Live F1 18.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Saoedi-Arabië Formule 1
Formule 1

Live F1 18.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Saoedi-Arabië

Live F1 18.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Saoedi-Arabië

Het op één na laatste weekend van 2021 is alweer volop gaande en de coureurs zijn afgereisd naar Saoedi-Arabië. Op een gloednieuw straatcircuit vechten Lewis Hamilton en Max Verstappen het nog uit om de wereldtitel en ze doen dit op totaal onbekend terrein. De vrije trainingen zullen in Jeddah dus van groot belang zijn en zodoende houdt F1Maximaal.nl u continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op en naast het circuit.

Jeddah Street Circuit is het op één na langste circuit van de kalender. Alleen Circuit Spa-Francorchamps is langer. Over de meer dan 6 kilometer komen de coureurs meer dan twintig bochten tegen, waarvan een groot deel genomen wordt met het gaspedaal naar beneden. Een pijlsnel circuit, dus, met aan weerszijden muren. Voor de claustrofoob geen prettig aangezicht en elke fout wordt er dan ook genadeloos afgestraft. Ook in de vrije trainingen zouden we dus gele en zelfs rode vlaggen kunnen verwachten.

De teams zullen optimaal gebruik willen maken van de twee trainingen van de vrijdag. Er moet immers data verzameld worden voor de zaterdag en de zondag. Omdat men voor het eerst in Saoedi-Arabië racet, zijn veel eigenschappen van het circuit nog niet duidelijk. Zo is het onder meer nog maar de vraag hoeveel grip er ligt op de nét afgebouwde baan. In de eerste en tweede vrije training moeten de teams daar een antwoord op zien te vinden.

Met name de tweede vrije training gaat een rol van betekenis spelen. Deze trainingssessie wordt namelijk verreden op de tijd dat ook de Grand Prix plaats zal vinden op zondag. De weersomstandigheden, zoals de temperatuur, zal op dat moment dus representatief zijn voor de temperatuur gedurende de belangrijkste sessie van het weekend. Daarom zagen we in de eerste vrije training veel coureurs op het asfalt, maar tijdens VT2 misschien nog wel meer.

Verstappen vs. Hamilton

Zoals elke race in 2021 zal de Grand Prix van Saoedi-Arabië weer in het teken staan van Verstappen en Hamilton. Met een gat van slechts acht punten is het de Nederlander die aan de leiding ligt in de titelstrijd, maar Mercedes lijkt met haar recente snelheid en de supermotor van Hamilton in het voordeel te zijn op het krachtintensieve straatcircuit. Omdat er nooit geracet is, blijft het echter een vraagteken wie er in Jeddah de favoriet is.

De eerste vrije training heeft hierin weinig antwoord geboden. Verstappen wist lang de sessie te leiden en oogde ijzersterk op de harde band. Hamiltons pace op de zachtste bandencompound lag echter weer wat hoger dan die van zijn Nederlandse concurrent, al was het 56 duizendsten. Volledig aan elkaar gewaagd gaan de heren dus de tweede vrije training in, die representatiever is voor de situatie tijdens de Grand Prix.

Weet Hamilton de Grand Prix van Saoedi-Arabië te winnen dan komt het aan op de allerlaatste Grand Prix van het jaar. In Abu Dhabi móét Verstappen dan hoger eindigen dan Hamilton om de titel binnen te slepen wanneer hij dit niet doet in Saoedi-Arabië. Er ligt dit weekend immers een mogelijkheid voor de Limburger om het wereldkampioenschap al te verzilveren. Bij een uitvalbeurt van Hamilton, bijvoorbeeld, kan hij het gat vergroten tot meer dan 26 punten, waarna het WK nog vóór Abu Dhabi al naar hem kan gaan.

Live F1 18.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Saoedi-Arabië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws