Upgrades Ferrari op Monza waren niet meer dan toeval: 'Het zou vreemd zijn om het niet nu te doen' Formule 1
Formule 1

Upgrades Ferrari op Monza waren niet meer dan toeval: 'Het zou vreemd zijn om het niet nu te doen'

Upgrades Ferrari op Monza waren niet meer dan toeval: 'Het zou vreemd zijn om het niet nu te doen'

Ferrari kwam niet met lege handen aan op het circuit van Monza. De Italiaanse renstal koos ervoor een nieuw pakket upgrades te introduceren op the Temple of Speed, tevens het thuiscircruit van Ferrari. Volgens Jock Clear, de performance engineer van Charles Leclerc, heeft de keuze voor de planning echter niks te maken met Monza als thuisrace, maar juist omdat de nieuwe aanpassingen beter bij de aard van het circuit en het team passen.

Het circuit van Monza is ongetwijfeld het snelste circuit wat men dit jaar op de kalender tegen zal komen, en ook voorgaande seizoenen viel het op dat meerdere teams nieuwe upgrades meenamen naar Italië. Hogere snelheden zijn immers een groot voordeel op het circuit, wat niet voor niets bekend staat als the Temple of Speed. Toch gooit het budgetplafond de laatste jaren roet in het eten voor teams die passende upgrades willen verwezenlijken die passen bij één specifiek circuit.

De keuze van Ferrari om uitgerekend op het thuiscircuit nieuwe upgrades te introduceren lijkt niet bepaald toevallig. Eerder dit seizoen merkte het team echter al dat de auto beter uit de verf komt op de low-downforce circuits, en dus was het besluit om zich juist daarop te richten geen lastige. De keuze om de upgrades op Monza te introduceren was echter geen mikpunt, maar eerder een gelegenheid die de situatie toeliet.

Ferrari beter bij low-downforce, Italiaanse renstal kwam met vertrouwen naar Monza

Ook performance engineer Clear bevestigt dat Monza een van de weinige circuits is waar ze volledig op low-downforce kunnen focussen. ‘Uiteraard zorgt het budgetplafond ervoor dat we strenger moeten zijn in keuzes waar het budget aan uitgegeven wordt. Maar Monza is een uniek circuit binnen de huidige omstandigheden.’ Volgens Clear lag de nadruk daarom niet op de locatie, maar op het verbeteren van de prestaties van de auto op dit circuit. ‘Al eerder in het seizoen hadden we door dat low-downforce ons beter lag, dus zou het vreemd zijn als we het niet nu gedaan hadden. Niet vanwege het sentimentele karakter en niet omdat de tribunes rood zullen kleuren, maar omdat het circuit ons gewoon goed ligt.’

Toch geeft ook de Clear toe dat de locatie het wel extra speciaal maakt om goed te presteren. ‘Natuurlijk gaat het dan samen met een Ferrari op poleposition in Monza, en dat zorgt voor motivatie. Alle mensen daar, de Tifosi, de coureurs. Er is gewoon niks beters dan dat.’ Uiteindelijk werd de hele racewereld getuige van die bijzondere ervaring, want Carlos Sainz ging er op de zaterdag vandoor met poleposition. Toch verwacht Clear geen makkelijke race op zondag. ‘We gingen hier niet heen met de gedachte dat we het wel eventjes zouden doen. Het gaat lastig worden, begrijp me niet verkeerd. We kijken echt niet verder dan het feit dat we ons best gaan doen en het beste mogelijke resultaat neer gaan proberen te zetten.’

Toch heeft het team momenteel betere papieren dan het tot dusver heeft gehad dit seizoen. ‘Toen we naar Monza kwamen hadden we wel het vertrouwen dat we begrepen hoe de auto werkt en hoe we hier competitief kunnen zijn. Dat zorgt voor veel motivatie, ook voor volgend jaar en alle jaren daarna. We begrijpen nu wat we aan het doen zijn.’ Ook Ferrari bleef namelijk radeloos achter toen Red Bull Racing ineens de dominante factor van het veld bleek te zijn, benadrukt Clear. ‘Het was niet op alle circuits zo, maar er waren echt wel weekenden waar we gewoon niet wisten waarom we in sommige bochten zo langzaam waren. We moesten echt achter onze oren krabben en vroegen ons echt af welk belangrijk detail we over het hoofd zagen.’ Toch weet het team nu dat het vertrouwen realistischer is dan ooit, en de resultaten laten tot dusver zien dat ook dat terecht is.

Verstappen kan dit weekend zijn tiende zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws