Mazepin niet langer op sanctielijst EU, krijgt gelijk van rechtbank Formule 1
Formule 1

Mazepin niet langer op sanctielijst EU, krijgt gelijk van rechtbank

Mazepin niet langer op sanctielijst EU, krijgt gelijk van rechtbank

Nikita Mazepin heeft woensdag een belangrijke overwinning geboekt in de rechtbank. De Rus is namelijk in het gelijk gesteld door het Europese Hof en hiermee zijn de sancties, die de Europese Unie aan de voormalig Formule 1-coureur had opgelegd, opgeheven. Door de uitspraak van de rechter mag Mazepin in principe zijn rentree in de F1 maken.

Aan het begin van 2022 stond Mazepin mede dankzij de financiële steun van oliemaatschappij Uralkali, waar zijn vader Dmitry Mazepin mede-eigenaar van is, op het punt om aan zijn tweede seizoen bij het Amerikaanse F1-team van Haas te beginnen. Maar kort nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, werd het contract van de nu 25-jarige Mazepin verscheurd. Daarnaast kwam hij samen met zijn vader, die een goede kennis van de Russische president Vladimir Poetin zou zijn, op de sanctielijst van de Europese Unie te staan.

De voormalig F1-coureur mocht bijvoorbeeld niet langer het grondgebied van EU-lidstaten betreden, wat een racecarrière in Europa, laat staan een terugkeer in de F1, onmogelijk maakte. Mazepin vond deze beslissing onrechtvaardig en probeert sindsdien zijn naam van de sanctielijst te laten schrappen. Na enkele mislukte pogingen had de Rus woensdag eindelijk succes. Het Europese Hof heeft de 25-jarige namelijk in het gelijk gesteld en zijn naam mag niet langer op de sanctielijst staan.

Familieband niet voldoende

Volgens de rechter is Mazepin enkel op de lijst geplaatst vanwege het feit dat hij de zoon is van iemand die een goede kennis is van Poetin. Dat op zich is niet voldoende om zijn naam op de lijst te houden, zo oordeelt de rechter. 'De familieband met zijn vader, de Russische zakenman Dmitry Mazepin, is niet voldoende om hem te beschouwen als verbonden met zijn vader door gemeenschappelijke belangen en hem daarom te handhaven op deze lijst', zo valt in de verklaring te lezen.

Voor Mazepin is dit goed nieuws en hij laat in een korte verklaring weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. 'Ik voel me enorm bemoedigd door de uitspraak van vandaag en ben het Europese Hof dankbaar voor een eerlijk proces in mijn zaak. Dit is zeker een cruciale mijlpaal', wordt de Rus door persbureau Reuters geciteerd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws