Update | Pirelli onzeker of het doorgaat met banden leveren aan F1 na 2024 Formule 1
Formule 1

Update | Pirelli onzeker of het doorgaat met banden leveren aan F1 na 2024

Update | Pirelli onzeker of het doorgaat met banden leveren aan F1 na 2024

De FIA heeft maandag de inschrijvingsprocedure geopend voor bandenfabrikanten, die de Formule 1-teams tussen 2025 en 2027, met een optie voor 2028, van banden willen voorzien. Geïnteresseerde partijen kunnen zich dus vanaf 20 maart melden bij de FIA. Het is nog niet duidelijk of er andere gegadigden zijn om de rol van Pirelli over te nemen.

De FIA heeft daags na de Grand Prix van Saoedi-Arabië de inschrijvingsprocedure voor geïnteresseerde bandenleveranciers voor de Formule 1 geopend. Het autosportorgaan zoekt naar een leverancier die de Formule 1-teams voor de periode tussen 2025 en 2027, met een optie voor 2028, van banden wil voorzien. Het gaat om een 'exclusieve' overeenkomst, dus van een bandenoorlog zal geen sprake zijn, zo meldt Motorsport.com.

Pirelli is al sinds 2011 de leverancier, maar na 2024 zou hier dus verandering in kunnen komen. Desondanks heeft de Italiaanse bandenfabrikant wel een groot voordeel ten opzichte van andere geïnteresseerden. De doelen die de FIA stelt voor de komende periode komen namelijk redelijk overeen met de huidige doelen. De Formule 1 blijft bijvoorbeeld gebruikmaken van 18 inch banden. Verder moeten de banden een breed werkvenster hebben, oververhitting tegengaan en de kans op slijtage zo laag mogelijk houden, maar tegelijkertijd moeten de banden voldoende strategische mogelijkheden bieden. Dit moet de spanning in de races ten goede komen.

Bandenproject moet passen bij klimaatdoelen

Geïnteresseerde partijen moeten verder met een analyse komen die aansluit bij de klimaatdoelen van de Formule 1. Ze moeten bijvoorbeeld aantonen welke impact ze denken te hebben op het klimaat en ook moeten de leveranciers laten zien dat ze op innovatieve wijze omgaan met de levenscyclus van de banden. De regels voor de Formule 1 staan al vast, die voor de Formule 2 en Formule 3 volgen in de komende weken.

Update 13:06u (22/03) | Pirelli onzeker of het doorgaat met banden leveren aan F1 na 2024

Pirelli is nog niet zeker of het doorgaat met het leveren van banden aan de Formule 1 na 2024. De FIA heeft maandag de inschrijvingsprocedure geopend voor bandenmakers om zich aan te melden voor de driejarige periode van 2025-2027. Pirelli is al sinds 2011 onafgebroken de enige bandenleverancier geweest in de Formule 1, maar daar kan op termijn een einde aan komen.

De Italiaanse bandenfabrikant is wel te spreken over het nieuwe bandenreglement en zegt dat deze in lijn zijn met hun motorsportstrategie. Zekerheid over deelname na 2024 biedt Pirelli echter nog niet in een verklaring aan RaceFans. 'Een definitieve beslissing over Pirelli’s deelname aan het selectieproces zal uiteraard plaatsvinden na een gedetailleerd onderzoek van het document van de FIA.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws