Marko trekt motivatie van F1-coureur in twijfel: 'Vraag me af of hij wel echt coureur wil zijn' Formule 1
Formule 1

Marko trekt motivatie van F1-coureur in twijfel: 'Vraag me af of hij wel echt coureur wil zijn'

Marko trekt motivatie van F1-coureur in twijfel: 'Vraag me af of hij wel echt coureur wil zijn'

Helmut Marko heeft door de jaren heen heel wat coureurs de revue zien passeren. De talent scout van Red Bull Racing bracht veel jonge talenten de Formule 1 is, en liet ook heel wat coureurs weer via de achterdeur vertrekken. Hij zette zijn enorme schat aan ervaring in om de perfecte coureur te omschrijven, en besprak ook de Canadese coureurs van de afgelopen decennia.

Marko staat bekend als een van de grootste talentenontdekkers in de Formule 1, en kreeg bij het Canadese Le Journal de Montréal dan ook de vraag hoe het mogelijk is dat Canada het zo lastig heeft om nieuwe topcoureurs te produceren. Het Noord-Amerikaanse land had in de afgelopen dertig jaar slechts drie coureurs in de koningsklasse van de autosport: wereldkampioen Jacques Villeneuve, Lance Stroll, en Nicholas Latifi. 'Duitsland had twintig jaar lang geen goede coureurs, totdat Michael Schumacher kwam', stipt Marko aan. Na Schumacher kwam de ene na de andere Duitser de sport in, met ook Nico Rosberg en Sebastian Vettel als kampioenen.

Meedoen is niet belangrijker dan winnen

Marko houdt er niet bepaald een Olympische gedachte op na. Winnen is het enige dat telt. 'Als je een coureur naar de Formule 1 brengt, is het bezetten van een stoeltje niet genoeg. Hij moet winnen. Latifi deed wel mee, maar deed verder niks. Hij was geen winnaar', zo lijkt Marko de voormalige Williams-coureur niet mee te tellen.

Verder komt er ook een portie geluk bij kijken, deelt Marko. 'Als je een 14-jarig talent in een kart aan het werk ziet, moet hij zijn talent en snelheid tonen. Het is onmogelijk om een coureur te creëren. Hij moet zonder twijfel de volgende kwaliteiten bezitten: snelheid, talent, zelfvertrouwen, en complete toewijding', aldus Marko over de ideale coureur. 'Je moet geduld hebben. Soms is er iemand die opvalt, zoals Villeneuve. Het gaat met pieken en dalen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen jacques villeneuve
De meest succesvolle F1-coureurs ooit uit Nederland en Canada.

'Pieken en dalen' is ook een goede omschrijving voor Stroll, beseft Marko. 'Ik herinner me nog dat hij een hele goede race reed op weg naar zijn podium in Bakoe met Williams in 2017. En ik weet nog dat hij de poleposition van ons afpakte in Turkije in 2020. Sindsdien ging het met ups and downs. Hij heeft hele goede races gehad, en ook heel middelmatige races. Ik vraag me af of hij wel echt coureur wil zijn, en of hij wel hard genoeg werkt om resultaten te behalen', zo trekt de Oostenrijker de motivatie van de miljardairszoon in twijfel.

Marko weet ook niet of Stroll goed genoeg is voor de absolute top. 'Het is lastig om te zeggen, omdat ik hem niet goed genoeg ken, en niet close genoeg ben met hem om zijn niveau te kunnen beoordelen. Ik heb hem natuurlijk wel in de gaten gehouden, en zijn niveau gaat op en neer.' Stroll staat dit seizoen op een 4-5-achterstand in de kwalificaties tegen Fernando Alonso, maar heeft in de races nog niet de helft van het puntentotaal van de Spanjaard veroverd.

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws