Verstappen ziet voorsprong op Leclerc verder uitlopen met zege in GP Frankrijk Formule 1
Formule 1

Verstappen ziet voorsprong op Leclerc verder uitlopen met zege in GP Frankrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk op overtuigende wijze weten te winnen. De coureur van Red Bull Racing domineerde nadat Charles Leclerc in de achttiende ronde van de wedstrijd op Paul Ricard de muur inging. Lewis Hamilton pakt de tweede plaats in zijn driehonderdste Formule 1-race, terwijl George Russell er een dubbel podium van maakt voor Mercedes.

Leclerc had een perfecte start en hield Verstappen achter zich. De Nederlander moest op zijn beurt verdedigen tegen Hamilton, die zeer goed weg van zijn plek kwam. De Mercedes-coureur, die zijn driehonderdste Grand Prix verreed, kon echter niet nog hoger klimmen dan P3. Wel nam hij die plek over van Pérez. Fernando Alonso keek in bocht 3 ook nog bij Sergio Pérez, maar moest genoegen nemen met P5. In bocht 8 werd Yuki Tsunoda vervolgens in de rondte getikt door Esteban Ocon.

Verstappen zet druk vol op de ketel bij Leclerc

Verstappen had in de vierde ronde weer de aansluiting gevonden bij Leclerc en zette de druk er vol op. Toch was het gat telkens groot genoeg voor de Monegask om de leiding te behouden, ook met DRS van Verstappen. Pérez zat in de tussentijd aan de staart van Hamilton, terwijl Russell voorbijging aan Alonso voor de vijfde plaats in de wedstrijd.

Leclerc ging in ronde 6 de fout in in bocht 8, waardoor Verstappen vol achter de Ferrari-coureur zat. In bocht 11 keek de regerend wereldkampioen zelfs even aan de buitenkant van zijn titelrivaal, maar de poging bleek tevergeefs. Hierna bleef Verstappen flink druk zetten op Leclerc, maar de 24-jarige Monegask wist telkens in de eerste en laatste sector een marge te bouwen die groot genoeg was om aan kop te blijven in en na de DRS-zones.

Pérez verloor de aansluiting met Hamilton en Russell kon daardoor profiteren. De Mercedes-coureur zat in de veertiende ronde binnen ruim een seconde van de Red Bull-rijder. Verstappen verloor langzamerhand ook de aansluiting met Leclerc, omdat de Ferrari-coureur op een gegeven moment niet meer binnen DRS-bereik zat. Carlos Sainz was ondertussen bezig aan een inhaalrace op de harde banden. Hij zat in ronde 14 al op P10.

Leclerc ziet wederom finishvlag niet

Verstappen koos eieren voor zijn geld aan het einde van ronde 16 en ging voor zijn eerste pitstop van de race. De pitcrew van Red Bull monteerden de harde banden op de RB18 van hun coureur, die terugviel naar P7. Wel pakte Verstappen direct Lando Norris aan de binnenkant van bocht 11 voor de zesde plaats. En toen sloeg het noodlot in ronde 18 toe voor Leclerc.

De Monegask crashte zijn Ferrari-bolide de muur in uitkomend van bocht 11. Over de boordradio klonk het alsof Leclerc het had over een gaspedaalprobleem. Dit had hij ook in de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk twee weken geleden, maar die race won hij nog. De safety car werd de baan opgestuurd en daarom gingen Hamilton, Pérez en Russell voor een gratis pitstop. Wel kwamen zij allemaal achter Verstappen terug op de baan.

Sainz kent inhaalrace met twee gezichten

Verstappen vertrok al voor bocht 14 en had in de eerste bocht een voorsprong van een seconde ten opzichte van Hamilton. Sainz, die in de safety car-periode naar de mediums wisselde, nam direct de zevende plaats over van Daniel Ricciardo. In bocht 11 ging hij ook meteen voorbij aan Ricciardo's teamgenoot Norris voor plek zes. Een ronde later deed Sainz hetzelfde bij landgenoot Alonso voor de vijfde plaats.

Het werd van kwaad tot erger voor Ferrari. Sainz kreeg in ronde 24 namelijk een tijdstraf van vijf seconden voor een unsafe release tijdens zijn pitstop. Hij kwam vlak voor een Williams-auto terecht na zijn bandenwissel en dat kon volgens de wedstrijdleiding niet door de beugel. In de dertigste ronde passeerde Sainz wel Russell voor de vierde plaats. Dat deed de Madrileen op knappe wijze aan de buitenkant van bocht 10.

Pérez en Russell botsen, pitstop voor Sainz tegen zijn zin in

Sainz was aan het jagen op Pérez voor P3 en ging het gevecht in ronde 41 aan met de Mexicaan. De twee Spaanstaligen hadden een duel vanaf de laatste tot en met de eerste sector. Ferrari vroeg echter aan Sainz om naar binnen te komen voor een pitstop terwijl hij aan het vechten was met Pérez. Sainz kon niet begrijpen waarom zijn team hem op dat moment naar binnen wilde halen. De volgende ronde, toen hij uiteindelijk wél langs Pérez was gegaan, ging Sainz wel naar binnen voor een pitstop. Hij zakte terug naar P9.

Russell en Pérez kenden in ronde 43 overigens een momentje in bocht 11. Russell ging voor de inhaalactie aan de binnenkant, terwijl Pérez al een verdedigende lijn reed. De twee kwamen met elkaar in aanraking, waardoor de Red Bull-coureur de chicane moest afsnijden. Russell vond dat Pérez op hem instuurde en een straf verdiende, maar de Mercedes-coureur zat geen enkel moment voor de Mexicaan. De stewards gaven geen van beide een straf.

Sainz reed na zijn pitstop weer naar de vijfde plaats, maar kon niet verder klimmen door het veld. Verstappen deed dit ook niet, maar dat was ook niet nodig: de Nederlander lag aan kop en won compleet onbedreigd de Grand Prix van Frankrijk. Hamilton verzilverde zijn driehonderdste Formule 1-race met een tweede plaats, terwijl de derde plek uiteindelijk naar ging Russell. De Mercedes-coureur timede zijn virtual safety car-herstart (nadat Zhou Guanyu stilviel) perfect vergeleken met Pérez. Voor Ferrari was het een dramadag, met Leclerc die uitviel en hoewel Sainz nog vijfde werd vanaf P19, zal er toch een nare bijsmaak aan zitten.