Windsor komt superlatieven tekort: 'Dat heeft niks met Red Bull te maken, maar met Verstappen' Opinie
Opinie

Windsor komt superlatieven tekort: 'Dat heeft niks met Red Bull te maken, maar met Verstappen'

Windsor komt superlatieven tekort: 'Dat heeft niks met Red Bull te maken, maar met Verstappen'

Analist Peter Windsor kijkt al wekenlang uit naar het Grand Prix-weekend in Monaco, en dan met name de kwalificatie. Vandaag brak die dag eindelijk aan, en Windsor werd net als de vele kijkers beloond om een prachtige kwalificatie met een zinderende ontknoping. De 71-jarige Brit kon alleen maar genieten van de kunsten van Verstappen en keek zelf toe in de bocht waar de Nederlander het verschil maakte.

Windsor zag hoe Verstappen in de eerste twee sectoren bijna drie tienden achterstand opliep ten opzichte van Fernando Alonso. 'Ik denk dat Verstappen, zoals hij zelf al aangaf, ietwat conservatief was in de eerste sector. In de tweede sector was Fernando (Alonso, red.) ongelofelijk goed', krijgt ook Alonso de nodige complimenten. 'De Aston Martin zag er daar perfect uit. In die sector liet Verstappen een tiende liggen.' Verstappen verloor in de eerste sector ook al anderhalve tiende op Alonso, omdat zijn banden nog niet voldoende op temperatuur waren.

Tegen alle verwachtingen in wist hij zijn achterstand in de laatste sector toch nog om te buigen in een poleposition. Extra knap als je beseft dat die sector nog geen negentien seconden duurt. 'Ik kan niet geloven dat hem dat gelukt is! Waarschijnlijk had Red Bull optimale bandentemperaturen in de laatste sector, waar er zo veel tractiezones zijn. Veel mensen zullen waarschijnlijk zeggen: wat een ongelofelijke derde sector van Verstappen! Maar wat leverde hem nu precies drie tienden op in die laatste sector? Dat is het insturen van de bochten als de auto volledig belast wordt. Dat doet hij ongelofelijk goed', analyseert Windsor in zijn laatste YouTube-video.

Verstappen nam compleet andere lijn door Rascasse

Windsor vermoedde al dat juist in de laatste sector het verschil gemaakt zou worden. 'Ik stond zelf boven Rascasse', vertelt Windsor, die in de derde vrije training de verschillende coureurs vergeleek. 'Sergio (Pérez, red.) had een late apex, terwijl Verstappen heel krap instuurt. Daarmee heeft hij poleposition gewonnen. Dat heeft niks met de Red Bull te maken, maar met Max Verstappen. Verstappen is de personificatie van hoe je bochten kort moet nemen. Max was absoluut briljant. Vanuit zijn perspectief was hij op de limiet, hij was helemaal in the zone. Hij was perfect in de zwembadchicane, maar dat gaf hem niet de poleposition. Ik dacht dat er geen kans was dat hij poleposition kon pakken toen hij bij Tabac aankwam. Dit was een geweldige poleposition, een van de beste polepositions voor hem', luidt het oordeel.

In de kwalificatie zag Windsor hoe ook Alonso de 'Pérez-lijn' nam. 'Kijk waar hij de auto positioneert', verwijst de analist naar zijn zelfgemaakte foto's. 'Hij doet hetzelfde als Pérez. Hij richt zich op de tweede apex. Zijn autocontrole is perfect, maar Verstappen maakt de bocht veel korter, en daarmee heeft hij poleposition gewonnen. Dit belicht hoe goed Verstappen is, en hoe goed hij is als de auto zijwaarts belast wordt. Hij kan de auto dan manipuleren, en alsnog een kortere bocht kan rijden dan Pérez en Alonso.'

Pérez stelt teleur

Voor het Grand Prix-weekend werd Pérez nog veel als kanshebber genoemd, niet in de laatste plek door Windsor zelf. 'Ik zei in aanloop naar Monaco dat dit een van zijn sterkste circuits was', geeft Windsor toe. 'Hij heeft een ongelofelijk gevoel voor tractie. Wat hij vandaag moest doen is wachten tot het circuit naar hem toe kwam, want de baan werd alleen maar sneller. Eigenlijk de basis dus. Daarnaast moest hij zich richten op het accelereren uit de bocht. Je gaat Verstappen nooit verslaan met het snel inrijden van Sainte Devote, als je Pérez bent', doelt hij op het feit dat Pérez zijn verlies had moeten pakken bij het ingaan van de bocht, en de winst moest pakken bij het uitkomen van de bocht. 'Geen kans dat dat lukt. Hij moest eerder remmen dan Verstappen, maar dat deed hij niet. Ik weet niet wat hij dacht.'

'Verstappen voelt geen druk'

Ten slotte kijkt Windsor nog vooruit naar de Grand Prix zelf. 'Morgen gaat het weer misschien nog een rol spelen, en dan heb je nog alle andere zaken die je vaak in Monaco ziet, zoals safetycars, rode vlaggen, etcetera. Max heeft de schone kant van de baan, hij heeft poleposition, dus in theorie zou hij een klein gaatje naar Alonso moeten kunnen trekken richting de eerste bocht. Er staat totaal geen druk op Alonso, en dat is heel fijn in Monaco. Max voelt eigenlijk geen druk, en gaat de race controleren zoals hij dat eigenlijk altijd doet', zo ziet hij Verstappen nu als duidelijke favoriet.

Verstappen ruim favoriet voor zege bij de bookmakers! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws