Update VII | Norris niet eens met Vettel: 'Zou geen levenslange ban moeten zijn' Formule 1
Formule 1

Update VII | Norris niet eens met Vettel: 'Zou geen levenslange ban moeten zijn'

Update VII | Norris niet eens met Vettel: 'Zou geen levenslange ban moeten zijn'

Veel mensen hebben online hun ervaring gedeeld van de eerste dagen van het Formule 1-weekend op de Red Bull Ring, en deze mensen, vooral vrouwen, voelen zich niet veilig. De Grand Prix van Oostenrijk wordt bezocht door ruim 50.000 Nederlandse fans, en deze lijken zich te hebben misdragen. Er wordt veel naar vrouwen geroepen en gefloten, maar er zijn ook racistische en homofobe dingen gezegd. De leiding van de Formule 1 heeft al een reactie gegeven.

Formule 1-fans hebben op Twitter zich afgevraagd hoe het zit met de beveiliging op de Red Bull Ring. Vooral vouwen hebben last van de Nederlandse fans die aanwezig zijn op het circuit in de bergen van Stiermarken. De fans zouden onprettige dingen roepen en fluiten naar de vrouwen. Deze vrouwen hebben hierdoor een onveilig gevoel, en hopen zij dat er iets aan gedaan gaat worden.

De Nederlandse fans werkten zichzelf al in een kwaad daglicht tijdens de kwalificatie van vrijdagmiddag. Lewis Hamilton en George Russell crashten, waarna er applaus klonk vanaf de tribune. Meerdere coureurs en teambazen, waaronder Max Verstappen en Christian Horner, hebben zich al uitgesproken tegen dit gedrag. De afgelopen dagen hadden andere fans dus ook last van de Nederlandse fans. Ze zouden namelijk racistische en homofobe dingen hebben gehoord.

Leiding F1 reageert

De Formule 1 heeft al een reactie gegeven op de klachten. De leiding van de koningsklasse van de autosport zegt ermee aan de slag te gaan. 'We hebben dit al besproken met de promotors en de beveiliging. We gaan ook praten met de mensen die deze incidenten hebben gerapporteerd, en we nemen dit heel serieus. Dit gedrag is onacceptabel en zal niet worden getolereerd. Alle fans moeten met respect worden behandeld.'

Update 13.45u (10/07) | Hamilton spreekt zich uit over misdragingen fans: 'De races moeten een veilige plek zijn'

Lewis Hamilton heeft zich uitgesproken over de de misdragingen van enkele fans gedurende het Grand Prix-weekend in Oostenrijk. Vrouwen zouden zich onveilig voelen, en ook zijn er homofobe en racistische uitingen gehoord. 'Ik vind het zeer teleurstellend om te horen dat sommige fans racistische, homofoob, en over het algemeen beledigend gedrag hebben moeten meemaken', schrijft hij op Instagram. 'Als je naar een Grand Prix gaat dan moet je nooit angst of pijn voelen. We kunnen dit niet zomaar laten gebeuren.'

Update II 17.50u (10/07) | Verstappen op de hoogte van misdragende fans: 'Dit zou nooit mogen gebeuren'

Max Verstappen is op de hoogte van het feit dat de fans zich misdragen hebben op de Red Bull Ring. Tegen het einde van het weekend doken er diverse verhalen op van grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke toeschouwers van het Formule 1-weekend. De Nederlander geeft, net zoals eerder, aan dat dit volgens hem niet door de beugel kan.

'Dit zou nooit mogen gebeuren, nergens', laat de Red Bull-coureur weten tegenover de journalist van De Telegraaf na afloop van de wedstrijd. 'Ik heb een paar schokkende dingen gelezen. Een normaal mens moet toch beseffen dat je je zo niet kan gedragen', benadrukt de coureur ontdaan. Hij distantieert zich dan ook van fans die dit als een normale gang van zaken zien.

Update III 19.19u (10/07) | Wolff richt zich tot misdragende fans: 'We willen jullie hier niet, f*ck off'

Toto Wolff heeft zich gericht tot de misdragende fans die dit weekend aanwezig waren op de Red Bull Ring. Er doken zondagochtend verhalen op van vrouwelijke toeschouwers die last hadden van grensoverschrijdend gedrag. De Mercedes-teambaas veroordeelt het gedrag, nadat Max Verstappen en Lewis Hamilton dat eerder dit weekend ook al deden.

'Als je een echte Formule 1-fan bent, kan je niet racistisch, homofobisch of seksistisch zijn', zegt Wolff tegenover The Race. 'Dan hoor je hier niet thuis en willen we je er niet bij hebben. Aan de andere kant moeten we oppassen dat er een paar dronken sukkels zijn die niet begrijpen hoe de wereld vandaag gaat. We moeten de 99,9 procent van de fans die hier komen niet veroordelen.'

Wolff stelt dat 'zulke idioten' er altijd tussen zullen zitten en dat alcoholgebruik geen excuus mag zijn voor het gedrag. Ook roept de Mercedes-teambaas fans die getroffen zijn om zich uit te spreken tegen het gedrag: 'Je moet het melden bij de beveiliging als dat mogelijk is. Zij moeten dan zeggen wat ik al heb gezegd: we willen jullie hier niet, f*ck off.'

Update IV 20.41u (10/07) | 'Geschokt' Red Bull brengt statement naar buiten over misdragende fans

Red Bull Racing heeft via de officiële kanalen een statement naar buiten gebracht over de misdragende fans tijdens het Grand Prix-weekend in Oostenrijk. Zondagochtend kwamen verhalen naar buiten van vrouwelijke toeschouwers die te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. Na Max Verstappen, Lewis Hamilton en Toto Wolff reageert de Oostenrijkse renstal nu op de controverse.

'Hoewel we hebben genoten van de gepassioneerde steun van de meeste fans in Spielberg dit weekend, zijn we geschokt om te horen dat er compleet onacceptabele incidenten hebben plaatsgevonden op de tribunes en in de fan parks', luidt Red Bull het statement in. 'Wij hopen dat de beveiliging en de autoriteiten snel met dit omgaan. Er is geen plaats voor dergelijk gedrag in de racerij of de samenleving in zijn geheel. Wij hechten waarde aan inclusie en willen een safe space voor de fans om te kunnen genieten van de sport.'

Update V 22.05u (10/07) | Wolff: 'Als jij tot die categorie behoort, kan je opdonderen'

Toto Wolff vindt het onbegrijpelijk dat er Formule 1-fans zijn die zich 'hersenloos' gedragen en andere fans aanranden. Hij vindt dat een levenslange ban van Formule 1-circuits voor de betreffende fans gepast zou zijn en vindt dat de Formule 1 in moet grijpen om dit in de toekomst te voorkomen.

'Opdonderen', meldde Wolff in een reactie tegenover diverse media in Oostenrijk. 'Als jij tot die categorie behoort, kan je opdonderen', verzekert de Oostenrijker, die met zijn opmerkingen doelde op fans die zich misdroegen naast de Red Bull Ring. 'We moeten deze mensen opsporen en ze aanwijzen. Het is belangrijk dat deze mensen aangegeven worden bij de security.'

Update VI 8.35u (12/07) | Vettel spijkerhard voor wangedrag fans: 'Deze mensen levenslang verbannen'

Sebastian Vettel heeft een keihard oordeel geveld over de fans die afgelopen weekend vrouwen hebben lastiggevallen, en die homofobe en racistische leuzen zeiden. De coureur van Aston Martin is van mening dat de sport van iedereen is, en dat de gedragingen niet in de Formule 1 thuishoren. De Duitser ziet dan ook graag dat de mensen die zich misdragen hebben, geweerd worden tijdens Grand Prix-weekenden.

De fans op de Red Bull Ring, en met name de Nederlandse fans, hebben zichzelf in een kwaad daglicht gezet. Meerdere coureurs en andere prominente figuren in de sport hebben zich al uitgelaten over de misdragingen, en Vettel doet daar een schepje bovenop. 'Wie deze mensen ook zijn, ze moeten zich schamen en ze zouden voor het leven verbannen moeten worden van race-evenementen', wordt de viervoudig wereldkampioen geciteerd door de NOS. 'Er moet geen enkele tolerantie zijn voor deze zogenaamde fans', aldus Vettel.

Update VII 10.30u (16/07) | Norris niet eens met Vettel: 'Zou geen levenslange ban moeten zijn'

Verschillende coureurs spraken zich al hard uit over de misdragingen van sommige fans tijdens de GP van Oostenrijk en ook Lando Norris schaart zich nu in het rijtje coureurs. De Brit is net als zijn collega's van mening dat de mensen die zich er schuldig aan maken hard aangepakt en weggestuurd moeten worden, maar is geen voorstander van een levenslange ban.

'Schop ze eruit', zo laat Norris weten. Een levenslange ban ziet hij echter niet zitten. 'Ik zou niet gaan voor een levenslange ban. Zoiets wil ik niet zien, want een fan is een fan. Als ze hier willen zijn, is dat omdat ze van racen houden en ze genieten van de sfeer', aldus de Brit, die ook het onderzoeken ervan als een bemoeilijkende factor ziet. 'Het ding is dat er duizenden mensen zijn.'

De McLaren-coureur is meer voorstander van een afkoelperiode. 'Ik denk dat het eerste wat gedaan kan worden is dat als je betrapt wordt, je een jaarverbod krijgt om naar de races te komen of iets dergelijks. Het is niet acceptabel, zeker niet binnen de Formule 1 waar we een geweldige show willen neerzetten en mensen willen inspireren enzovoorts. Je wil nooit dat zoiets gebeurt, vooral omdat de fans de belangrijkste reden zijn dat de hele sport doorgaat. Als iemand iets slechts zegt, schop je hem er gewoon een tijdje uit.'


0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws