Stewards wijzen verzoek Red Bull om straf Hamilton af Formule 1
Formule 1

Stewards wijzen verzoek Red Bull om straf Hamilton af

Stewards wijzen verzoek Red Bull om straf Hamilton af

De straf van Lewis Hamilton, die hij kreeg wegens zijn aandeel in de crash van Max Verstappen tijdens de Britse Grand Prix, blijft staan. Red Bull Racing verzocht de stewards het incident opnieuw onder de loep te nemen, maar dat gebeurt niet, zo meldt De Telegraaf.

De Oostenrijkse renstal verzocht de stewards om het incident opnieuw te bekijken. Inzet was een zwaardere straf voor Hamilton, die voor zijn aandeel in Verstappens crash een penalty van tien seconden kreeg, en nieuw bewijs moest daarvoor zorgen. Een zaak kan enkel heropend worden als dat nieuwe bewijs er is, maar de stewards achten dat getuige het feit dat de straf blijft staan ongeldig in deze.

Donderdagmiddag kregen de delegaties van Mercedes en Red Bull de mogelijkheid om, via een videoverbinding met de stewards van de Britse Grand Prix, hun verhaal te doen. De argumenten bleken echter niet voldoende om de zaak ook echt te heropenen. Er zou geen sprake zijn van een 'significant, extra bewijs', aldus journalist Erik van Haren.

Hamilton blijft winnaar GP Groot-Brittannië

Zodoende blijft Hamilton de winnaar van de Britse Grand Prix, ondanks dat hij dus wel een tijdstraf van tien seconden moest indienen tijdens de race. Had de Brit wél een zwaardere straf gekregen, dan was het waarschijnlijk een tijdstraf van twintig seconden geworden. Dat is de equivalent van een drive through-penalty, een sanctie die één gradatie hoger wordt beschouwd dan een tijdstraf van tien seconden.

Had Hamilton die aan de broek gekregen, dan zou Charles Leclerc uitgeroepen worden tot winnaar. Hij kwam 3,8 seconden na Hamilton over de streep. Overigens kreeg Kimi Räikkonen wel een tijdstraf van twintig seconden (oorspronkelijk een drive through-penalty) voor zijn aandeel in de crash met Sebastian Vettel in de slotfase van de Oostenrijkse Grand Prix.

Details van verzoek Red Bull zijn bekend

Het nieuwe bewijs dat Red Bull aanleverde, zou te maken met de snelheid waarmee Hamilton Copse indook bij de crash met Verstappen. De Brit zou een dusdanige snelheid hebben aangehouden, dat het onmogelijk was een botsing te voorkomen. De Britse renstal zou de inhaalactie van Hamilton op Leclerc, in de slotfase van de Britse Grand Prix, hebben aangehaald om te laten zien dat het van belang was om snelheid te minderen voor een succesvolle inhaalactie.

Om de claim te ondersteunen simuleerde Red Bull-coureurs de racelijnen in de bewuste bocht. Alexander Albon deed dat tijdens een echte test na de Grand Prix, Perez deed dat in de simulator. De stewards vonden het nieuwe bewijs echter niet overtuigend genoeg en sloten de zaak. Het bewijs was zowel niet nieuw als significant en werd gemaakt in plaats van ontdekt.

Bookmaker geeft Verstappen meer kans in kwalificatie dan in de race

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws