Update III | Ex-Mercedes-medewerker Rao werkt komend jaar niet meer bij de FIA Formule 1
Formule 1

Update III | Ex-Mercedes-medewerker Rao werkt komend jaar niet meer bij de FIA

Update III | Ex-Mercedes-medewerker Rao werkt komend jaar niet meer bij de FIA

Mattia Binotto heeft zijn zorgen geuit over de aanstelling van Shaila-Ann Rao. Rao is een oud-adviseur van Toto Wolff en Mercedes, en Ferrari waakt daarom voor belangenverstrengelingen binnen de FIA. Rao volgt tijdelijk Peter Bayer op, de secretaris-generaal van de FIA en de uitvoerend directeur van de F1 die recentelijk opstapte.

'Wij hebben genoten van de samenwerking met Bayer', geeft de Ferrari-teambaas aan volgens The Race. 'Hij was altijd erg transparant, eerlijk en rationeel in de manier waarop hij onderwerpen aansneed', aldus het perspectief van Binotto, die het spijtig vindt dat Bayer besloten heeft af te treden.

'Bij het herorganiseren van de FIA is het aan de nieuwe president om zijn eigen team samen te stellen. Die keuzes respecteren wij dus', voegt Binotto daaraan toe. Het is dus Mohamed Ben Sulayem die de oud-werknemer van Mercedes aangetrokken heeft om zijn team te versterken.

Oud-Mercedes werknemer binnen de FIA

Binotto geeft vervolgens aan dat hij zich wel degelijk zorgen maakt over het feit dat het Mercedes-verleden van Rao haar perspectief op zaken kan aantasten: 'Betreffende Shaila-Ann, ja, daar maken wij ons zeker zorgen over (dat zij een Mercedes-verleden heeft, red.). Zij is geweldig en heeft veel ervaring. Ik twijfel er niet aan dat ze het kan.'

'Het is een zorg, maar daar is het ook tot beperkt. Het is aan de FIA om te verzekeren dat daar geen belangenverstrengelingen zijn, en dat het allemaal goed verloopt. Ik vertrouw erop dat dat lukt', concludeert hij. Wellicht dat Binotto zich niet realiseert dat het de afgelopen jaren een voormalig Ferrari-teambaas, Jean Todt, was die de touwtjes in handen had binnen het motorsportorgaan.

Update 8.23u (21/07) | Wolff reageert op kritiek na aanstelling Mercedes-adviseur door FIA

Toto Wolff heeft gereageerd op de tijdelijke aanstelling van een voormalig Mercedes-adviseur bij de FIA. Shaila-Ann Rao, die voorheen werkte voor het team van de Oostenrijkse topman, werd vorige maand aangesteld als vervangster van de vertrokken uitvoerend directeur Peter Bayer. Ferrari-teambaas Mattia Binotto vreesde daarom voor belangenverstrengeling, maar Wolff gelooft dat het wel goed zit.

Wolff ziet de aanstelling van Rao als onderdeel van het samenstellen van een team door FIA-president Mohammed Ben Sulayem, die sinds vorig jaar die functie heeft. De Mercedes-teambaas ziet in Rao bovendien iemand die integer en transparant is: 'Ze is een advocate, dat is waar ze voor staat en dat is belangrijk. We hebben te veel controverses gehad in het verleden waarin er niet openlijk over werd gesproken terwijl dat wel had moeten gebeuren. Met haar erbij is het een garantie dat het wel gebeurt', vertelt Wolff tegenover Express.

Update II 17.30u (27/07) | Voormalig Mercedes-adviseur over FIA-functie: 'Domenicali werkte ook bij Ferrari'

Shaila-Ann Rao, voormalig adviseur van Mercedes-teambaas Toto Wolff en nu werkzaam bij de FIA, denkt ziet geen probleem in het feit dat ze tegenwoordig werkzaam is voor de mondiale autosportbond. Het is tevens niet de eerste keer dat ze dit doet, gezien ze al een verleden heeft bij de FIA voordat ze bij Mercedes een functie bekleedde.

'Voordat ik bij Mercedes werkte, ging ik bij de FIA over de juridische zaken', vertelt Rao tegenover Corriere della Sera. 'Dit is hoe de wereld van de Formule 1 werkt. Je gaat van het ene team naar het andere. Het zit hier vol met ex-werknemers van binnen de F1, Stefano Domenicali (F1-CEO, red.) werkte ook bij Ferrari. Ik maak me daarom geen zorgen. Ik ga verder en doe wat ik altijd al heb gedaan.'

Update III 10:41u (23/11) | Ex-Mercedes-medewerker Rao werkt komend jaar niet meer bij de FIA

Shaila-Ann Rao, een oud-adviseur van Toto Wolff, verlaat aan het einde van dit Formule 1-seizoen de FIA. Tot juni werkte ze bij Mercedes en maakte toen de stap richting het bestuursorgaan, maar daar zal ze komend jaar dus niet meer werken. Of er een verband is met eerdere geruchten dat ze betrokken zou zijn bij het lekken van informatie over de overschrijding van budgetplafond van Red Bull Racing is nog niet bekend.

Rao kwam al in opspraak toen ze de overstap maakte van de Duitse renstal naar de FIA, maar toen in oktober de informatie lekte dat Red Bull in 2021 het budgetplafond zou hebben overschreden, werd haar naam daar logischerwijs aan gekoppeld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws