Tanabe gaat in op massaal positieverlies van Honda aangedreven coureurs in Brazilië Formule 1
Formule 1

Tanabe gaat in op massaal positieverlies van Honda aangedreven coureurs in Brazilië

Tanabe gaat in op massaal positieverlies van Honda aangedreven coureurs in Brazilië

Alle vier de door Honda aangedreven F1-bolides van de grid verloren in de sprintrace posities. Veel van deze posities gingen verloren bij de start. Dat kan geen toeval zijn, zou je zeggen, maar Toyoharu Tanabe stelt dat de oorzaak van de tegenvallende resultaten bij de diverse rijders verschilt. Bij AS-web gaat hij in op de prestaties van Max Verstappen, Sergio Pérez, Pierre Gasly en Yuki Tsunoda tijdens de sprintrace in Brazilië, evenals op de meest recente verhalen over de hevige slijtage bij de Mercedes-motor.

'Van de twee Red Bull-bolides was de start gebruikelijk goed', zo opent de Japanner over Verstappen en Pérez. Vanuit de motor ging daar dus niets mis, maar de Red Bull-rijders startten beiden op de mediumband, waar veel concurrenten om ze heen op de zachtste bandencompound startten. Dat kost nou eenmaal grip aan het begin van de wedstrijd, wist ook Red Bull voorafgaand aan het evenement in Interlagos.

Tanabe weet wat er bij Gasly mis ging, die de sprintrace als vijfde startte, en hem als achtste eindigde: 'Gasly kende wat wielspin aan het begin van de wedstrijd', stelt hij, om zich vervolgens te richten op de Honda-protegé van het kwartet. 'Bij Tsunoda weten we niet precies wat er gebeurd is, maar de start had niet zo matig moeten zijn. Daarna leek er iets mis te zijn met de synchronisatie van de versnellingen, maar voor details moet je bij het team zijn.'

'De rest is de bandenkeuze toe te schrijven', vervolgt de Japanner. 'Mercedes besloot bij Valtteri Bottas de zachte banden onder te schroeven omdat hij natuurlijk de leiding wilde nemen aan het begin van de race. Hoewel de buitentemperatuur laag lag, lag de asfalttemperatuur hoog, totdat het bewolkt werd tijdens de sessie', geeft Tanabe aan. Die hevig dalende asfalttemperatuur verraste Red Bull en AlphaTauri dus.

Honda analyseert slijtage Mercedes niet

Tanabe vervolgt zijn verhaal met uitgebreide antwoorden over de krachtbron van Mercedes. In diverse internationale media, evenals door Mercedes-teambaas Toto Wolff zelf, wordt gesuggereerd dat de slijtage van de Mercedes-motor relatief hoog ligt. De Honda-topman geeft aan dat er intern niet echt gekeken is naar het verschil: 'Zo'n analyse is vrij lastig, niet? Hamilton gebruikt een nieuwe motor in Brazilië en ik kan zien dat er veranderingen zijn ten opzichte van de oudere krachtbron. Ik weet alleen niet hoe dat eruit gaat zien in de aankomende races.'

'Zelfs van dit weekend heb ik de data nog niet kunnen analyseren. Al zeggen zelfs de coureurs dat ze aan vermogen verliezen, ik denk dat het om het gehele pakket gaat', vervolgt hij. Daarmee sluit hij beslist niet uit dat er vermogensverlies plaatsvindt, maar geeft hij vooral aan dat hij niet weet in hoeverre het verlies van topsnelheid de motor toe te wijzen is of het aerodynamische pakket.

Schroeft Mercedes de Honda-motor te ver open?

Deze slijtage zou het gevolg kunnen zijn van dat Mercedes de motor elk weekend verder open moet schroeven dan gewenst om de Honda-krachtbron bij te houden. 'Wat betreft de technische instellingen niet', weet Tanabe, die er dus niet vanuit gaat dat dit het geval is bij de Duitse concurrenten. 'Verschillende auto's hebben echter verschillende ratio's waarin ze vol snelheid gaan en verschillende opschakelpunten.'

'Ook zijn er verschillen in de minimale rotatie en de manier waarop de krukas aangedreven wordt', meldt hij. 'Bij het ontwikkelen van de motor worden dit soort aspecten doorgaans meegenomen en alle coureurs zouden dan ook dezelfde output moeten hebben. Ik weet niet of dat ook daadwerkelijk het geval is', zo sluit hij zijn verhaal af. Tanabe mist de technische details om een concrete uitspraak te doen over wat er precies gaande is bij Mercedes.

Wedden dat Bottas, die van pole start, de GP wint? Ontvang 4,50 keer je inzet bij Bet365. Verstappen staat genoteerd op 1,72. 1,25 keer je inzet terug van bookmaker Bet365.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws