Update III | Dubbele straf verwacht na deal tussen Red Bull en FIA, vrijdag bekendmaking Formule 1
Formule 1

Update III | Dubbele straf verwacht na deal tussen Red Bull en FIA, vrijdag bekendmaking

Update III | Dubbele straf verwacht na deal tussen Red Bull en FIA, vrijdag bekendmaking

Red Bull Racing weet wat voor straf het kan krijgen voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021. Het doorgaans goed ingevoerde Auto, Motor und Sport weet te melden dat er gesproken wordt over een flinke vermindering van windtunneltijd en een geldboete.

Hoe hoog de boete is, is niet bekend. Wel is bekend hoeveel windtunneltijd Red Bull zou moeten inleveren voor komend seizoen, namelijk 25 procent van de volledige tijd die gespendeerd mag worden in de tunnel. Een straf met puntenaftrek voor vorig seizoen is volgens het Duitse medium van tafel. Dat betekent direct dat de wereldtitel van Max Verstappen, zoals verwacht, blijft staan.

Red Bull zou het met de voorgestelde straf niet eens zijn. Dat betekent dat het proces verdergaat in de komende periode. De omvang van de zaak wordt als dusdanig groot gezien door Red Bull dat de familie Mateschitz, de mensen achter het energiedrankenmerk, wordt geraadpleegd. Zo gaat deze zaak niet alleen meer om het team, maar om het hele merk Red Bull.

'Zaak F1-budgetplafond kan zonder akkoord halfjaar duren'

Volgens AMuS heeft dit voor vertraging gezorgd in de discussies tussen de FIA en Red Bull. Volgens het autosportorgaan heeft de Oostenrijkse renstal zelf in handen hoe snel dit proces wordt afgesloten. Met een akkoord kan het proces wat betreft de FIA direct worden afgesloten. Komt er een complete rechtszaak, dan kan deze situatie nog een halfjaar duren.

Update 11.38u (23/10) | 'Red Bull akkoord met FIA over boete, maar bevestiging uitgesteld'

Red Bull Racing heeft een akkoord bereikt met de FIA over een straf na het overschrijden van het budgetplafond in 2021. Dat meldt Auto, Motor und Sport. Eerst leek het team niet akkoord te gaan met het strafvoorstel van de FIA, maar daar is inmiddels verandering ingekomen. Het is onduidelijk of de straf op basis van een overschrijding van het plafond is of vanwege een procedurele fout.

Het akkoord werd dit weekend in Austin gesloten. Een bevestiging laat nog wel even op zich wachten. Dat heeft te maken met het overlijden van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz. De Oostenrijkse zakenman overleed zaterdagavond na een lang ziektebed. Uit respect voor Mateschitz, die 78 jaar oud is geworden, wachten de FIA en Red Bull met de bekendmaking.

Update II 17.48u (23/10) | 'Nog geen deal tussen Red Bull en de FIA, gesprekken worden volgende voortgezet'

Volgens Erik van Haren is er nog geen akkoord tussen Red Bull Racing en de FIA omtrent de overschrijding van het budgetplafond. De partijen hebben dit weekend meerdere gesprekken, maar deze zijn opgeschort vanwege het overlijden van Dietrich Mateschitz. Deze gesprekken zullen in de loop van de week weer worden voortgezet. 'De gesprekken staan voorlopig in de wacht en de deadline voor een akkoord is doorgeschoven', zegt Red Bull in een statement.

Update III 21.55u (27/10) | Dubbele straf verwacht na deal tussen Red Bull en FIA, vrijdag bekendmaking

De FIA en Red Bull Racing hebben een akkoord bereikt over de straf met betrekking tot het overschrijden van de budgetcap, zo meldt De Telegraaf. De renstal kan zowel op sportief als op financieel vlak een straf verwachten, want het lijkt erop alsof zij een boete krijgen en ook tijd in de windtunnel zullen moeten inleveren. Ook de tijd aan computersimulaties om de auto te ontwikkelen wordt terug gebracht.

Vrijdag zal de FIA officieel de straf bekendmaken, waarbij dus de verwachting is dat Red Bull een flinke miljoenenstraf tegemoet kan zien. Het team zal mogelijk meer moeite hebben met de sportieve sancties, aangezien deze mogelijk de ontwikkeling van de auto belemmeren. Wanneer de FIA officieel naar buiten is getreden met de informatie rondom de straffen, wordt er een persconferentie van Red Bull verwacht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws