Red Bull-simulatorcoureur: 'Weet niet of Verstappen het ook leuk vindt op de vierde plek' Formule 1
Formule 1

Red Bull-simulatorcoureur: 'Weet niet of Verstappen het ook leuk vindt op de vierde plek'

Red Bull-simulatorcoureur: 'Weet niet of Verstappen het ook leuk vindt op de vierde plek'

Rudy van Buren zag dat Lando Norris in de regen in China met kop en schouders boven de rest uitstak. Het duurde even voordat de Brit een geldige rondetijd wist neer te zetten, maar uiteindelijk was de McLaren-coureur meer dan een seconde sneller dan de drie wereldkampioen achter hem. Van Buren, ontwikkelingscoureur en simulatorcoureur voor Red Bull Racing, merkte op dat Max Verstappen zich niet bepaald als een vis in het Chinese water voelde.

Verstappen was in het tweede kwalificatiedeel nog de snelste man, maar op dat moment was al duidelijk dat de strijd op de voorste startplekken onder regenachtige omstandigheden plaats zou vinden. In die omstandigheden gold Lando Norris als de grote favoriet, aangezien de Brit vaak snel is in de regen, en McLaren beduidend meer neerwaartse druk en minder topsnelheid had dan de andere topteams. 'In het eerste rondje was hij zó snel dat hij zich vastreed op die Ferrari, en toen moest hij een gaatje laten', ziet Van Buren bij Viaplay.

Norris was uiteindelijk 1,2 seconden sneller dan Lewis Hamilton op de tweede plek, maar leek zijn poleposition alsnog te gaan verliezen. 'In het tweede rondje schoot hij in de laatste bocht door de grindbak, dus die ronde werd afgenomen. Normaal verlies je dan ook de volgende ronde, maar daar werd nu ingegrepen. Het resultaat is bekend.' Norris kreeg zijn snelste tijd alsnog terug, en mag de sprintrace dus vanaf de eerste plek aanvangen.

Verstappen in de regen

Een andere regenspecialist is Verstappen, maar in Shanghai viel de wereldkampioen juist terug onder natte omstandigheden. Van Buren vraagt zich dan ook af of zijn teamgenoot bij Red Bull en Team Redline het wel naar zijn zin had. 'Ik weet niet of hij het ook leuk vindt op de vierde plek', aldus de 32-jarige. 'Normaal houdt hij wel van deze condities. Het is een beetje bambi on ice. Het is spelen, het is fingerspitzengefühl. Je kunt er allerlei termen aan vasthangen, maar als coureur is dit wel heel vet.'

Van Buren stond ten slotte ook stil bij de prestaties van Hamilton, die in een droge SQ2-sessie nog maar net doorging naar SQ3: als nummer 9, met een halve tiende voorsprong op teamgenoot George Russell, die afviel. 'In dit soort omstandigheden is het materiaal toch minder belangrijk, en kun je als coureur een grotere invloed hebben. Dan laat Hamilton toch zien wat voor coureur het was, is, en nog steeds zal blijven. Dat komt naar boven in dit soort condities.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws