Verstappen coachte Lawson: 'Een van de weinigen die echt advies wilde geven' Formule 1
Formule 1

Verstappen coachte Lawson: 'Een van de weinigen die echt advies wilde geven'

Verstappen coachte Lawson: 'Een van de weinigen die echt advies wilde geven'

Liam Lawson staat te trappelen om weer in een Formule 1-auto te mogen stappen. De 22-jarige coureur verving Daniel Ricciardo in 2023 al vijf races lang, maar greep ondanks goede prestaties naast een stoeltje voor 2024. Nu lijkt de Nieuw-Zeelander weer een steeds serieuze optie te worden als vervanger van opnieuw Ricciardo.

Volgens Nieuw-Zeelandse media zou Ricciardo van Helmut Marko zelfs al een ultimatum gekregen hebben, en heeft de ervaren coureur in Japan en China goede prestaties nodig om een verdere toekomst bij het team veilig te stellen. Mocht dat niet lukken, zou Lawson wel al eens sneller dan verwacht zijn rentree kunnen maken. Vooralsnog zit Lawson echter nog aan de zijlijn.

Bij Fox Sports Australia ging Lawson in op zijn taken in 2024: 'Als reservecoureur houd je je meer bezig met de ontwikkeling van de auto, en zit je veel in de simulator. De vaste coureurs hebben natuurlijk minder tijd. Tijdens de raceweekenden ben je dan aanwezig, en luister je overal goed mee. Als reservecoureur is dat een goede kans om meer te leren tijdens vergaderingen en sessies', zo probeert Lawson het beste ervan te maken.

Debuut in Zandvoort

Lawson werd door Marko al regelmatig gepasseerd. Toen Pierre Gasly naar Alpine wilde vertrekken, probeerde Marko eerst Colton Herta te strikken. De Amerikaan had echter geen superlicentie, en uiteindelijk kwam de 80-jarige Oostenrijker uit bij Nyck de Vries. Toen de Nederlander de laan uitgestuurd werd, sloeg Marko Lawson wederom over, en werd gekozen voor Ricciardo. Uiteindelijk was het in de zomer van 2023 dan toch de beurt aan Lawson, in Nederland.

'Ik heb lang gefantaseerd over dat je te horen krijgt dat je in de Formule 1 mag rijden, maar dat was dan altijd voor het seizoen', zegt de Kiwi over zijn onverwachtse debuut. 'Ik besefte dat ik twaalf uur later al moest racen. Het was een heel kort gesprek met Helmut (Marko, red.). Na de crash van Ricciardo was het snel duidelijk dat zijn hand gebroken was, en dat ze een vervanger nodig hadden. Er was nog veel discussie over wie ze in de auto zouden zetten', maakt Lawson bekend.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

nyck de vries at04 alphatauri f1 gp spanje 2023
Nyck de Vries kreeg bijna nog een tweede kans.

De reservecoureur van de Red Bull-teams lijkt daarmee aan te geven dat Nyck de Vries nog serieus overwogen werd, omdat De Vries op dat moment het enige serieuze alternatief was. De Fries begon het seizoen als coureur van AlphaTauri, maar werd voor de Hongaarse Grand Prix vervangen. De Vries was op dat moment dus degene die de auto het beste kende, maar Red Bull koos toch voor Lawson. 'Helmut zat midden in een gesprek met Franz Tost, en zei: ben je er klaar voor? Ik zei dat ik klaar was, en toen liep hij weg, en dat was eigenlijk het hele gesprek waardoor ik wist dat ik mocht racen.'

Geduld van Lawson kent zijn grenzen

Lawson maakte meteen indruk in zijn eerste weekenden 'Ik wist wel dat ik meteen geëvalueerd zou worden. We worden beoordeeld in de opstapklasses, maar de teams zijn puur geïnteresseerd in wat je in de Formule 1 laat zien', zegt Lawson, die in Singapore knap Q3 haalde en twee punten veroverde. 'Mijn droom is natuurlijk om voor Red Bull Racing te rijden. Ik ben al vijf jaar bij Red Bull betrokken, en ze hebben de beste auto, dus als ik mocht kiezen, zou ik natuurlijk voor Red Bull kiezen. Ik wil wel dolgraag in de Formule 1 zitten, dus als dat niet bij Red Bull mogelijk is, dan moet dat ergens anders gebeuren', deelt Lawson, die daarmee ook aangeeft dat hij niet eindeloos op Red Bull zal wachten.

Verstappen coachte Lawson

Lawson wordt vervolgens gevraagd naar hoe hij de verrichtingen van Max Verstappen volgt. 'Hij is eigenlijk een superaardige gast buiten de auto. Op televisie kan hij heel agressief overkomen', zegt Lawson, die ook wel weet wat daarachter zit. 'Hij is ultra-competitief. Hij is echt een goede gast. Toen ik vorig jaar races reed, was hij een van de zeer weinigen die er open voor stonden om echt met me te praten en me advies te geven.'

De Nieuw-Zeelander gaat vervolgens in op zijn debuutrace, waar hij op zaterdag voor de leeuwen gegooid werd, na de blessure van Ricciardo op vrijdag. 'Ik weet nog dat ik me klaarmaakte voor de Grand Prix in Zandvoort. We delen het Energy Station, waar de kamers van de coureurs naast elkaar liggen, en hij kwam even langs en zei: zorg dat je niet vergeet om ervan te genieten. Hij was heel aardig en stond er echt voor open om me van advies te voorzien.'

Ook in 2024 kan Lawson nog van Verstappen leren, omdat hij toegang heeft tot de data van de snelle Limburger. 'Het is heel fijn dat ik die kans kreeg, om ook van hem te leren. Hij rijdt natuurlijk op een extreem hoog niveau momenteel. Om die data te kunnen inzien en daarvan te mogen leren, is best cool.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws