Fry mist één cruciaal punt bij Williams: 'Daardoor ontbreekt de algemene visie' Formule 1
Formule 1

Fry mist één cruciaal punt bij Williams: 'Daardoor ontbreekt de algemene visie'

Fry mist één cruciaal punt bij Williams: 'Daardoor ontbreekt de algemene visie'

Pat Fry, de nieuwe technisch directeur van het team van Williams, mist nog één ding binnen de Britse renstal, en dat is een winnaarsmentaliteit. Volgens Fry, die voorheen werkzaam was bij Alpine, heeft een hels karwei voor de boeg als hij samen met James Vowles het team weer op de rit wil krijgen, al heeft de nieuwe technisch directeur al een aantal plannen in gedachten om in ieder geval orde op zaken te stellen.

Sinds Claire Williams, de voormalig teambaas en dochter van oprichter Sir Frank Williams, de leiding over het team in 2020 uit handen gaf, ontstond er bij Williams een soort grote schoonmaak. Vowles werd per 2023 aangesteld als nieuwe teambaas, en de voormalig Mercedes-hoofdstrateeg liet er al vanaf het begin geen gras overheen groeien: er zat een grote verandering aan te komen voor de Britse renstal. Inmiddels lijken ze al goed op weg, en de zevende plek in het constructeurskampioenschap van 2023 zet die gedachte alleen nog maar kracht bij. Toch mist Fry één ding binnen het team, en dat is een winnaarsmentaliteit.

Fry neemt eigen ervaring mee naar Williams

Fry benadrukte tegenover Motorsport.com dat het team van Williams nog een lange weg af zal moeten leggen om terug aan de top te verschijnen, maar volgens de nieuwe technisch directeur kan het geen kwaad om alvast te denken als een winnaar. 'Het uiteindelijke doel is om weer mee te strijden om het kampioenschap. In twee, drie of misschien zelfs vier jaar tijd willen we middenin dat gevecht zitten, in de top drie. Het zal een lastig karwei worden gezien onze huidige positie, maar ik denk zeker dat het allemaal mogelijk zal zijn.' Fry moet echter wel eerlijk bekennen dat zijn mentaliteit niet uit de lucht kwam vallen: 'Ik denk dat het werken met Ron Dennis en het idee dat de tweede plek de winnaar van de verliezers is wel meehelpt.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding

logan sargeant williams 2 friday yasmarina 2023
Nu Albon en Sargeant beide betrokken blijven heeft Fry in ieder geval een stabiele basis voor de wederopbouw. (Foto: ProShots)

Fry bracht namelijk ook enkele jaren door bij McLaren en Ferrari voordat hij aan zijn avontuur bij Alpine begon. 'Ik denk dat mijn vijf jaar bij Ferrari, waar je alleen je overwinningen viert en al het andere het liefst zo snel mogelijk vergeet, er wel voor zorgde dat ik gewoon zo ben. Dus we moeten dit alles om zien te bouwen in een winnend team.' Fry weet in ieder geval wel waar het de afgelopen jaren mis is gegaan voor de Britse renstal: 'In een team dat zo ondergefinancierd achterblijft ontstaan er allerlei individuele systemen, en daardoor ontstaat er een bedrijf zonder algemene visie. Maar dan moet men alsnog eerst bepalen wat een algemene visie eigenlijk inhoudt.'

Winnaarsmentaliteit volgende oplossing volgens Fry

De nieuwe technisch directeur heeft, met al zijn ervaring, in ieder geval wel een idee over een mogelijke oplossing. 'Waar we mee beginnen maakt niet uit, al starten we met 'het kampioenschap winnen over vijf jaar'. Daaronder moeten we dan alle hulpmiddelen gereed zien te krijgen. We moeten mensen opleiden en helpen met zelfontwikkeling, we moeten onze mindset verder ontwikkelen, enzovoort. Dat is zeker makkelijker gezegd dan gedaan.' Toch zal Fry, als technisch directeur van het team, uiteindelijk het goede voorbeeld moeten geven. Hij zal namelijk de verantwoordelijkheid dragen over de strategische plannen van het team en de benodigdheden op lange termijn.

De nieuwe technisch directeur heeft voor zijn nieuwe rol echter ook al een plan van aanpak in gedachten. 'Ik ga als eerste bekijken wat voor hulpmiddelen en technologie we de komende vijf jaar nodig zullen hebben. Ik moet wel zover vooruit denken, want voor het grootste deel van die zaken duurt het ook daadwerkelijk zo lang om het te regelen.' Fry weet dus wat hem te doen staat, en juist daarom blijft hij ook niet langer stilzitten. 'Ik ben dat soort gesprekken al aan het voeren met managers van verschillende afdelingen binnen het team,' benadrukt de technisch directeur, 'en het is goed om een idee te krijgen van waar we staan en waar we naartoe willen zodat ik alles dan samen kan voegen. Het zal uiteindelijk een gezamenlijke beslissing worden om te bepalen wat we willen bereiken en wat we daarvoor nodig hebben.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws