Update | Deze vijf teams gaan meedoen aan nieuwe vrouwelijke klasse F1 Academy Formule 1
Formule 1

Update | Deze vijf teams gaan meedoen aan nieuwe vrouwelijke klasse F1 Academy

Update | Deze vijf teams gaan meedoen aan nieuwe vrouwelijke klasse F1 Academy

De Formule 1 heeft bekendgemaakt dat ze een vrouwelijke serie gaan lanceren om jonge, talentvolle vrouwen meer kansen te geven in de opstapklassen en uiteindelijk de Formule 1. Het idee is bedoeld voor jongere vrouwen rond ongeveer 16 jaar en ouder, en zal gezien worden als een feeder serie voor de Formule 3 en Formule 2.

Door de annulering van de laatste paar races van de W Series kwam er een hoop kritiek. Die races konden namelijk niet doorgaan omdat er niet genoeg financiële middelen waren. De Formule 1 wil daarom een nieuw kampioenschap voor vrouwen introduceren, maar het is niet de bedoeling dat dit kampioenschap de tegenpool van de W Series gaat worden.

Betreffende het kampioenschap is verder nog niks bevestigd, al wordt er vermoed dat er gebruik gemaakt zal worden van Formule 4-materiaal, en dat het onderdeel gaat worden van de al bestaande organisaties en teams van de Formule 2 en Formule 3. Er wordt verwacht dat er ongeveer 12 tot 15 auto's mee kunnen doen. 'We zijn erg toegewijd om meer mogelijkheden te creëren voor getalenteerde vrouwen en om de doorstroming naar hoge niveaus te stimuleren', vertelde een vertegenwoordiger van Formule 1 aan Motorsport.com.

Nieuwe vrouwelijke klasse kan gehouden worden naast de W Series

Door financiële problemen eindigde het 2022-seizoen van de W Series, de huidige vrouwelijke klasse van de autosport, in Singapore, ondanks dat er nog twee races te gaan waren. Als het W Series-kampioenschap zich volgend jaar voort kan zetten als support programma van de Formule 1, dan zou de organisatie van het nieuwe kampioenschap voor vrouwen graag zien dat de series naast elkaar gehouden kunnen worden.

Het is de bedoeling dat dit programma in 2023 al van start gaat, al zijn de vorm ervan, deelnemers, aantal races en waar die races gehouden worden, vanzelfsprekend nog niet bekend. De Formule 1 wil in ieder geval meer kansen creëren voor jonge, talentvolle vrouwen die moeite hebben om er tussen te komen en het lastig hebben met het doorstromen naar de hogere klassen binnen de single-seaters.

Update 11:26u (16/12) | Deze vijf teams gaan meedoen aan nieuwe vrouwelijke klasse F1 Academy

De Formule 1 heeft vrijdagochtend bekendgemaakt welke vijf teams mee zullen doen aan de F1 Academy, een nieuwe klasse voor jong, vrouwelijk racetalent. Het gaat om renstallen die ook al actief zijn in de Formule 2 en Formule 3, namelijk ART, Campos Racing, Carlin, MP Motorsport en Prema Racing. Zij zullen vanaf 2023 deel uitmaken van deze nieuwe opstapklasse en drie auto's per team leveren.

De F1 Academy gaat in 2023 van start en fungeert naast de W Series. Het doel van de klasse is om vrouwelijk racetalent een grotere kans te geven op doorstroming naar hogere opstapklassen, iets dat de W Series niet is gelukt. De klasse is gebaseerd op het niveau van de Formule 4, waardoor waarschijnlijk vooral tienermeisjes actief zullen zijn in de klasse.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws