Lammers: 'Ben er bijna van overtuigd dat wij Spa in deze vorm voor het laatst hebben gezien' Formule 1
Formule 1

Lammers: 'Ben er bijna van overtuigd dat wij Spa in deze vorm voor het laatst hebben gezien'

Lammers: 'Ben er bijna van overtuigd dat wij Spa in deze vorm voor het laatst hebben gezien'

Volgens Jan Lammers was het voor Max Verstappen 'een beetje politiek' om de Grand Prix van België door te laten gaan. De Nederlander reed vooraan het veld, en had hierdoor bij een eventuele doorgang van de race een enorm gunstige positie op de overwinning en op 25 WK-punten. Vanwege de veiligheid ging de race praktisch gezien niet door, en Lammers verwacht dan ook dat Circuit Spa-Francorchamps wordt aangepast.

In de NOS Formule 1-podcast blikt Lammers samen met Louis Dekker en Amber Brantsen terug op de 'race' in België, die slechts twee rondes achter de safety car duurde. Hierdoor ging de top tien van de race naar huis met halve punten, een omstreden beslissing van de FIA. Lammers begrijpt heel goed dat de race niet door had kunnen gaan in de barre weersomstandigheden.

'Als je je nu zou voorstellen: we doen allemaal een blinddoek om, en dan starten we de race. Dan word je voor gek verklaard en de paddock afgevoerd, maar dat is in feite wat je dan van de coureurs vraagt', zegt de oud-coureur over de weersomstandigheden tijdens de Belgische Grand Prix. Door de zogenoemde spray achter de bolides, is er vrijwel geen zicht tijdens het rijden.

Verstappen 'had daar minder moeite mee'

Er was één coureur die enorm veel voordeel zou hebben gehad van de regenrace met vrijwel geen zicht, en dat was Verstappen. 'Natuurlijk had Max daar niet zo veel moeite mee', vervolgt Lammers. 'Hij kon amper zien omdat de safety car er nog voor zat, maar als die opzij gaat, dan is het prima.' Verstappen eindigde weliswaar als eerste, maar door de extreem korte race werden er maar halve punten uitgedeeld. Hierdoor kon Verstappen niet uitlopen op titelrivaal Lewis Hamilton.

'Dat is een beetje politiek van zijn kant', zegt Lammers over het feit dat Verstappen het wel zag zitten om de race in eerste instantie gewoon door te laten gaan. 'Om te zorgen voor die 25 WK-punten. Als je kijkt naar wat er de races daarvoor is gebeurd (een crash op Silverstone en flinke schade in Hongarije, red.), was hij wel toe aan een beetje geluk. Het mocht wel een keer zijn kant op vallen.'

Lammers verwacht verandering op Spa-Francorchamps

Gedurende het Grand Prix-weekend in België zagen we bij de Eau Rouge/Raidillon-bochten twee heftige incidenten, een crash van Lando Norris en een massacrash met maar liefst zes coureurs bij de W-series. Lammers denkt niet dat het circuit van Spa-Francorchamps hetzelfde zal blijven, gezien vooral bovengenoemde bochtencombinatie zeer gevaarlijk is met slecht zicht.

'Ik ben er bijna van overtuigd dat wij Spa in deze vorm voor het laatst hebben gezien', zegt de sportief directeur van Circuit Zandvoort, waar de volgende race van de F1-kalender gepland staat. 'Het is levensgevaarlijk, een soortgelijk ongeluk als het ongeluk van Anthoine Hubert kan zo weer gebeuren.' Hubert verongelukte na een vreselijke crash vlak bij Raidillon. 'Het is gewoon een patroon daar, door de aard van de bocht', oordeelt Lammers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws