Provincie Noord-Holland legt Circuit Zandvoort extra maatregelen op om natuur te beschermen Formule 1
Formule 1

Provincie Noord-Holland legt Circuit Zandvoort extra maatregelen op om natuur te beschermen

Provincie Noord-Holland legt Circuit Zandvoort extra maatregelen op om natuur te beschermen

Circuit Zandvoort moet van de provincie Noord-Holland maatregelen treffen om de natuur niet verder te verslechteren, meldt het ANP. Vorig jaar werd er nog een zaak aangespannen door natuur- en milieuorganisaties, maar het circuit kreeg gewoon de natuurvergunning. De Raad van State oordeelde dat dit niet nodig was, maar de provincie legt Circuit Zandvoort toch wat regels op. Zo mag de stikstofuitstoot die het circuit elk jaar veroorzaakt niet groter zijn dan in de natuurvergunning uit 2019.

Sinds de terugkeer van de Grand Prix van Nederland is er veel te doen over de vervuiling van het natuurgebied rondom het circuit van Zandvoort. Hierdoor werd het circuit ook meerdere keren voor de rechter gesleept. De provincie Noord-Holland besloot dat de racebaan een natuurvergunning zou krijgen, waardoor er aanpassingen gedaan konden worden aan het circuit. Dat bleek echter helemaal niet nodig te zijn volgens de Raad van State. Op basis van vergunningen en ontheffingen kon het circuit de baan al aanpassen en Formule 1-races organiseren.

De Raad van State gaf de provincie echter de opdracht na te denken over de ontstane 'rechtsonzekere' situatie. Het circuit zou anders mogelijk kunnen terugvallen op de vergunningen uit 1997, 2011 en 2015, die veel ruimer zijn. De provincie stelt daarom nu alsnog nadere voorwaarden aan de activiteiten in het Zandvoortse duingebied. De stikstofuitstoot mag dus niet groter zijn dan wat in de natuurvergunning uit 2019 vermeld staat en moet het circuit jaarlijks rapporteren over de daadwerkelijke uitstoot. De vergunning wordt elke drie jaar geëvalueerd.

Zandvoort krijgt kans om te reageren

De rapportages die het circuit uiteindelijk opstuurt, zullen worden bekeken door de Omgevingsdienst. Afhankelijk van de uitkomsten zal de provincie uiteindelijk bepalen of de toegestane uitstoot moet worden bijgesteld. Het circuit kan nog, net zoals andere belanghebbenden, de komende weken nog reageren, waarna er een definitief besluit wordt genomen door de Omgevingsdienst. Het is de vraag hoe lang Circuit Zandvoort de Dutch Grand Prix nog mag organiseren. Het contract met de Formule 1 loopt nog tot en met 2025, maar er lijkt nog geen verlenging in zicht te zijn.

Heb je al een TV-aanbieder voor het Formule 1-seizoen van 2024? Bekijk de opties hier.

F1Maximaal is op zoek naar een nieuwe redacteur! Heb jij interesse? Klik dan hier voor meer informatie. Niet geschoten is altijd mis!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws