aan wat voor structuur we aan het bouwen zijn. Hoe meer iedereen groeit, hoe sterker ons platform wordt.' Waar het in de historie van de sport vaak zo is geweest dat de kleinere teams op omvallen stonden en de grotere teams vaak afhankelijk waren van de steun van wispelturige autofabrikanten, heeft met name het budgetplafond ervoor gezorgd dat de teams weten waar ze aan toe zijn. Het is nog altijd mogelijk om meer uit te geven dan het budgetplafond voorschrijft, door te kiezen voor investeringen die niet onder het budgetplafond vallen, maar de competitieve meerwaarde van deze investeringen is nu kleiner dan voor de introductie van de budgetlimiet het geval was. Daardoor kunnen ook kleinere teams als Williams en Haas met goede keuzes competitiever worden in de komende jaren.

Domenicali tevreden met tien teams

Tom Clarkson vroeg Domenicali ook nog of hij liever meer teams in de sport ziet, of dat hij tien teams voldoende vindt. 'Dat is een heel erg interessante vraag, omdat er ook legale implicaties aan verbonden zijn', zo is Domenicali voorzichtig. 'Ik denk dat de tien teams die we hebben meer dan voldoende zijn om de show te bieden die we willen zien op het circuit. Er is een evaluatie gaande, waarbij de FIA en wijzelf betrokken zijn, over dit soort afwegingen voor de toekomst. Dit zal ook deel uitmaken van de discussies voor het vaststellen van het volgende Concorde Agreement. De teams zijn nu stabiel en zeer winstgevend. Dit wordt een belangrijk discussiepunt in de komende maanden, of we vast moeten houden aan tien teams, of dat we er meer zouden moeten hebben. Mijn persoonlijke mening is dat als je een goede show hebt, dat twintig auto's dan ruim voldoende zijn. Ik ben er niet op tegen dat er nieuwe teams komen, maar het moeten wel de juiste teams zijn.'

Complimenten voor Red Bull en Verstappen

Domenicali geeft verder nog aan dat hij niet wil ingrijpen om de huidige dominantie van Red Bull en Verstappen af te remmen. 'Het zou niet correct zijn om de regels halverwege het seizoen aan te passen, want dan zouden we de sport manipuleren. Dat zou niet eerlijk zijn', meent Domencali, die ook nog specifiek ingaat op de prestaties van Verstappen. 'Heel indrukwekkend. Als coureur is hij volledig toegewijd. De cijfers spreken voor zichzelf. Ik houd er niet van om coureurs van verschillende generaties te vergelijken, maar wat ik kan zien qua aanpak en qua coureursvaardigheden is indrukwekkend. Natuurlijk heeft hij een geweldige auto, maar hij is zeker een van de beste coureurs ooit, daar bestaat geen twijfel over.'

Favorieten GP Canada 2023: Kan Verstappen zijn vierde Grand Prix op rij winnen? Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws