Van clashende rivalen tot de koprol van Zhou: de vijf grootste crashes van 2022 Formule 1
Formule 1

Van clashende rivalen tot de koprol van Zhou: de vijf grootste crashes van 2022

Van clashende rivalen tot de koprol van Zhou: de vijf grootste crashes van 2022

Crashes vormen simpelweg een onderdeel van de Formule 1. Sommige kijkers vinden het heerlijk en spectaculair, sommige kijkers vinden het vooral beangstigend en levensgevaarlijk voor de coureurs, en sommige kijkers vinden voor beide kanten wel wat te zeggen. Hoe je er ook naar kijkt, crashes horen bij de autosport. Daarom is het ook geen overbodige luxe om na afloop van een mooi seizoen de vijf grootste crashes van het jaar eens op een rijtje te zetten. Daarvoor moet je uiteraard bij F1Maximaal.nl zijn.

5. Een Canadees onderonsje

Op nummer vijf een Canadees onderonsje, en dus moet het wel gaan om twee van de mindere rijders van de huidige F1-grid: Nicholas Latifi en Lance Stroll. De een is inmiddels al vertrokken, de ander houdt het opvallend lang vol in de koningsklasse. Toen deze twee heren elkaar tegenkwamen in Australië, eindigde het vooral voor de Williams-coureur in tranen. Terwijl ze zich aan het voorbereiden waren op een snelle ronde ontstond er miscommunicatie.

Het was nou niet duidelijk wat het plan was van Stroll, maar ook Latifi liet zich eerst passeren, om vervolgens aan te zetten. De schuldvraag laten we even in het midden, van allebei de heren was het namelijk een verre van fraai moment. Terugkijkend op het incident zullen ze er allebei vast van balen, want het gebeurde ook nog eens in de kwalificatie. Dit was dus écht nergens voor nodig.

Latifi probeerde Stroll te passeren, raakte zijn voorband en spinde over het asfalt de barrières in. Gelukkig stapte hij ongedeerd uit de Williams, maar zo'n klapper is voor een coureur nooit fijn. Er kwam dan ook een rode vlag aan te pas om de brokstukken van de donkerblauwe bolide weg te werken. Stroll eindigde de kwalificatie op P17, zijn landgenoot was terug te vinden op P19.

4. Oude rivalen Alonso en Hamilton

Wat krijg je als je twee ongekend competitieve kemphaantjes naast elkaar zet? Inderdaad, een pittige aanvaring en een Formule 1-bolide die door de lucht vliegt. Fernando Alonso en Lewis Hamilton, met nog flink wat oud zeer van hun gezamenlijke periode bij McLaren, kwamen qua bolide in 2022 regelmatig bij elkaar in de buurt. De Alpine presteerde bij vlagen goed, en de Mercedes was niet zo sterk als die de afgelopen jaren geweest is. Zodoende moest Hamilton het af en toe tegen zijn oude Spaanse rivaal opnemen. Zo ook in België.

Na Kemmel straight naderden de heren Les Combes. Daar nam Alonso de binnenbocht. Hamilton besloot scherp in te sturen, maar realiseerde niet dat hij de Alpine-coureur afkneep. Hamiltons rechter achterwiel werd aangetikt en zijn Mercedes vloog door de lucht. Het was de Engelsman die niet veel later de race moest staken terwijl Alonso door kon. 'Hij raakte me, wat een idioot! Deze man weet alleen te winnen als hij vanaf de eerste plek start', zo uitte Alonso zijn frustratie via de boordradio.

3. Schade rijdende Schumacher in Saoedi-Arabië én Monaco

Latifi en Stroll maakten er al vroeg in het seizoen een potje van, de grootste brokkenpiloot, de jonge Mick Schumacher was ze voor. Hij had de Haas geregeld prima onder controle, maar als het misging, verspreidde hij ook meteen wit-rood carbon over het gehele asfalt. De eerste echte crash van de Duitser kwam in Saoedi-Arabië al, waar hij in de kwalificatie zijn Haas op het pijlsnelle stratencircuit in de muur parkeerde. Aan de megacrash hield hij verder niets over, maar het was wel een lelijke voorbode voor de rest van zijn seizoen.

Later, in Monaco, zou het namelijk wederom flink misgaan. In de derde sector van het nauwe circuit in de straten van Monte Carlo verloor hij de controle over de bolide. Hij klapte met de achterkant in de vangrail en brak daarmee zijn auto volledig in tweeën. Even werd gevreesd voor serieus letsel bij de Formule 2-kampioen van 2020, maar ook na deze crash stapte hij gelukkig zonder kledingscheuren uit de auto.

2. Airforce Alonso

Ook op de tweede plek in dit rijtje vinden we Alonso terug, al trof de tweevoudig wereldkampioen in dit incident zeker geen blaam. Hij probeerde de Aston Martin van Lance Stroll te passeren op het rechte stuk in Amerika. Op Circuit of the Americas maakte hij een beweging naar links. In een reactie op deze inhaalpoging stuurt Stroll - bekend van het eerste puntje (zou het toeval zijn?) - heel even naar links, waarna Alonso gelanceerd wordt.

Op volle snelheid vliegt hij door de lucht en toucheert hij met zijn linker voorkant de barrières. Dat had veel slechter af kunnen lopen als hij zijwaarts gedraaid was, maar wonder boven wonder kon hij de race gewoon vervolgen na een pitstop. Sterker nog, hij eindigde nog in de punten ook. Doorzettingsvermogen toonde hij dus zeker, maar de aanvaring was doodeng. Daarom hoort hij zeker in dit rijtje thuis.

1. Zhou overleeft enge startcrash in Groot-Brittannië

Op nummer één staat in deze lijst de crash van Zhou Guanyu in Groot-Brittannië. Bij de start van de wedstrijd werd de Alfa Romeo-rijder aangetikt door George Russell. Hij verloor de controle over de bolide en rolde om. Nog voordat hij de grindbak bereikte, schaafde de halo van de bolide al over de grond. Het grind vertraagde hem niet zo erg als hij had gewild, en met veel snelheid naderde hij de veiligheidsbarrières. Daar eenmaal aangekomen werd hij gelanceerd, over de barrières heen. Hij eindigde tussen de barrières en het metalen hek erachter. Russell, de aanstichter van het incident, sprong meteen op de bandenstapel om te kijken of zijn Chinese collega oké was.

Zhou hield er niets aan over, maar moet ontzettend geschrokken zijn. Achteraf werd ook nog vol lof gesproken over de halo. Het onderdeel lijkt sinds de introductie aan het einde van vorig decennium meerdere keren ernstig letsel voorkomen te hebben. Formule 1-CEO Stefano Domenicali kwam persoonlijk naar Zhou toe toen de coureur eenmaal teruggekeerd was van het medisch centrum.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws