Piastri heeft ondanks pech geleerd van Brazilië: 'Heb daar veel mee geëxperimenteerd' Formule 1
Formule 1

Piastri heeft ondanks pech geleerd van Brazilië: 'Heb daar veel mee geëxperimenteerd'

Piastri heeft ondanks pech geleerd van Brazilië: 'Heb daar veel mee geëxperimenteerd'

Oscar Piastri deelde zijn ervaringen over zijn dramatische race in Brazilië, waarin hij al in de eerste ronde schade opliep na een botsing met een Haas-bolide, veroorzaakt door een crash tussen Alexander Albon en Kevin Magnussen. 'De achtervleugel en diffuser zijn er helemaal aan', deelde Piastri via de boordradio. 'Het is game-over.' Ondanks de tegenslagen mocht Piastri vanuit de pitstraat starten nadat zijn auto snel was gerepareerd tijdens de rode vlag.

Piastri herinnert zich tegenover Motorsport.com het incident: 'Ik remde aan voor bocht 1 en keek toen in mijn spiegels. Ik zag een band door de lucht vliegen en dacht nog: dat ziet er niet goed uit. En, jawel, daarna volgde een impact. Dat is dus jammer. Ik kon er natuurlijk niks aan doen, maar als je je op zo'n positie kwalificeert, loop je veel meer risico op dat soort dingen. Het begint allemaal op de vrijdag, helaas. Ik probeerde vervolgens in de ronde van de leider te blijven en zo veel mogelijk te leren. Dit was geen makkelijk weekend.'

De Australiër prees het harde werk van de McLaren-monteurs, die zijn auto op tijd gereed hadden gemaakt voor de herstart. 'Dat deden zij in twintig minuten en het was geen makkelijke taak. Ik kreeg zeventig extra ronden die ik anders niet zou hebben gehad. Ik heb dus over het algemeen veel geleerd, ook voor wanneer we hier volgend jaar weer terugkomen.'

Bij elk nadeel zit zijn voordeel

Hij benadrukte het belang van de onverwachte kans om te experimenteren en te verbeteren, ondanks de tegenvallende omstandigheden. 'Na de sprintrace op zaterdag had ik nog wat dingen die ik wilde proberen te verbeteren. Ik heb daar veel mee geëxperimenteerd. Sommige dingen slaagden, sommige dingen niet. Maar het gebeurt heel zelden dat je zo'n kans krijgt om dat soort dingen te proberen', vertelt de McLaren-coureur.

Ondanks dat hij door de achterstand kon experimenteren met de auto had de Australiër liever een beter resultaat behaald. 'Natuurlijk had ik liever niet in deze situatie gezeten. Maar als je erin zit, dan moet je proberen er voordeel uit te halen met het gebrek aan testen dat we hebben', legt hij uit.

Kritiek op zichzelf

Piastri benadrukte de rol van eigen verantwoordelijkheid in het racen en reflectie op prestaties: 'Ja, er kwam pech bij kijken. Maar tegelijkertijd is het helemaal waar dat je je eigen geluk creëert. Het team en ik hebben de vrijdag niet zo goed uitgevoerd als dat we hadden moeten doen. Daardoor kwam ik op de tiende startplek te staan en dat maakte me vatbaar voor dit soort dingen. Als ik was gestart rond de positie van Lando (Norris, red.), of nog verder naar voren, had ik niet in die crash gezeten', vertelt hij met een kritische blik naar zichzelf.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws