Verstappens seizoenstart van 2023 was meteorisch: bij deze grootheden sluit hij zich aan Formule 1
Formule 1

Verstappens seizoenstart van 2023 was meteorisch: bij deze grootheden sluit hij zich aan

Verstappens seizoenstart van 2023 was meteorisch: bij deze grootheden sluit hij zich aan

Max Verstappen kende een ontzettend goede start van het 2023-seizoen. Van de zeven races heeft hij er al vijf gewonnen. Hij is nog geen één keer uitgevallen of buiten het podium beland. Daardoor sluit de Nederlander zich aan bij het rijtje van de coureurs met de beste seizoenstarts aller tijden, waaronder Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

Na het dominante 2022-seizoen van Verstappen was het nog even de vraag of Red Bull Racing het succes voort kon zetten. Bij de eerste race van het jaar hadden we al antwoord op die vraag. Verstappen won de Grand Prix van Bahrein op dominante wijze, maar vanwege een probleem in de kwalificatie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië kon hij niet aaneensluitende zeges verzamelen. In Jeddah ging de zege naar Sergio Pérez, die ook won in Bakoe. Het duurde niet lang voordat Verstappen zijn voorsprong in het WK weer kwam opeisen.

Tekst gaat verder onder de foto

Verstappen won de Grand Prix van Australië 2023 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Verstappen won de Grand Prix van Australië 2023 (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Nadat hij won in Australië kon hij ook de zege in Miami achter zijn naam schrijven. En hoe. De Nederlander moest starten op P9, maar lag voor de helft van de race al op P2 en kon daarna zijn teamgenoot inhalen. In Monaco won hij opnieuw, nadat hij bijna foutloos door de half natte, half droge race was gekomen. In Spanje was er niemand die hem kon overtreffen, wat leidde tot zijn derde Grand Slam. Hoe dominant was zijn seizoenstart eigenlijk? Er zijn nog wat grootheden die het beter hebben gedaan dan Verstappen aan het begin van een seizoen.

Vettel net een tandje beter met zes polepositions

Net als Verstappen heeft Vettel aan het begin van het 2011-seizoen vijf zeges gepakt en twee keer de tweede plek. De Duitse viervoudig wereldkampioen won achtereenvolgend in Australië en Maleisië. De overwinning in China ging dat jaar naar Lewis Hamilton, maar in Turkije, Spanje en Monaco won Vettel opnieuw. Het verschil tussen de twee Red Bull-kampioenen zit hem echter in het aantal polepositions. Vettel scoorde zes polepositions in de eerste zeven races, en Verstappen vier.

Tekst gaat verder onder de foto

Vettel was voor iedereen een maatje te groot van 2010-2013 bij Red Bull Racing (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Vettel was voor iedereen een maatje te groot van 2010-2013 bij Red Bull Racing (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

2011 was één van de meest dominante jaren van Vettel. In dat seizoen won Vettel maar liefst twaalf races en pakte hij vijftien polepositions. De viervoudig wereldkampioen won in 2011 zijn tweede titel met 122 punten voorsprong op Jenson Button, de nummer twee in het kampioenschap. Pas in Duitsland, de tiende race van de 2011-kalender, finishte Vettel buiten het podium, toen eindigde hij op P4.

Clark, Button en Schumacher kenden ook magistrale seizoenstarts

Schumacher kende vanzelfsprekend ook uitstekende seizoenstarts. Met name het begin van het 1994-seizoen en het 2004-seizoen. Schumacher, toen nog Benetton-coureur, won Brazilië, Fuji, San Marino en Monaco achter elkaar. Hij werd tweede in Spanje, maar won vervolgens weer in Canada en daarna in Frankrijk. In dat seizoen wist hij drie keer poleposition te behalen. In 2004, toen hij al Ferrari-coureur was, won Schumacher bijna non-stop tot aan Hongarije, wat toen de dertiende race was op de kalender. Alleen in Monaco won hij niet, daar viel hij uit. In dat seizoen pakte hij in de openingsfase vijf poles.

Voor de statistieken van Jim Clark moeten we even terug in de tijd, want in het seizoen van 1965 won Clark zes races en pakte hij vier keer de poleposition. Wel viel hij één keer uit. In 2009, het jaar waarin Jenson Button dan ook kampioen werd, pakte hij zes overwinningen in de eerste rondes. Button won toen tot aan Turkije, en werd alleen in China derde. Daarbij wist de Britse enkelvoudig wereldkampioen vier polepositions te behalen.

Daaruit valt te concluderen dat Verstappen nog niet de beste seizoenstart van alle coureurs aller tijden kende, maar dat hij er wel heel dichtbij kwam. Met vijf overwinningen en vier polepositions is een seizoenstart op geen enkele manier slecht te noemen. Daarbij tikte de Nederlander de duizend rondes aan de leiding al aan, en zal hij dit seizoen, met dit tempo en het niveau waarop hij rijdt, ongetwijfeld nog wat records achter zijn naam zetten.

Door: Shanna Lutgert | Twitter: @ShannaLutgert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws