Update | Motorsportwereld betreurt het verlies van Gil de Ferran, ook Brown en Domenicali reageren Formule 1
Formule 1

Update | Motorsportwereld betreurt het verlies van Gil de Ferran, ook Brown en Domenicali reageren

Update | Motorsportwereld betreurt het verlies van Gil de Ferran, ook Brown en Domenicali reageren

Indy 500-winnaar Gil de Ferran is op vrijdagavond op 56-jarige leeftijd komen te overlijden, zo laat de Associated Press weten. De Ferran had een belangrijke rol bij het Formule 1-team van McLaren als consultant. De oud-coureur kreeg een hartaanval toen hij met zijn zoon aanwezig was bij een evenement in Florida. De reacties vanuit de racewereld zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag binnengestroomd.

De Ferran begon zijn racecarrière in de Britse Formule Ford, Opel Lotus en vervolgens de Formule 3, waar hij in 1991 eindigde als derde in het Britse F3-kampioenschap, achter landgenoot Rubens Barrichello en David Coulthard. In 1992 won hij de titel. Zijn grootste succes vond plaats in 2003, toen won hij de Indianapolis 500 voor Roger Penske. Ook in de American Le Mans Series was hij succesvol. De Ferran werkte enige tijd als sportief directeur voor het BAR-Honda Formule 1-team van 2005 tot 2007. Hij vervulde een soortgelijke rol bij McLaren van 2018 tot 2021 en keerde eerder dit jaar terug als adviseur voor het team.

'Iedereen bij McLaren Racing is geschokt en diep bedroef om te weten dat we een geliefd lid van onze McLaren-familie hebben verloren', luidt het bericht van de Britse renstal op haar officiële kanalen. 'We betuigen ons diepste medeleven aan de familie, vrienden en dierbaren van Gil de Ferran. Gil was een belangrijk en integraal onderdeel van ons raceteam. Hij was een formidabele kracht op en naast het circuit en heeft een blijvende indruk gemaakt op iedereen die met hem heeft geracet en gewerkt. Hij zal gemist worden door iedereen bij McLaren Racing.' De Ferran laat twee kinderen en zijn vrouw achter.

Horner: 'Hij was een charmant en zorgzaam persoon'

'Ik ben heel erg verdrietig om het tragische nieuws te horen dat Gil is overleden. Ik kende hem in de jaren negentig en hij was een fantastische IndyCar-kampioen en Indy 500-winnaar', zegt Red Bull Racing-teambaas Christian Horner op X. 'Hij was een charmant en zorgzaam persoon met wie het altijd leuk was om samen te zijn.' Ook McLaren-coureur Oscar Piastri plaatste een bericht op zijn Instagram-verhaal. 'Het was een genoegen om je dit jaar te leren kennen, je zult enorm gemist worden', aldus de Australiër. Patricio O'Ward, McLaren-coureur van het IndyCar-team, reageert geschokt. 'Rust zacht, Gil. Ik kan niet geloven wat ik zojuist gelezen heb, ik heb je een paar weken geleden nog gezien. Het herinnert me eraan hoe belangrijk het is om vriendschappen en momenten met je dierbaren te koesteren.'

Update 19:00 (30/12) | Motorsportwereld betreurt het verlies van Gil de Ferran

Het overlijden van Gil de Ferran gaat de wereld der motorsport niet in de koude kleren zitten. Nadat onder andere Horner, Piastri en O'Ward als één van de eersten hun reacties deelden, blijven ook de reacties van andere coureurs en betrokkenen binnenstromen. Onder andere Roger Penske, Zak Brown en Formule 1-CEO Stefano Domenicali reageerden nog op het nieuws.

'Gil is de definitie van klasse, als coureur en als gentleman,' benadrukte Penske in zijn statement op X. 'Als IndyCar-kampioen en winnaar van de Indianapolis 500 heeft hij veel kunnen bereiken tijdens zijn carrière, zowel op als buiten de baan. Velen hadden hem lief en hij was een goede vriend van Penske, de IndyCar-familie en de hele motorsportwereld.' Ook Brown liet, als CEO van McLaren, van zich horen op zijn officiële X-pagina. 'Ik ben in shock en verslagen na het horen van het nieuws over het verlies van onze geweldige vriend en teamgenoot. Gil en ik hebben samen over de hele wereld geracet en ik heb hem een paar van zijn beste races zien winnen.' Toch zal McLaren De Ferran niet snel vergeten, aldus Brown: 'Ik leef mee met zijn familie, rust in vrede Gil. De volgende overwinning is voor jou!'

Ook oud-kampioen Mario Andretti reageerde via X op het nieuws. 'Mijn hart zonk toen ik hoorde over het overlijden van Gil de Ferran. Het is echt hartverscheurend. Ik denk nu extra aan hem en geniet nog maar even na van elk gesprek wat ik met hem had. Hij zal door velen gemist worden, want het was een geweldige man en een dierbare en loyale vriend.' Formule 1-CEO Domenicali liet via een officieel bericht op de Instagram-pagina van de Formule van zich horen. 'Ik ben diep bedroefd over het nieuws dat Gil de Ferran is overleden. Hij was een fantastisch persoon en een echte kampioen, en we zullen hem allemaal missen. Onze gedachten zijn bij zijn familie in deze lastige tijd.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws