Marko over 'magische ronde' van Verstappen: 'Max pakte daar twee tienden' Formule 1
Formule 1

Marko over 'magische ronde' van Verstappen: 'Max pakte daar twee tienden'

Marko over 'magische ronde' van Verstappen: 'Max pakte daar twee tienden'

Max Verstappen kwam als een duveltje uit een doosje in de Italiaanse kwalificatiesessie tevoorschijn. De Limburger eindigde in de vrije training nog niet in de top vier, maar topte vervolgens wel alle kwalificatiedelen. Helmut Marko kan zijn geluk niet op met zijn oogappel, en bedankte daarbij ook Nico Hülkenberg.

'Dit kwam als een verrassing', zegt Marko in een eerste reactie bij ServusTV. De Oostenrijker zag dat zijn team het in de kwalificatie veel beter voor elkaar had dan in de vrije trainingen, met name op de vrijdag. 'Het is een geweldige verbetering, ook wat betreft de afstelling, maar Max heeft de poleposition gepakt in de eerste sector.' De 81-jarige zag ook dat Verstappen hier keer op keer veruit de beste sectortijden liet noteren. De McLaren-coureurs konden het gat in de laatste twee sectoren nog dichten, maar het zou onvoldoende zijn om de achterstand volledig te overbruggen.

Bloemetje voor de Hulk

'We moeten Nico Hülkenberg ook bedanken, want hij gaf Max een slipstream', zo beaamt Marko de teksten van zijn coureur, die het spelletje met de Duitser zelf opzette door de Haas-coureur eerst een voordeel te geven. 'Max pakte daar twee tienden ten opzichte van Oscar Piastri, en vervolgens had hij na de laatste sector nog maar zeven honderdsten over.' De Red Bull-adviseur wijst er daarmee op dat McLaren zonder die slipstream poleposition had kunnen pakken, aangezien beide McLaren-coureurs minder dan een tiende tekortkwamen.

Waar het bij Verstappen geheel volgens plan ging, en misschien wel beter, kon datzelfde niet gezegd worden over Sergio Pérez, die in Q2 als elfde afviel. 'Dat was wel een beetje jammer. Hij reed eerst op gebruikte banden, en vervolgens op nieuwe banden. Toen werd hij verrast door hoeveel grip hij had', deelt Marko, die zelf niet kan lachen om die vreemde opmerking. 'Ik geloof dat hij drie tienden liet liggen in bocht zeven, en dat was te veel met de kleine verschillen.' Bij de Duitse tak van Sky Sports ging Marko ook in op de prestaties van de Mexicaan. 'Hij had een ongelukkige kwalificatie, en werd dus verrast door het gripniveau. Dat was ook te zien, maar we hoeven niet te lachen om het feit dat hij pech had.'

Kansen in de race

Marko weet dat er serieuze concurrentie zal komen voor Verstappen in de race, maar het zelfvertrouwen is helemaal terug na het succes in de kwalificatie. 'Inhalen is lastig hier, maar Max staat in ieder geval vooraan. Dat is wel het belangrijkste van de zaterdag.' Marko was dan ook zwaar onder de indruk van Verstappen. 'Ik had Max van tevoren gezegd dat we een magische ronde nodig hadden', aldus de 81-jarige, die op zijn wenken bediend werd. 'Die hebben we ook gezien. De eerste sector was onderscheidend.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws