Viaplay-analisten zagen hoe Verstappen RB19 alle hoeken van Monaco liet zien: 'Dat is buitengewoon' Formule 1
Formule 1

Viaplay-analisten zagen hoe Verstappen RB19 alle hoeken van Monaco liet zien: 'Dat is buitengewoon'

Viaplay-analisten zagen hoe Verstappen RB19 alle hoeken van Monaco liet zien: 'Dat is buitengewoon'

Giedo van der Garde en Ernest Knoors hebben genoten van de zenuwslopende ontknoping van de kwalificatie van de Grand Prix van Monaco. De heren zagen de fenomenale ronde van Max Verstappen en waren zeer te spreken over het verloop van Q3. De crash van Sergio Pérez vonden de Viaplay-analisten daarentegen heel erg stom, en op die manier wordt hij absoluut geen wereldkampioen, zo denkt Van der Garde.

Verstappen perste er een mega ronde uit aan het einde van de kwalificatie. De Nederlander leek naast de pole te gaan grijpen, maar kwam vervolgens met de snelste tijd over de streep. Waar Verstappen de sterren van de hemel reed, crashte Pérez al in Q1. 'Dit is zo stom. Het is echt zo dom', zegt Van der Garde hoofdschuddend in de Viaplay-studio. 'Hij komt aan, dan zie je een achterblijver die naar binnen gaat, het lijkt alsof hij ervan schrikt. Dan krijgt hij het probleem dat hij veel te snel die bocht in gaat. Dat moet je niet doen in Q1. Die fout maakte hij ook in Australië. Als je dit soort dingen doet, dan wordt je nooit wereldkampioen', oordeelt de Nederlander.

'Hij voelt de druk, hij wil laten zien dat hij de snelste is op dit circuit', gaat Van der Garde verder. Pérez heeft immers de bijnaam als stratenkoning en kan daardoor zichzelf extra druk opleggen in Monaco. 'Je weet dat je iets marge moet houden, maar nu heeft hij het geprobeerd in Q1 wat heel dom is. Hij mag blij zijn als hij P12 haalt. Ik zie Max zo'n fout niet heel snel maken. Max heeft zoveel ervaring, hij weet precies wat hij doet. Ik denk dat Pérez dit hele weekend teveel wil laten zien. Zolang je Max Verstappen naast je hebt zitten, wordt je geen kampioen', is Van der Garde stellig.

Knoors: 'Die ronde was niet gewoon, maar buitengewoon'

Waar de heren van Viaplay het ook over eens waren, was hoe geweldig de ronde van Verstappen was. De Nederlander raakte de muur wel drie keer, maar wist het verschil te maken in de laatste sector. 'Het was niet gewoon, het was buitengewoon. De auto's waren op de limiet, alles is op het circuit laten zien. Allemaal fenomenaal goede rijders', glundert Knoors. Van der Garde en Knoors voorzien dan ook dat Fernando Alonso en Verstappen het uit gaan vechten tijdens de race op zondag. 'Wat een geweldige kwalificatie. Eerst Ocon, toen weer Alonso, Leclerc erbij. Het was een gekkenhuis', zegt Van der Garde eerst. 'Of ze het in de eerste bocht gaan uitvechten... Na de eerste bocht wordt het wel een beetje lastig, maar dat ze het gaan uitvechten is wel zeker', denkt de Nederlander.

'Er waren veel kapers op de kust. Alonso, wel weer knap dat hij er zo'n rondje uit kan persen. Max gewoon ongelofelijk goed. In het begin kwam hij wel tekort op Alonso, hij komt daar die bocht uit, stuurt heel agressief in. Dan raakt hij daar de vangrail, en dan raakt hij opnieuw de vangrail richting de finish. Wij zeiden al de hele tijd: in de laatste sector is hij supergoed. En op die manier? Dat is fantastisch', vervolgt de WEC-coureur. 'Er zijn momenten waarop een rijder enorm onder druk staat, dan lukt het Hamilton, dan lukt het Alonso en dan lukt het Verstappen. Als je ziet wat er nu in de top drie staat, dat zijn fenomenale rijders. De beste vorm van reclame voor de kwalificatie van de Formule 1', neemt Knoors over.

'Red Bull nam best een risico'

Red Bull Racing besloot Verstappen op een strategie van twee pushrondes, een pitstop, en een derde pushronde te zetten. Dat pakte gelukkig goed uit voor de Oostenrijkse renstal. 'Het is best een risico wat Red Bull nam, als er iemand rechtdoor schoot dan had je een rode vlag en sta je vierde, dat is kansloos. Dit betekent zoveel, je wilt die pole, vooral in Monaco', legt Van der Garde uit. Het is in Monaco immers altijd lastig om in te halen, en dat is ook waarom de fout van Pérez hem heel duur zal komen te staan. 'Dit is niet goed te maken in de race morgen, wie weet op de strategie een klein beetje, met de harde band. Dit is voor zijn ego heel lastig te verwerken', denkt Knoors.

Van der Garde en Knoors waren ook onder de indruk van AlphaTauri, met name van Yuki Tsunoda. 'Hij steelt wel de show. Maar Nyck was beter dan verwacht', gaat Knoors verder. 'Hij zit er goed bij, hij is door Q1 gekomen. Hij heeft het zelf een kans gegeven om te bewijzen, en vanaf daar moet je het opbouwen. Je weet nooit wat er gebeurt. Hij moet even vertrouwen tanken en dan in Barcelona echt vlammen', denkt de Viaplay-analist. 'Monaco is een heel lange race, je moet geconcentreerd blijven, het is nog geen gelopen wedstrijd', sluit Knoors af. 'Dit is goed voor het vertrouwen, nu moet je tiende worden en punten pakken. De concentratie moet in ieder geval superhoog zijn', sluit ook Van der Garde af.

Verstappen ruim favoriet voor zege bij de bookmakers! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws