Tsunoda mede door Ricciardo een stuk kalmer: 'Ik merk daar veel verbetering' Formule 1
Formule 1

Tsunoda mede door Ricciardo een stuk kalmer: 'Ik merk daar veel verbetering'

Tsunoda mede door Ricciardo een stuk kalmer: 'Ik merk daar veel verbetering'

Yuki Tsunoda heeft in de eerste zeven races van 2024 al vijftien punten gehaald en staat daarmee in de top tien van het kampioenschap. Teamgenoot Daniel Ricciardo kent, afgezien van een sterke sprintrace in Miami, een minder goede start van het seizoen, maar de Japanner zegt toch veel aan zijn teamgenoot te hebben. ‘Ik respecteer hem enorm en ik heb veel van hem geleerd’, vertelt de coureur van Visa Cash App RB in de Sky Sports F1-podcast.

‘Elke coureur heeft zeker zijn sterke punten’, stelt Tsunoda vast. Zo ook zijn teamgenoot Ricciardo, van wie hij al veel kon leren. ‘Van Daniel leerde ik vooral zelfbeheersing’, meent Tsunoda. De Japanner stond er altijd om bekend dat hij fel kon zijn tegen zijn engineers en op de boordradio van Tsunoda moest dan ook regelmatig iets weggegpiept worden. Op één incident met zijn teamgenoot aan het begin van het 2024-seizoen na, lijkt de RB-coureur nu een stuk rustiger te zijn. Na Imola bedankte hij het team al voor de hulp bij die zelfbeheersing, maar nu blijkt ook Ricciardo hem er indirect bij te hebben geholpen.

‘Ik worstelde heel erg met zelfbeheersing, dat was mijn zwakke punt’, vertelt Tsunoda. ‘Nu merk ik daar veel verbetering bij mezelf’. Volgens de Japanner is dit ook één van de redenen dat hij beter presteert tijdens de races. ‘Hij is emotioneel heel constant’, zegt Tsunoda over zijn teamgenoot Ricciardo. ‘Ik respecteer hem enorm en ik heb veel van hem geleerd. Hij is gewoon heel anders in de auto dan ik ben’, geeft hij aan. ‘Hij is meer gefocust op wat hij wil’, voegt de RB-coureur eraan toe.

Tsunoda was onder de indruk van Ricciardo's communicatie met engineer

De manier waarop Ricciardo met zijn engineer spreekt, verschilt flink van die van hem, geeft Tsunoda aan. ‘Hij is meer gefocust op het geven van feedback op de auto en op de banden’, noemt hij als voorbeeld. ‘Ik kreeg een keer de mogelijkheid om te luisteren naar wat Daniel tijdens een hele race zegt en het was gewoon heel anders dan wat ik zei en wat ik doorgaf aan de engineers’, aldus de Japanner. ‘Op dat gebied heb ik veel van hem kunnen leren en dat is dus ook een van de redenen dat ik mezelf op het gebied van zelfbeheersing kan blijven verbeteren’, meent Tsunoda.

Ook met ex-teamgenoot Pierre Gasly had en heeft Tsunoda een goede relatie. ‘Ik had veel geluk. Pierre was een goede teamgenoot, zeker voor mijn twee eerste jaren’, prijst hij de Fransman. ‘Ik ben erg blij dat hij tijdens mijn eerste seizoen mijn teamgenoot was. Ik voelde me op mijn gemak bij Pierre’, zegt de RB-coureur. ‘Ook al ging het tijdens de race niet goed, dan kletsten we wat en konden we onze emoties en gemoedstoestanden onder controle houden’, legt hij uit. ‘Dus ja, elke coureur, ook Nyck, heeft sterke punten’, concludeert Tsunoda.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws