Red Bull-top om tafel in Dubai, ook Vermeulen aanwezig: 'Horner wil het imperium helemaal overnemen' Formule 1
Formule 1

Red Bull-top om tafel in Dubai, ook Vermeulen aanwezig: 'Horner wil het imperium helemaal overnemen'

Red Bull-top om tafel in Dubai, ook Vermeulen aanwezig: 'Horner wil het imperium helemaal overnemen'

F1-journalist Michael Schmidt weet te melden dat Raymond Vermeulen, de manager van Max Verstappen, na de Grand Prix van Australië met de Thaise eigenaren van Red Bull heeft gesproken. Schmidt laat weten dat de inhoud van het gesprek onduidelijk is, maar dat Vermeulen de Red Bull-top waarschijnlijk heeft verteld waar het op staat: als Horner blijft, vertrekt Verstappen.

Voorafgaand aan de Grand Prix van Australië gingen er nog geruchten rond dat Red Bull Racing-teambaas Horner voor het weekend in Melbourne nog het veld zou moeten ruimen, maar de Brit was er in Australië gewoon bij en was op zijn vaste plek aan de pitmuur te vinden. Het was rustig naast de baan in Melbourne, en er werd niet veel gepraat over de zaken die er achter de schermen gaande zijn bij de Oostenrijkse renstal. Stilte voor de storm of lijkt de rust eindelijk weder te keren? 'Verstappens manager Vermeulen zou na de Grand Prix van Australië met de Thaise bazen in Dubai hebben gesproken. De inhoud van het gesprek is onduidelijk. Het zal waarschijnlijk niet zijn geweest om Yoovidhya ervan te overtuigen dat Horner zijn positie moet verlaten', schrijft Schmidt bij Auto, Motor, und Sport.

'Anderen hebben die missie al tevergeefs ondernomen. Het is waarschijnlijker dat hij de Thai heeft verteld waar het op staat: als Horner aan de macht blijft, vertrekt Verstappen', gaat de Duitser verder. Toen de schorsing van Helmut Marko ter sprake kwam in Saoedi-Arabië, koos Verstappen duidelijke woorden en liet hij iedereen weten aan welke kant hij staat en wie hij beschouwt als de ware architecten van het Red Bull-succesverhaal: oprichter Dietrich Mateschitz en Helmut Marko. 'Voor de rest houdt de kampioen zich gedeisd. Hij weet maar al te goed dat elk woord te veel een nadeel kan zijn in het schaakspel van transfers.' Schmidt geeft aan dat Horners positie juist is versterkt na een meeting met de Red Bull-top in Dubai.

Tekst gaat verder onder de foto.

australie donderdag 2024 max verstappen christian horner 2
Het was rustig naast de baan in Melbourne, maar de zaak is nog steeds gaande. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Met het onverwachte offensief uit Thailand lijkt de Oostenrijkse fractie met Oliver Mintzlaff en Franz Watzlawick meer bezig te zijn met het behouden van hun posities op een zinkend schip. Maar dit kan misgaan. In de paddock van Melbourne gingen geruchten dat het Red Bull-hoofdkantoor volledig naar Dubai verplaatst zou kunnen worden', schrijft de Duitse journalist. 'De Thaise meerderheidsaandeelhouder staat volledig achter de plannen van teambaas Horner, die naar verluidt de volledige controle over zowel het drankenconcern als het motorsportimperium wil overnemen. Deze steun zou alleen kunnen wankelen als een civiele rechtbank zou vaststellen dat Horner zich ongepast heeft gedragen tegenover een medewerkster.'

Kan Horner nu de koers uitzetten? 'Zover is het nog lang niet'

Hoe het er nu voorstaat, maakt Schmidt niet duidelijk. De journalist lijkt de details van hoe en wat betreffende Horner ook niet te weten. 'Het kan nog even duren voordat het proces begint en tot een conclusie komt. Dat geeft Horner de ruimte om maatregelen te nemen die hem aan de top van het concern brengen. En hij kan Red Bull en Visa Cash App RB volgens zijn eigen visie voor de toekomst vormgeven', schrijft Schmidt. 'Tot nu toe kon Horner niet zo opereren binnen zijn eigen team als hij wilde. Dat begint al bij het feit dat hij investeringen boven een bepaald bedrag van de Oostenrijkse kant, oftewel Marko, moet laten goedkeuren.'

'Voor de dood van Dietrich Mateschitz was de macht ook bij personeelsbeslissingen duidelijk beperkt. De vraag die iedereen zich nu stelt, is hoe Verstappen zal reageren. Wat is de clausule waard die hem naar verluidt toestaat te vertrekken als de machtsverhoudingen binnen het team veranderen?' vraagt Schmidt zich af. Horner heeft aangegeven dat 'niemand groter is dan het team', met andere woorden: als Verstappen wil gaan, moet hij gaan. 'In het geval van Verstappen zal hij erop staan dat de Nederlander zijn contract tot 2028 uitdient. Alleen al om aan de Verstappen-clan te laten zien wie er nu de baas is in het team', zegt de Duitser.

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen rbr gpaustralie 2024
Verstappen gaf aan nog niet weg te willen bij Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De concurrentie weet sinds de seizoensopening in Bahrein dat de situatie bij Red Bull voor 2025 dramatisch kan veranderen. Daarom is het transfercircus, dat al vroeg op gang kwam met de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari, nu volledig tot stilstand gekomen. 'Iedereen wacht af wat Verstappen gaat doen. Pas als dat duidelijk is, kan de stoelendans beginnen. Achter Verstappen zitten Mercedes en Aston Martin aan. Aston Martin samen met topontwerper Adrian Newey, waar Mercedes minder interesse lijkt te hebben. Bij Newey voert Aston Martin eerder een strijd met Ferrari.'

Aston Martin wil Newey, Alonso praat met Red Bull

Aston Martin hoopt blijkbaar met de troef van Newey en motorpartner Honda een aantrekkelijker pakket te kunnen bieden dan Mercedes. Daar draait het echter weer om de grote naam van een wereldmerk en de mogelijkheid om levenslang merkambassadeur te worden. Op het circuit maken zowel Mercedes als Aston Martin momenteel geen reclame voor zichzelf. 'Maar als Verstappen weg wil, moet hij de stap aan het einde van dit seizoen zetten. Als hij nog een seizoen bij Red Bull zou blijven, betekent dat dat hij de nieuwe machtsverhoudingen accepteert', aldus Schmidt.

Het management van Fernando Alonso was er als de kippen bij. 'Terwijl de Spanjaard aanvankelijk bij Mercedes werd gezien als kandidaat voor de stoel van Hamilton, ziet Alonso's manager Flavio Briatore nu kennelijk bij Red Bull de betere kans. En hij vindt in Horner iemand die geïnteresseerd is in een deal met Alonso. Horner kan Alonso zonder problemen een aanbod doen, omdat het contract van Sergio Pérez eind dit jaar afloopt. Als Verstappen blijft, wordt het een superteam. Zo niet, dan kan Perez blijven', sluit Schmidt af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws