Verslag VT3 | Latifi de snelste in natte afsluitende training, Verstappen op P4 Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Latifi de snelste in natte afsluitende training, Verstappen op P4

Verslag VT3 | Latifi de snelste in natte afsluitende training, Verstappen op P4

Op een natte Hungaroring was het Nicholas Latifi die zeer verrassend de snelste tijd neer wist te zetten. De Canadees zag eerder teamgenoot Albon naar de top drie rijden, en besloot daar zelf nog een schepje bovenop te doen. Zo sluiten beide Williams-coureurs de training af in de top drie, met Charles Leclerc er tussenin. Max Verstappen noteerde de vierde tijd, na lange tijd binnen te hebben gestaan.

Op een zeer natte baan in Hongarije waren het de beide Ferrari's die als eerst een verkenning uit gingen voeren. Leclerc ging als eerst de baan op, waarna hij al snel gevolgd werd door teamgenoot Carlos Sainz. Dat de baan nog niet helemaal klaar was voor de auto's bleek al snel toen de Monegask probeerde een tijd neer te zetten. Met een hoop glibberen en glijden wist hij een ronde te voltooien, maar daarvoor werd bijvoorbeeld wel de chicane afgesneden.

Na een kleine tien minuten lieten de meeste auto's zich op de baan zien, waarbij Fernando Alonso iedereen wist te verrassen. Waar de Ferrari's al moeite hadden om hun auto op de baan te houden met de full wet band, was het de ervaren Spanjaard die ervoor koos om op de intermediate band de baan te gaan trotseren. Dat bleek geen gekke keuze, want hoewel zijn eerste ronde nog niet top was, zette hij daarna de derde tijd neer na een klein kwartier rijden.

Red Bull en Hamilton blijven lang binnen

Waar de meeste auto's er voor kozen om wel hun ronden te gaan maken, was het Red Bull Racing dat haar gezicht na een kwartier nog altijd niet op de baan had laten zien. Echt aanstalten leek het team daartoe ook niet te maken, want Verstappen stond rustig met zijn engineers te praten. Met hem waren het zijn teamgenoot en Lewis Hamilton die er ook voor kozen om nog niet naar buiten te gaan. De Brit zat al wel in zijn auto, maar toen het weer snel opnieuw slechter werd, stapte hij toch maar weer uit.

Kort nadat de voormalig wereldkampioen uit zijn bolide stapte, kozen de meeste coureurs ervoor om ook weer hun weg naar de pitstraat op te zoeken, waardoor er slechts een enkeling op de baan te vinden was in het tweede kwartier van de training. Met nog een halfuur op de klok leek de baan weer goed genoeg om weer wat rondes te maken en dus gingen er verschillende coureurs naar buiten. Ook Hamilton besloot om zijn gezicht maar eens te laten zien.

Tijden worden sneller

De coureurs die naar buiten gingen zagen hun moed wel beloond worden, want de tijden verbeterden zich langzaam maar zeker. Zo wist Sebastian Vettel, die na dit seizoen met pensioen gaat, de tweede tijd te noteren en maakten ook de Hazen van Mick Schumacher en Kevin Magnussen een sprong naar voren. Ook Pierre Gasly deed een poging om zijn tijd te verbeteren, maar hij ging iets te ver en moest dit bekopen met een spin bij het uitkomen van de chicane. Hij kon zijn weg echter wel weer zonder schade vervolgen.

Met nog twintig minuten op de klok was er dan toch voor het eerst op de zaterdag een Red Bull die te bewonderen was op de baan. Het team had tot dan toe bijna veertig minuten in de garage gestaan, maar het was Sergio Pérez die zijn gezicht liet zien, en dat ook gelijk op de intermediate deed. Vrijwel alle coureurs volgden de Mexicaan met deze keuze, kort nadat George Russell nog meldde dat het niet te doen was op die band. Ook Verstappen kwam de baan op op het groene rubber.

Glibberen en glijden op de inters

Dat het op de inters nog niet helemaal wilde lukken, bleek wel uit het feit dat maar weinigen hun tijd wisten te verbeteren. Alleen Alonso wist sneller te gaan en reed zichzelf naar de tweede tijd. Ook Verstappen liet zich gelijk zien en reed zichzelf naar de negende tijd, op een kleine twee seconden van de tijd van Leclerc, die de Monegask neerzette in het begin van de training op de full wet compound.

Met nog een kleine tien minuten op de klok was daar de eerste echte uitglijder die ook leidde tot een rode vlag. Het was Vettel die zijn auto verloor bij het in gaan van bocht 10 en achterwaarts de bandenstapel in gleed. De Duitser, die op dat moment de derde tijd had staan, baalde duidelijk, want met de kwalificatie in het vooruitzicht is het de vraag of zijn team de auto weer op tijd klaar heeft om ook daar zichzelf te laten zien op de baan.

Williams naar top drie

Met nog vier minuten op de klok werd de sessie weer hervat, waarbij de mannen die strijden om het wereldkampioenschap zich nog even lieten zien. Verstappen klom naar de eerste tijd, die daarna al snel werd afgenomen door Leclerc, maar de grootste verrassing moest toen nog komen. Eerst was het Albon die zich tussen de twee eerdergenoemde wurmde, maar vervolgens was het Latifi die daar nog een schepje bovenop deed en de snelste tijd wist te noteren. Zo sluiten beide Williams' de training af in de top drie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws