Update | Haas wil Uralkali niet terugbetalen en eist zelf geld van voormalig titelsponsor Formule 1
Formule 1

Update | Haas wil Uralkali niet terugbetalen en eist zelf geld van voormalig titelsponsor

Update | Haas wil Uralkali niet terugbetalen en eist zelf geld van voormalig titelsponsor

De voormalig titelsponsor van Haas, Uralkali, wil dat een deel van het sponsorgeld wordt terugbetaald door de Amerikaanse renstal. Haas ontbond afgelopen weekend het contract met het Russische bedrijf naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Uralkali had een groot deel van het sponsorgeld al overgemaakt naar het team, maar dat wil Dmitry Mazepin, vader van de ex-coureur van Haas, nu terugzien. Uralkali spreekt namelijk van een eenzijdige beëindiging van het contract.

Dat meldt het bedrijf in een statement op de eigen website. Uralkali laat weten dat het de eigen belangen zal beschermen en een daardoor 'een toepasselijke juridische procedure' zal starten. Het bedrijf geeft namelijk aan al betaald te hebben voor het 2022-seizoen. 'Het grootste gedeelte van het sponsorgeld is al betaald. Haas heeft dit seizoen niet voldaan aan de verplichtingen jegens Uralkali. Wij vragen dan ook dat Haas het gehele bedrag vergoedt.'

Tijdens de testdagen in Barcelona verwijderde Haas de naam van Uralkali al van de bolide. Het leek dus onvermijdelijk dat het contract met de titelsponsor zou worden verbroken. Desalniettemin kwam de beëindiging van het contract als verrassing. 'Het was onredelijk', vervolgt het statement. 'Sport moet altijd losstaan van politiek en externe factoren.'

Uralkali stopt F1-geld in fonds Mazepin

Het statement van Haas geeft ook aan dat het geld dat normaliter nog in de Formule 1-campagne van Haas zou worden gestoken, nu gebruikt zal worden voor een fonds. Dit fonds, genaamd 'We Compete As One' is opgericht door Mazepin junior. Hiermee richt Mazepin zich tot sporters die om politieke redenen, buiten hun schuld om, geen kans meer hebben hun carrière voort te zetten.

Lees ook

Update 11.15u (14/04) | Haas wil Uralkali niet terugbetalen en eist zelf geld van voormalig titelsponsor

Haas gaat voormalig titelsponsor Uralkali geen geld teruggeven. Uralkali vroeg na de beëindiging van het contract om het voorafbetaalde sponsorgeld terug te betalen. Het Russische bedrijf stelde dat het ging om een eenzijdige beëindiging van het contract, waardoor Uralkali recht heeft op een teruggave van de vooruitbetaling. Haas gaat dus niet akkoord en eist zelf een compensatie.

Volgens Motorsport.com heeft Haas formeel gereageerd op de claim van Uralkali. Haas zou volgens het medium twaalf miljoen euro moeten overmaken naar de voormalige sponsor, maar het team wijst naar het contract. 'Als een partij het contract verscheurt omdat de andere partij hen schade oplevert, dan hoeft het bedrag niet worden terugbetaald', wordt Haas geciteerd door Motorsport.com. Dmitry Mazepin, eigenaar van het bedrijf, heeft connecties met het Kremlin en dat zou Haas in diskrediet hebben gebracht.

Bovenop het feit dat Haas geen geld terug zal geven, vragen ze zelf om een compensatie. Het team beargumenteert dat ze winsten hebben misgelopen. In de komende dagen wil de Amerikaanse renstal acht miljoen euro zien van Uralkali. In het contract staat ook dat Uralkali recht heeft op een bolide waar Nikita Mazepin in heeft gereden, maar als de acht miljoen euro niet wordt overgemaakt dan krijgt Uralkali de auto ook niet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws