Nieuw-Zeeland staat achter Lawson: 'Veel mensen hebben reis jarenlang op de voet gevolgd' Formule 1
Formule 1

Nieuw-Zeeland staat achter Lawson: 'Veel mensen hebben reis jarenlang op de voet gevolgd'

Nieuw-Zeeland staat achter Lawson: 'Veel mensen hebben reis jarenlang op de voet gevolgd'

Het pad naar de Formule 1 kan kronkelig en uitdagend zijn, maar voor de Nieuw-Zeelandse coureur Liam Lawson lijkt de weg naar succes vloeiend te verlopen. De jonge rijzende ster heeft zijn snelle aanpassing aan de Formule 1 deels toegeschreven aan waardevolle gesprekken met niemand minder dan landgenoot en Supercars-kampioen Shane van Gisbergen.

Lawson kreeg een zeldzame kans om zijn talenten te laten zien door de geblesseerde Daniel Ricciardo te vervangen bij het AlphaTauri-team. Na zijn eerste stappen in de AT04 tijdens derde vrije training op Zandvoort, heeft de 21-jarige Nieuw-Zeelander nu deelgenomen aan zijn eerste twee Grands Prix, met als beste resultaat een verdienstelijke elfde plaats in Monza bij de Italiaanse Grand Prix.

Wat opvalt, is Lawsons naadloze overgang naar de Formule 1, ondanks zijn relatieve onbekendheid met de wagens die hem ter beschikking zijn gesteld. De jonge coureur heeft echter een schat aan ervaring opgebouwd buiten zijn tijd in de Formule 2- en 3, met een tweede plaats in het DTM-kampioenschap van 2021 en een huidige tweede positie in de Japanse Super Formula-serie. Lawson legt bij Motorsport Week uit hoe zijn diverse race-ervaring hem heeft geholpen: ‘Ik bedoel, ze zijn duidelijk allemaal heel verschillend. Het is niet zo dat DTM specifiek de Formule 1 helpt, of de Formule 2 specifiek helpt, maar ik denk dat het helpt om je aan verschillende dingen aan te passen en dat vrij snel te doen.’ De uitdagingen op verschillende circuits hebben Lawson duidelijk geholpen om zich snel aan te passen, met Zandvoort als een van de meest uitdagende races van zijn carrière tot nu toe.

Diversen ervaringen

Een interessant aspect van Lawsons reis naar de Formule 1 is de rol van landgenoot Van Gisbergen. De drievoudig Supercars-kampioen deelde waardevol advies met Lawson voorafgaand aan de Nederlandse Grand Prix. ‘Ik heb een goede vriend, hij is een collega-coureur, Shane van Gisbergen, die verschillende disciplines rijdt, of het nu modder of asfalt is, auto's of motoren. Hij doet alles en hij is buitengewoon goed in het aanpassen aan verschillende dingen, dus ik denk dat het helpt’, aldus de Nieuw-Zeelander.

In juli won Van Gisbergen zelfs zijn NASCAR Cup Series-debuut op de Chicago Street Course, wat de veelzijdigheid van Nieuw-Zeelandse coureurs benadrukte. Lawson benadrukt hoe de Nieuw-Zeelandse coureurs met elkaar in contact blijven en elkaar ondersteunen in hun streven naar succes in de autosport. Lawson heeft sinds zijn debut in de Formule 1 veel bemoediging gekregen vanuit Nieuw-Zeeland. ‘Het is behoorlijk groot en sinds het weekend is het ook echt geweldig om het te zien. We hebben veel berichten gehad en veel mensen hebben deze reis jarenlang op de voet gevolgd. Het is absoluut iets heel gaafs voor Nieuw-Zeeland’, aldus Lawson.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws