F1 techniek | Mercedes voegt extra functie aan remmen toe Formule 1
Formule 1

F1 techniek | Mercedes voegt extra functie aan remmen toe

F1 techniek | Mercedes voegt extra functie aan remmen toe

In de wintertests, maar ook erna wordt er door vrijwel elk team geëxperimenteerd. Twee weken op het asfalt en in de windtunnel leveren waardevolle data op, die nét dat zetje moeten geven voor een goed resultaat later op de baan. In F1 Techniek houdt F1Maximaal je continu op de hoogte van de technische snufjes die te vinden zijn op de Formule 1-auto's .

Mercedes voegt extra functie aan remmen toe

Ongeveer alles aan de oppervlakte ligt onder de loep in onze berichtgeving, maar dat geldt niet voor de remmen. Daar zijn er heel fijne details die het verschil maken. Mercedes heeft opnieuw het ontwerp weten te verfijnen, wat al veel eerder is begonnen. Dat schrijft Giorgio Piola, een van de technische geesten bij Motorsport.com.

Ruwweg was Ferrari de eerste die in 2007 met velgkleppen officieel probeerde de remtemperatuur omlaag te krijgen, maar stiekem ook de turbulentie van het wiel en de band op te schonen. Die oplossing moest er al snel af, maar Red Bull Racing ging een stap verder in 2012, en ponste gaten in het oppervlak van de rempijp (de horizontale as links van de remtrommel).

Ontwerp Mercedes verfijnder om lucht weg van rem te krijgen

Uiteraard zijn we nu de nodige jaren verder, maar het effect is hetzelfde: door de gaten uit te boren, kan je niet alleen gewicht besparen, maar ook de lucht weg van het remkanaal begeleiden, terwijl je toch een flinke mate van stijfheid behoudt in het materiaal. Daar probeert de FIA juist grip op te krijgen: het is al jaren geleden dat de zogeheten 'blown axle' (geblazen as) verboden is.

Deze oplossing van Mercedes met haar W11 schurkt ook steeds dichter de onzichtbare grenzen aan van de FIA-regels. Ook met het principe kom je dus duidelijk in grijs gebied, want ondanks een steeds strikter beleid zoeken teams nog altijd naar manieren om de luchtstroom door de remtunnel te krijgen, onder het mom van koeling. Dat zal dan ook het excuus van Mercedes zijn, mocht de FIA er moeilijk over doen: dat het ook een aerodynamisch effect heeft, zal puur toeval zijn.

Mercedes en Racing Point moeten ophanging aanpassen door Red Bull

Na klachten van Red Bull bij de FIA komt de laatste met een richtlijn. Nu moeten de Mercedes-teams hun illegaal bevonden achterwielophanging aanpassen. Alle delen van de koelingsinlaten voor de banden moeten zich maximaal 160 millimeter bevinden boven het middelste punt van het achterwiel. Mercedes is iets te ver gegaan met zijn ontwerp, concludeert de Brits-Oostenrijkse outfit. Red Bull meent dat het driehoekige stuk koolstofvezel niet alleen de banden, maar stiekem ook de remmen koelen, schrijft Motorsport.com.

In de wintertest was een kanaal deels geopend erachter om de lucht richting de remmen te sturen, maar in Melbourne was het stuk deels afgesloten. De technische richtlijn TD 14/20 zorgt ervoor dat niet alleen Mercedes aan de slag moeten, maar ook Racing Point. Het laatste team heeft de achterwielophanging overgenomen van de Duitsers, om op de RP20 te gebruiken naar eigen inzichten.

Het lijkt er dus op dat de ophanging in 2019 ook niet volledig legaal was, hoewel een klacht van Ferrari in 2019 over hetzelfde onderwerp strandde. Mercedes heeft het deze winter over een andere boeg gegooid, en paste de ophanging aan om ruimte te maken voor aerodynamische oplossingen, schrijft F1Technical. (Foto: Mercedes AMG F1)

Ferrari zoekt wanhopig meer downforce

De Italianen hanteren overduidelijk een agressieve benadering van haar oude design om meer druk te krijgen op met name de voorvleugel. Daar hebben zij een luchttunnel gemaakt door een bargeboard met zaagtandprofiel te monteren, demonstreert Sky-analist Ted Kravitz.

Bij de SF1000 zijn de sidepods ook veel vierkanter en scherper. Daarnaast zijn de 'duivelshoorns' terug achter de helmen van de coureurs, om de lucht te stabiliseren naar de achtervleugel. Die was in de eerste week plat, maar werd vervangen door één met een ijsschepvorm om extra drag te voorkomen.

Vermoedelijk nieuwe inlaat koeling bij RB16

Red Bull komt op de allerlaatste dag van de wintertests nog met een nieuwe luchtinlaat, naast het hoofd van de coureur. Vermoedelijk wordt deze extra luchtinlaat gebruikt om de motor beter te koelen. (Foto: F1TV)

F1 techniek | Mercedes voegt extra functie aan remmen toe

Ferrari verandert bargeboards

De Italiaanse renstal verandert de bargeboards op de laatste testdag in Barcelona. Een vleugel die iets naar boven uitsteekt is weggehaald om zo de lucht meer kans te geven goed langs de banden te stromen.

Nieuwe voorvleugel Red Bull

Red Bull Racing kwam vandaag met een nieuwe voorvleugel. De krommingen in deze vleugel lopen iets anders dan het vorige model. Ook zijn de zogeheten 'flaps' iets gewijzigd:

Nieuwe diffuser voor McLaren

McLaren komt op de vierde testdag in Barcelona met een nieuwe diffuser. De diffuser geleidt en versnelt de luchtstromen onder een auto, waardoor deze luchtstromen een soort zuigende werking krijgen. De zuigingskracht trekt de auto meer naar het asfalt, wat resulteert in betere grip.

Nieuwe achtervleugel voor Ferrari in Barcelona

De Scuderia test op circuit Barcelona-Catalunya een nieuwe achtervleugel. De onderkant van de achtervleugel lijkt ten opzichte van vorige week een stuk meer gekromd. In de tweede week van de testdagen komen de teams vaak met veel nieuwe onderdelen om uit te proberen.

Ferrari pleegt trendmoord met brede neus

Waar we bij de teams van Mercedes, Red Bull en Renault in meer of mindere mate extreem smalle neuzen zien, valt op dat bij de Italianen de neus haast even breed is gebleven vergeleken met vorig jaar. De concurrentie slaat een ander pad in, maar de vraag is waarom. Waarom Ferrari als enige topteam niet deze trend volgt?

Het oude concept blijft trouw aan het neusontwerp die de luchtstroom direct langs de voorkant van de voorwielen stuurt. Als je de neus versmalt, blaas je in feite dat concept op en creëer je een significant tekort aan neerwaartse druk aan de voorkant van de wagen. Het lijkt logisch dat door de versmalling de temperaturen sneller oplopen, en je een hogere topsnelheid kan halen. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?

Het lijkt erop, volgens Motorsport Italië, dat het Italiaanse merk kiest voor de traditionele aanpak, om zich er in ieder geval van te verzekeren dat de verticale druk op de banden behouden blijft, en dat verder op te waarderen. De voorwielophanging verandert namelijk niet, en hiermee verstoren de banden de luchtstroom in ieder geval niet. Alles voor Ferrari om te voorkomen dat zij de banden niet op temperatuur kunnen krijgen en houden.

Vergelijking ophanging drie topteams

Albert Fabrega heeft een vergelijking geplaatst van de drie topteams. Ferrari, Mercedes en Red Bull passen alle drie een andere filosofie toe op het gebied van de ophanging. Ferrari gaat voor een dikke, sterke ophanging, Mercedes en Red Bull gaan voor een dunnere aanpak. Als vanzelfsprekend leveren ze zo stevigheid in. De ophanging van Red Bull ligt wat hoger dan die van Mercedes.

Topsnelheid Red Bull fors hoger dan Mercedes

Tijdens de eerste testdag in Barcelona zijn ook de topsnelheden gemeten. De topsnelheid van Max Verstappen komt uit 327km/h. Dat is weliswaar niet de hoogste topsnelheid van de dag, die komt op naam van McLaren met 329km/h. Het verschil met de andere teams is echter wel opvallend groot, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komen met hun Mercedes niet boven de 320km/h uit.

Hieronder de volledige lijst met topsnelheden van de eerste testdag.

Red Bull verstopt vin onder de neus

Red Bull heeft een nieuw trucje uitgehaald bij het ontwerp van de RB16. De Oostenrijkers hebben onder de neus een grote verticale vin geplaatst. Voorlopig blijft de functie van de vin nog onduidelijk, maar logischerwijs zou het in een bocht extra downforce kunnen genereren.

Vergelijking achterkant bolides

Een vergelijking van de achterkant van verschillende bolides op de testdagen in Barcelona. Ook is de aerodynamica van de vloer goed te zien.

Aerodynamica voor helm Verstappen

Red Bull gaat dit jaar wel erg ver met de aerodynamica van de RB16: kleine vleugels naast de luchtinlaat moeten de lucht vanaf de helm van de coureurs beter langs de auto geleiden.

F1 techniek | Mercedes voegt extra functie aan remmen toe

Verschillen neus bij nieuwe RB16

De neus van de RB16 is beduidend anders dan die van het 2019-seizoen. Zoals veel teams is de neus een stuk smaller. Wat vooral opvalt is de voorkant van de neus: op onderstaande foto is goed te zien dat deze een stuk complexer is geworden.

Vernieuwde cooling intake Racing Point

Racing Point heeft zijn sidepods aangepast en heeft als inspiratie duidelijk de sidepod-structuur van de Mercedes W10 (van 2019) gebruikt. De gaten dienen voor het koelen van de Mercedes-motor.

Nieuw design sidepods bij shakedown McLaren

De MCL35 is vandaag al gespot in Barcelona met nieuwe sidepods. In vergelijking met de presentatie lijken de sidepods veel strakker te zijn. De sidepod-structuur die vandaag gespot is in Barcelona lijkt meer op die van Mercedes: er zit een duidelijke knik in, waarna het design strakker naar beneden loopt. De MCL35 oogt beduidend slanker en compacter.

Mercedes toont extreem slanke sidepods

Ontwerpen optimaliseren is iets wat Mercedes enorm goed afgaat, getuige de prestaties op de baan. De Duitsers vinden nog altijd winsten in hun bolide: de W11 is op dieet geweest vergeleken met zijn illustere voorganger W10. F1-journalist wist de sidepods te kieken en de verschillen zijn duidelijk ten opzichte van het afgelopen jaar.

Eerder schreven we al dat Mercedes op een missie was om de koeling radicaal aan te pakken. Dat is gelukt. Met haar lancering was alleen nog de livery in beeld, maar nu op het circuit wordt het geheim zichtbaar: de sidepods zijn voor Formule 1-begrippen flink gekrompen. Daarmee vermindert de luchtweerstand, en Mercedes zou zich dit jaar richten op hogere topsnelheden, met behoud van neerwaartse druk.

Opvallend is dat het glooiende van de Mercedes W10-sidepod nu veel radicaler, steiler naar beneden loopt. Ook is er een duidelijkere knik zichtbaar waar de helling begint. Door de veranderde opstelling en formaten van onder meer de radiatoren heeft Mercedes, zoals we eerder publiceerden, het bodywork om deze onderdelen heen kunnen aantrekken: het lijkt haast alsof het ge-shrinkwrapt is. Dat is een proces waarbij een fabrikant folie straktrekt om een item heen.

Lees meer | Filosofie Mercedes W11 bekend: ontwerpers optimaliseren koeling

Renault op het circuit met nieuwe neus

Renault weigerde de RS20 te presenteren tijdens het officiële presentatiemoment, maar inmiddels zijn de eerste beelden van de gele bolide opgedoken. De Fransen hebben gesleuteld aan de neus. Hij oogt veel dunner dan die van 2019 en kent ook een cape, naar het ontwerp van Mercedes. (Foto: Renault Sport Media)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws